flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Καλάβρυτα: Διαπαραταξιακή δειλία για τα τέλη…και νέα γκάφα στα οικονομικά του Δήμου

Όλοι ασχολήθηκαν με την σοβαρή παράλειψη του δήμου να εισπράξει, εδώ και μία πενταετία το 80% περίπου των ειδικών τελών από επαγγελματίες της περιοχή, κάποιοι αιρετοί είχαν λόγο να θορυβηθούν και να σωπάσουν, αλλά καμία δημοτική παράταξη δεν τόλμησε να θέσει το – αποκαλυφθέν από την «Π» – θέμα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων, που έγινε την Παρασκευή.
ΤΑΚΤΙΚΗ
Η δημοτική αρχή του Θαν. Παπαδόπουλου – αν και εν πολλοίς αποποιείται των όποιων πολιτικών της ευθυνών για το ζήτημα, που αγγίζει ακόμα και την παράβαση καθήκοντος- ως διαχειριζόμενη τώρα τα κοινά δεν είχε λόγο ν’ ανοίξει αυτή την συζήτηση, ενώ η πολιτική φιλοσοφία του δημάρχου, γενικά, δεν είναι συνώνυμη της ρήξης με την αντιπολίτευση, αν και πολύ θα ήθελε να επιρρίψει τις ευθύνες για τα ανείσπρακτα αυτά τέλη στη σημερινή αντιπολίτευση και πρώην δημοτική αρχή του Γ.Λαζουρά.
ΒΑΡΟΣ
Στελέχη της πλειοψηφίας, ωστόσο, ανέμεναν πως το θέμα θα ετίθετο στο Δ.Σ από την μειοψηφία, κάτι που επίσης δεν έγινε, κατά περίεργο τρόπο. Αυτό που διαμόρφωσε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν άργησε να διαφανεί. «Κανένας δεν ήθελε να σηκώσει στις πλάτες του το ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αφού το θέμα των τελών βαραίνει ανθρώπους της τοπικής αγοράς και θα φαινόταν ότι θα τους χρέωναν, όχι μόνο την αναμόχλευση των πληρωμών, αλλά και την πίεση σε μία περίοδο νεκρή από τζίρους» ερμήνευαν στην «Π» το σκηνικό, άνθρωποι του δημαρχιακού περιβάλλοντος.
ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ
Η μη συζήτηση του θέματος δεν σημαίνει ωστόσο ότι η είσπραξη των ειδικών τελών και μάλιστα της χρονικής περιόδου 2009 -2020 δεν θα γίνει «βιαίως» βάσει της κείμενης νομοθεσίας, καθότι ήδη η Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου ετοιμάζεται για κάτι τέτοιο.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Όμως, ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε και απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο, ήρθε να μεγιστοποιήσει την εικόνα που υπάρχει για προβληματική κατάσταση στον οικονομικό τομέα του δήμου. Ο λόγος για τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας οι αποφάσεις δεν έχουν καν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, προκειμένου οι πολίτες να λάβουν γνώση, με ευθύνη του προέδρου.
Το θέμα ανέδειξε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σπύρος Θεοχάρης,
αναφέροντας ότι «καμία ανάρτηση ενημέρωσης δεν έχει γίνει εδώ κι έναν περίπου χρόνο» (η τελευταία 11/1/2019), ενώ κατήγγειλε κάποιες εκ των υστέρων αναρτήσεις για συνεδριάσεις της Ο.Ε, σημειώνοντας ότι αυτές δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την ουσιαστική παράλειψη και εγείρουν γενικότερα ζητήματα για τη λειτουργία του Δήμου.
«Επειδή τα μέτρα δημοσιότητας των αποφάσεων αλλά και των διαδικασιών του σημαντικού οργάνου της Οικονομικής Επιτροπής είναι πολύ ουσιώδη,με μεγάλη βαρύτητα στον τρόπο και την διαφάνεια σε οικονομικά θέματα, δεν μπορεί για κανένα λόγο να παρακάμπτονται ούτε να ακολουθούνται πλημμελώς, γιατί είναι πέραν του νόμου. Οι εν λόγω αποφάσεις και τα αποτελέσματα που παρήγαγαν είναι μη σύννομα και άκυρα. Μετά από όλα αυτά, υπάρχει μεγάλο ζήτημα και πάσχουν με πιθανή ακύρωση, το επίμαχο διάστημα, το ίδιο και όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που βασίστηκαν στις αποφάσεις της Ο.Ε» τόνισε στην διαδικτυακή συνεδρίαση ο επικεφαλής της ελάασσονος αντοιπολίτευσης Σπύρος Θεχάρης.

 

Πελοπόννησος