Καλάβρυτα: Μουσείο Τυροκομίας από την Ιταλία στον Χελμό

    Ημερομηνία:

    Μια φρέσκια και πρωτότυπη ιδέα φαίνεται πως γεννιέται στα ορεινά Καλάβρυτα, με στόχο την ανάδειξη της μακραίωνης Τυροκομικής παράδοσης της περιοχής.Ο λόγος για τη δημιουργία Μουσείου Τυροκομίας, αφιερωμένου στη φέτα και κυρίως στη βαρελίσια, που έχει στιγματίσει την οικονομία του τόπου.

    Η τριπλή συνεργασία

    Η ιδέα προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, της Αναπτυξιακής Αχαΐας ΑΕ) και του Δήμου Καλαβρύτων, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (τύπου Leader) στα οποία είναι μέτοχοι οι παραπάνω βασικοί τοπικοί φορείς.

    Φλίγκος

    Η αρχική έμπνευση

    Η αρχική έμπνευση για το εγχείρημα ήρθε από ένα ταξίδι στην Ιταλία, όπου Τυροκόμοι από την Αχαΐα επισκέφθηκαν χώρους αφιερωμένους σε τοπικά προϊόντα όπως προσούτο, παρμεζάνα και τομάτα.

    «Βαθιές ρίζες και κουλτούρα»

    GLEARNET

    Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος δηλώνει, σχετικά, στο «Νεολόγο: «Επισκεφθήκαμε Μουσεία στην Πάρμα και είδαμε πώς έχουν συνδέσει την Παραγωγή με τον Τουρισμό. Έτσι σκεφτήκαμε, γιατί όχι κι εμείς; Έχουμε τη φέτα, ένα προϊόν μοναδικό, ελληνικό, με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα μας».

    Ένα ζωντανό κύτταρο

    Η πρόταση αφορά στη δημιουργία Μουσείου αφιερωμένου στην Τυροκομία, που θα στεγάζεται σε κτίριο με κατάλληλη αισθητική και Ιστορική αξία. Το Μουσείο θα εκθέτει παλιά εργαλεία, μηχανήματα, τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό από τη διαδικασία παραγωγής τυριού μέσα στους αιώνες, με έμφαση στη βαρελίσια φέτα. Παράλληλα, θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να υποδέχεται μαθητές, νέους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και τουρίστες, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την παράδοση.

    Σε αναζήτηση κτιρίου

    Το βασικό ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είναι η εύρεση κατάλληλου κτιρίου και η ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Η αισιοδοξία, πάντως, είναι διάχυτη.«Δεν χρειαζόμαστε ένα τεράστιο κτίριο, αλλά ένα χώρο που να εκφράζει την τυροκομική μας ταυτότητα. Αν βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα, πιστεύω ότι μέσα σε τέσσερα-πέντε χρόνια μπορούμε να το έχουμε υλοποιήσει», αναφέρει ο Παύλος Σατολιάς.

    Πολιτισμός και Τουρισμός

    Το Μουσείο Τυροκομίας, όπως το οραματίζονται οι εμπνευστές του, δεν θα είναι απλώς μια έκθεση εργαλείων, αλλά ένας δυναμικός χώρος Πολιτιστικής και Τουριστικής αναφοράς, που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα διαφυλάξει την παράδοση και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για την περιοχή των Καλαβρύτων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μπογκντάνοβιτς για Εθνική Ελλάδος: Συγχαρητήρια στα Ορθόδοξα αδέλφια μας

    Ανάρτηση στα social media έκανε ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς δίνοντας...

    Ευρώπη: Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού στοίχισαν 43 δισ. ευρώ

    Τα κύματα ζέστης, η ξηρασία και οι πλημμύρες, που...

    Υπόθεση μαστροπείας: Ο «κοντός» και οι ερωτικές ταινίες

    Αποτροπιασμό και οργή προκαλούν οι καταθέσεις των θυμάτων του 42χρονου σκηνοθέτη...