«Ναρκοθετεί» την αγορά του φαρμάκου η οριζοντικοποίηση της απαγόρευσης εξαγωγών που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους 5 μήνες ενώ δεκάδες φαρμακαποθήκες είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του «λουκέτου»
Στο θέμα έχει παρέμβει με επιστολές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλώντας τη χώρα για τις απαγορεύσεις των εξαγωγών φαρμάκων. Τις χαρακτηρίζει άκυρες και ανίσχυρες, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν ακολούθησε καμία νόμιμη διαδικασία που επιβάλλεται από την ΕΕ για τέτοια μέτρα.
Επίσης οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι απαγορεύσεις προσκρούουν στην αρχή της αναλογικότητας όπως επίσης και ότι θα έπρεπε να αναγράφεται και ένα τέλος στην προσωρινή απαγόρευση.
Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται «η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το άρθρο 35 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) απαγορεύει τους εθνικούς περιορισμούς στις εξαγωγές. Τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα που επηρεάζουν τις εξαγωγές μόνον εάν τα μέτρα αυτά δικαιολογούνται από έναν από τους λόγους που απαριθμούνται στο άρθρο 36 της ΣΛΕΕ ή άλλες υποχρεωτικές απαιτήσεις που θεσπίζονται με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εν λόγω μεμονωμένα μέτρα πρέπει να αιτιολογούνται, δηλαδή να είναι κατάλληλα, αναγκαία και αναλογικά προς τον επιδιωκόμενο δημόσιο στόχο», ενώ σε άλλο σημείο «η Επιτροπή θεωρεί ότι το κοινοποιηθέν σχέδιο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αναλογικότητά του».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο από την Επίτροπο Υγείας επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε συναντήσεις τόσο με αξιωματούχους του υπουργείου όσο και του ΕΟΦ, ζητώντας την άμεση άρση της απαγόρευσης φαρμάκων, καθώς σύμφωνες με τις ίδιες πληροφορίες έχει κινηθεί κατεπείγουσα διαδικασία επιβολής προστίμου στην Ελλάδα.