Κατά 2 τρισ. δολάρια αυξήθηκε μέσα στο 2024 ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη. Ο ρυθμός αύξησης ήταν τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με το 2023, καθώς οι δισεκατομμυριούχοι γίνονταν κατά 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 204 άτομα πέρυσι, φτάνοντας στα 2.769 άτομα. Ο συνολικός πλούτος τους εκτινάχθηκε από τα 13 τρισ. δολάρια στα 15 τρισ. δολάρια σε 12 μήνες. Πρόκειται, όπως σημειώνει o Guardian, για τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Ακόμα και εάν οι κροίσοι αυτοί έχαναν το 99% του πλούτου τους σε μια νύχτα, θα παρέμεναν δισεκατομμυριούχοι.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου λαμβάνεται, δεν παράγεται, καθώς το 60% προέρχεται από κληρονομιά, από «ευνοιοκρατία και διαφθορά» ή από μονοπωλιακή εξουσία. Υπολογίζεται ότι το 18% του πλούτου προέρχεται από τη μονοπωλιακή εξουσία.
Η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης δείχνει ότι με αυτούς τους ρυθμούς, ο κόσμος θα έχει πέντε τρισεκατομμυριούχους μέσα σε μια δεκαετία. Πέρυσι, η πρόβλεψη ήταν για έναν τρισεκατομμυριούχο μέσα σε 10 χρόνια.
Η έκθεση με τίτλο «Takers Not Makers» δημοσιεύεται καθώς πολλοί ηγέτες, policymakers και προσωπικότητες του επιχειρείν ταξιδεύουν για το Νταβός και την ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ ο Donald Trump ετοιμάζεται να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Trump αναμένεται να συμπεριλάβει αρκετούς δισεκατομμυριούχους –όπως ο CEO της Tesla, Elon Musk- στην ομάδα των στενών συμβούλων του, καθώς και να προσφέρει μεγάλης κλίμακας φορολογικές ελαφρύνσεις στους πλουσιότερους πολίτες των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει στα 6,85 δολάρια την ημέρα, είναι σχεδόν σταθερός από το 1990, κοντά στα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα. Όπως σημειώνει η Oxfam, αντιστοιχεί στο 44% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μία στις 10 γυναίκες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα), πράγμα που σημαίνει ότι 24,3 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια.
Η Oxfam προειδοποίησε ότι η πρόοδος στη μείωση της φτώχειας έχει σταματήσει και ότι η ακραία φτώχεια θα μπορούσε να τερματιστεί τρεις φορές γρηγορότερα εάν μειώνονταν οι ανισότητες.