Καλάβρυτα: Σε κλίμα συγκίνησης τ’ αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγωνιστών στους Κραστικούς

    Ημερομηνία:

    Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν το πρωί της Κυριακής τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγωνιστών στους Κραστικούς Καλαβρύτων, μετά την τέλεση μνημόσυνου για τους Κραστικιώτες Αγωνιστές που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κραστικών.

    Καλάβρυτα: Σε κλίμα συγκίνησης τ’ αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγωνιστών στους Κραστικούς Καλαβρύτων  

    Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και ακολούθησε ομιλία απ’ την Ελένη Κουτρουμπή που είχε την επιμέλεια της όλης πρωτοβουλίας για την ανέγερση του Μνημείου.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν Προσκλητήριο Αγωνιστών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Καλάβρυτα: Σε κλίμα συγκίνησης τ’ αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγωνιστών στους Κραστικούς Καλαβρύτων  

    Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «σήμερα εκπληρώνουμε ένα χρέος. Ένα χρέος τιμής και μνήμης στους ήρωες Αγωνιστές των Κραστικών. Αλλά κι ένα χρέος προς όλο το χωριό που έχει εισφέρει το δικό του βαρύ φορτίο ηρωισμού, αυτοθυσίας και διαρκούς προσφοράς στους αγώνες του τόπου μας, στους αγώνες της πατρίδας μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και ιδανικών μας. Μάλιστα, εκείνο που προξενεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αναλογικά με τον πληθυσμό τους οι Κραστικοί έχουν ένα μεγάλο αριθμό Αγωνιστών, σε κάθε κρίσιμη ιστορική περίοδο τα τελευταία 200 χρόνια».

    Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «το Μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα και το οποίο θα στέκει εδώ ως παντοτινή αναφορά στους Αγωνιστές μας και ως αφορμή οι γενιές που θα έρθουν να μάθουν την ιστορία του χωριού, είναι παράλληλα και μια σημαντική συνεισφορά στην ιστορική μνήμη».

    Στη συνέχεια η κ. Κουτρουμπή αναφέρθηκε ονομαστικά σ’ όλους τους Κραστικιώτες Αγωνιστές απ’ την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και τον όρκο στην Αγία Λαύρα έως τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και αργότερα στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής.

    Και κλείνοντας την ομιλία της επεσήμανε ότι «το μνημείο αυτό είναι μία ελάχιστη πράξη χρέους και μία έκφραση τιμής με έργο, μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς των Αγωνιστών. Διακόσια χρόνια μετά ο αγώνας τους παραμένει ένα ζωντανό γεγονός που εμπνέει τα δικά μας οράματα και αντιμάχεται κάθε δειλή πορεία ζωής. Τιμή και δόξα ανήκει στους ηρωικούς Αγωνιστές του χωριού μας. Αυτή τη λαμπρή ημέρα να γονατίσουμε ευλαβικά μπροστά σ’ αυτήν την μαρμάρινη στήλη, η οποία φέρει μνήμη, ιστορία, πολιτισμό, και με δάφνες και μυρτιές να τη στολίσουμε. Κι αυτή εδώ, πάντοτε να στέκεται στη μνήμη της ιστορίας, σύμβολο αιώνιο της ίδιας πάντα πορείας, της πορείας της πατρίδας μας προς την αθανασία».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελαιόλαδο: Ποια είναι η θέση που κατέχει στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

    Ανησυχητικές είναι οι προοπτικές διατήρησης στις επόμενες γενιές του...

    Ποιοι βοηθούσαν τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ να καλύψει τα εγκλήματά του

    Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ μπορεί...

    Πανικός στον κόσμο της pop – Η Τέιλορ Σουίφτ και μια λίστα που… έφερε τα πάνω – κάτω

    Swifties, οι: οι θαυμαστές της superstar της μουσικής Τέιλορ Σουίφτ....
    Best Shop