Καμπανάκι κινδύνου για άλλες χώρες ο φονικός καύσωνας στην Ινδία! Από τον ποταμό Γιαμούνα

    Ημερομηνία:

    Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε διάφορες περιοχές της Ινδίας με τη θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο σε Δελχί, Ούταρ Πραντές, Ρατζαστάν και Μπιχάρ. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 60 μαθητές και φοιτητές σε σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας έχασαν τις αισθήσεις τους στις τάξεις τους εξαιτίας της ακραίας ζέστης, με τους αναστατωμένους γονείς να κάνουν έκκληση για τη διακοπή των μαθημάτων έως ότου υποχωρήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, αίτημα που έγινε δεκτό.

    Σε πολλές πόλεις της Ινδίας, η οποία βρισκόταν σε εκλογικό πυρετό, ο υδράργυρος ανέβηκε στους 45-48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός (ΑΜΣ) στο Δελχί κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 52,9 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πρωτεύουσα.

    Εντούτοις, πιθανολογείται ότι η θερμοκρασία-ρεκόρ οφείλεται σε «σφάλμα στον αισθητήρα ή σε τοπικούς παράγοντες», με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD) να διεξάγει έρευνα σχετικά με το ζήτημα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The Hindu.

    Είτε πρόκειται για σφάλμα, είτε όχι η βορειοδυτική και κεντρική Ινδία επλήγη από ισχυρό κύμα καύσωνα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, την ομαλή λειτουργία υπηρεσιών και επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά σκληρή πραγματικότητα.
    Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters άνθρωποι που περιμένουν ακόμα και δύο ώρες στην ουρά μόνο για να γεμίσουν δύο κουβάδες με νερό, όταν βλέπουν τις υδροφόρες να πλησιάζουν τις κυνηγούν και άλλοι σκαρφαλώνουν πάνω σε αυτές σε μία προσπάθεια να κατορθώσουν να εφοδιαστούν με νερό πριν αυτό τελειώσει.

    Όλα αυτά ενώ καταγράφεται μεγάλη έλλειψη νερού, κάτι που η κυβέρνηση αποδίδει στη χαμηλή στάθμη του ποταμού Γιαμούνα – την κύρια πηγή υδροδότησης του Δελχί.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι συχνές διακοπές ρεύματος εξαιτίας της υπερφόρτωσης του δικτύου από τη λειτουργία κλιματιστικών. Τη δροσιά του κλιματιστικού βέβαια απολαμβάνουν οι πλούσιοι της χώρας, με τους φτωχότερους να περιορίζονται στη χρήση ανεμιστήρων ή βρεγμένων υφασμάτων με τα οποία καλύπτουν το σώμα τους.

    Παρά τη μικρή ανάπαυλα με βροχοπτώσεις, η IMD εκτιμά ότι στη βορειοδυτική Ινδία θα σημειωθεί αυξημένος αριθμός ημερών με ακραία ζέστη και τον Ιούνιο. Η υπηρεσία αποδίδει το κύμα καύσωνα σε έναν συνδυασμό παραγόντων: Απουσία βροχοπτώσεων, ισχυροί ξηροί άνεμοι και ένας αντικυκλώνας πάνω από το νοτιοδυτικό Ρατζαστάν και το γειτονικό Γκουτζαράτ.

    Βέβαια, εδώ και καιρό οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι καυτές μέρες όπως αυτές θα έρχονταν, ωστόσο έφτασαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο εξαιτίας της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης.

    Άλλωστε, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Climate το 2023 ανέφερε πως σχεδόν το 90% της Ινδίας βρίσκεται σε «επικίνδυνη ζώνη» από τις επιπτώσεις του καύσωνα και σχεδόν ολόκληρο το Δελχί κινδυνεύει από σοβαρές συνέπειες.

    «Οι καύσωνες στην Ινδία γίνονται επαναλαμβανόμενοι και μακροχρόνιοι, είναι καιρός οι εμπειρογνώμονες για το κλίμα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τις μετρήσεις για την αξιολόγηση της κλιματικής ευπάθειας της χώρας», ανέφεραν οι ερευνητές.

    Το 2023, η Ινδία είχε ανακηρυχθεί από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας του αέρα IQAir, η τρίτη πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο καταγράφοντας μέση συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων της τάξης των 54,4 μg/m3.

    Ωστόσο, τα κύματα καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσουν την πρόοδο για την επίτευξη των στόχων, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως οι περίοδοι ακραίας ζέστης θα είναι ακόμα εντονότερες θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια πολιτών.

    Το μήνυμα για άλλες χώρες

    Είναι ξεκάθαρο ότι ήρθε η ώρα για άλλες χώρες να ενισχύσουν τα μέτρα τους για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας. Χώρες που είναι ευάλωτες στη ζέστη αναμένεται να χρειαστεί να διαχειριστούν σημαντικές προκλήσεις καθώς η έκθεση σε πολλές ώρες ζέστης ξεπερνά την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού.

    Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν καταρριφθεί πολλά ρεκόρ σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, από το Πακιστάν με 51,5 βαθμούς Κελσίου, στη Μαλαισία με 50 βαθμούς Κελσίου, το Μεξικό και τη Φλόριντα με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και σκανδιναβικές χώρες σημειώνουν μέγιστες θερμοκρασίες έως και 27 βαθμούς Κελσίου.

    Για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα εκτιμούν απαραίτητη τη γνώση αντιμετώπισης συμπτωμάτων θερμοπληξίας.

    Όταν το σώμα υπερθερμαίνεται, ιδρώνει και η καρδιά εργάζεται πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα προς το δέρμα, ώστε να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία και να αποβληθεί η θερμότητα. Η παρατεταμένη, ωστόσο, έκθεση στη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη, καθώς η εφίδρωση δεν είναι αρκετή για να ανακουφιστεί το σώμα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η ακραία ζέστη αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ με τον κίνδυνο να αυξάνεται σε ευάλωτες ομάδες, όπως όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και εκείνοι με παθήσεις ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αδελφοί Μενέντεζ: Φρενίτιδα στο Λος Άντζελες – Στις 30 Ιανουαρίου επανεξετάζεται η καταδίκη τους

    Η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ που σκότωσαν τους γονείς τους στην...

    Μεταναστευτικό: Κλειστό κέντρο κράτησης στη Ρόδο και 3 στρατηγοί στις απελάσεις

    Αλλαγές στο επιχειρησιακό δόγμα του μεταναστευτικού δρομολογεί η κυβέρνηση μετά και...

    Κέικ με ελαιόλαδο και λεμόνι από τη Τζένιφερ Γκάρνερ

    Θα σκεφτείτε γιατί να φτιάξουμε το κέικ της Jennifer...
    Best Shop