Καλάβρυτα: Σε «αναμμένα κάρβουνα» δικηγόροι και δικαστικοί για το Πρωτοδικείο

    Ημερομηνία:

    Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται, από χθες, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι στα Καλάβρυτα, μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Π» που δεν απέκλειε επερχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις στις τοπικές υπηρεσίες της Δικαιοσύνης, έπειτα από έγκυρη πληροφορία που θέλει ανώτερο δικαστικό λειτουργό να εισηγείται στην πολιτική ηγεσία το κλείσιμο του Πρωτοδικείου και την μεταφορά του στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου.
    ΔΗΜΟΣ
    Αν και ο Δήμος Καλαβρύτων δεν επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, μέσω κάποιας δημόσιας αντίδρασής του, ο δικηγορικός κόσμος της θιγόμενης περιοχής άρχισε να λαμβάνει τα μέτρα του, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο συρρίκνωσης του Δικαστικού Μεγάρου, αφού το σενάριο για τις υπηρεσίες που στεγάζει περιορίζονται μόνο σ’ αυτές του Ειρηνοδικείου, καθώς μαζί με το Πρωτοδικείο – αν αυτό επιβεβαιωθεί – φεύγει από εκεί και η Εισαγγελία.
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου (φωτογραφία), μιλώντας στην «Π», αρχικά αποκάλυψε πως τις τελευταίες μέρες πράγματι έχει επιστρέψει η φημολογία για την κατάργηση των Πρωτοδικείων Καλαβρύτων και Αιγίου, ωστόσο επικαλείται επικοινωνία του με τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή, από τον οποίο, σε πολιτικό επίπεδο, δεν εισέπραξε πως στην κυβέρνηση υπάρχει ως σκέψη το «ψαλίδισμα» των Πρωτοδικείων της χώρας. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πράγματι εισηγήσεις στην κατεύθυνση πρότασης για ένα Πρωτοδικείο στο νομό.
    ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    Ηδη, ο ΔΣΚ συντάσσει και θα στείλει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, από τον οποίο θα ζητά να διαψεύσει επίσημα -άπαξ διά παντός όλη αυτή την παραφιλολογία, κυρίως από την στιγμή που η τελευταία φαίνεται να βρίσκεται σε εσωτερικό επίπεπο του υπουργείου του. Παράλληλα, θα εξηγούν για ποιους λόγους δεν πρέπει να καταργηθεί το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.
    ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
    «Εχουμε κινητοποιηθεί εξ αφορμής του δημοσιεύματος. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει εισήγηση, αλλά δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως θα γίνει τέτοιο πράγμα» αναφέρει ο Ανδ. Οικονόμου, που αποδίδει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη σε στατιστικά στοιχεία υποθέσεων – αποφάσεων, τα οποία και διαθέτουν δικαστικοί επιθεωρητές – αρεοπαγίτες για την απονομή της δικαιοσύνης, μένοντας όμως σε νούμερα και όχι σε άλλα τοπικά χαρακτηριστικά.
    ΠΕΡΙΟΧΗ
    «Το Πρωτοδικείο, δεκαετίες τώρα, εξυπηρετεί την μεγάλη περιοχή των Καλαβρύτων και της Ανατολικής Αιγιάλειας. Με τα υπάρχοντα μέσα υπάρχει δυσκολία για μετακίνηση στο Αίγιο ή στην Πάτρα. Επιπλέον, υπάρχουν αυτονόητοι ιστορικοί λόγοι που πρέπει να παραμείνει, παρότι υπάρχουν και προβλήματα, με έλλειψη προσωπικού. Εξυπηρετεί ωστόσο άριστα και χωρίς καθυστερήσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, το δύσβατο και η έκταση, με αδυναμίες μετάβασης διαδίκων, μακριά» δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΣΚ.

     

    Οπως έγραψε χθες η «Π» ο κορυφαίος δικαστικός λειτουργός, έχει καταλήξει σε «ποινή κατάργησης» του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και προτείνει έτσι – οριστικά και αμετάκλητα – στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περιορισμό των Πρωτοδικείων της Αχαΐας από 3 σε 2, στη βάση σχεδίου που απορρέει και από μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ότι οι 8 – 10 περίπου δικαστικοί υπάλληλοι και το σύνολο των δικαστών θα μεταφερθούν στο Αίγιο, το οποίο διαθέτει μεγάλες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις.

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βόρεια Μακεδονία: Ευρεία νίκη του VMRO-DPMNE του Μίτσκοσκι στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

    Το δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατήγαγε ευρεία...

    Βίντεο: Συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη έγραψαν ξανά τα ονόματα μπροστά από τη Βουλή

    Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η συγκέντρωση κορυφώθηκε με...

    Financial Times: Ο Τραμπ κάλεσε τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας ή να βρεθεί αντιμέτωπος με την καταστροφή

    Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί τους...

    Διπλή ανθρωποκτονία στη Φοινικούντα: Προφυλακιστέοι οι δύο 22χρονοι μετά από 16 ώρες απολογιών

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για την διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα. Ανακρίτρια και...