flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Καλάβρυτα: Μικρά Πάρκα Φωτοβολταϊκών για ρεύμα στην Κτηνοτροφία

Αποφασισμένη να ενισχύσει τις υποδομές που θα εξυπηρετούν και θα υποβοηθούν τους Κτηνοτρόφους των Καλαβρύτων, δείχνει η δημοτική αρχή, αφού γνωρίζει καλά ότι η περιοχή στηρίζεται οικονομικά στον κλάδο, ενώ μεγάλες είναι οι προοπτικές της όσο αυτή είναι πανελλαδικά συνυφασμένη με τη διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων μέσων πολλών μονάδων παραγωγής φέτας, προεξάρχοντος του μεγάλου Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού.

 

Ο δήμαρχος Θαν. Παπαδόπουλος, έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου προκειμένου να παρέμβει για την ένταξη (σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα) του εξηλεκτρισμού των Ποιμνιοστασίων, αφού τα προβλήματα είναι πολλά, όσο ο ανταγωνισμός των τοπικών Κτηνοτροφικών Μονάδων, με άλλες ανά τη χώρα, σκοντάφτει στο ότι δαπανούν τεράστια ποσά για την ηλεκτροδότηση, που ξεπερνούν τις 30 – 40 χιλιάδες ευρώ.
Παράλληλα, πληροφορίες της «Π», θέλουν τον Δήμο Καλαβρύτων να αναζητά εναλλακτικές και καινοτόμες μεθόδους επίλυσης του θέματος, μακρυά από τους κλασικούς τρόπους, οι οποίοι καθίστανται δαπανηροί αλλά κυρίως ξεπερασμένοι.

 

Με αυτό το σκεπτικό, ήδη διεξάγεται έρευνα για τη δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων, μέσω ένταξής τους σε χρηματοδοτικό πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Τρίτσης». Πρώτα όμως ο Δήμος αναζητά οικόπεδα, κάτι για το οποίο έχουν κληθεί να συμβάλουν και οι πρόεδροι χωριών, αφού οι καθαρές εκτάσεις θα πρέπει να΄ναι του Δήμου ή και παραχωρημένες από το Δασαρχείο.
Μια αρχική σκέψη δημοτικών παραγόντων, που ασχολούνται με το θέμα, είναι να γίνουν από 2 έως 4 Φωτοβολταϊκά Πάρκα, των 500 KW, καλύπτοντας μέσα από αυτά τα δημοτικά του τέλη και κρατώντας τα έσοδα για ηλεκτροφωτισμό.
ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΑ
Παράλληλα η Αγροτική Οδοποιία, εκτείνεται σε όλη την επικράτειά του και σε πολλά χιλιόμετρα, απαιτεί τουλάχιστον κονδύλι 1,2 εκατ. ευρώ, με ένταξη του στο «Τρίτσης» και ο Δήμος Καλαβρύτων επιθυμεί να πέσουν τσιμέντα σε αγροτικούς δρόμους, που οδηγούν σε Ποιμνιοστάσια Κτηνοτρόφων της περιοχής και τα οποία συνολικά υπολογίζονται σε 25. Μεγάλο κονδύλι αναμένεται να πέσει στον δρόμο Λουσσοί – Λεύκα και ενδεχομένως στους Ποντιάδες. Σε αυτούς αλλά και αλλού, θα τσιμεντοστρωθούν τμήματα 3 έως 5 χιλιομέτρων και πολύ πιο μικροί δύσβατοι στα 150 μέτρα, κυρίως εκεί που υπάρχουν ανηφορικά σημεία, κόντρες και ρέματα. Η διαδικασία επιλογής των ποιμνιοστασίων θα έχει ως προϋπόθεση την πιστοποίηση των κτηνοτρόφων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου οι εξυπηρετούμενοι να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
Σημαντική παράμετρος για τα οικονομικά του Δήμου Καλαβρύτων, αποτελεί και η κάλυψη της τροφοδοσίας των Αντλιοστασίων με ηλεκτρικό ρεύμα, θέμα που εξετάζει η μηχανικός της Υπηρεσίας, με σκοπό να καλυφθεί ο κοινοτικός φωτισμός. Πρόβλημα για την κατασκευή πολύ μικρών Φωτοβολταϊκών Πάρκων αποτελεί ωστόσο η έλλειψη χώρων. Αυτό οδηγεί σε σκέψεις ακόμα και για εφαρμογή της μεθόδου της «Γεωθερμίας» σε 5 αντλιοστάσια που έχουν μεγάλη κατανάλωση και μπορούν να καλυφθούν.

Πελοπόννησος