«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για αύξηση ανισοτήτων στην Ευρώπη

    Ημερομηνία:

    Μια πολύ αδύναμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι ανισότητες και να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων, επενδυτών και νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ (Oργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες και έχει ως θέμα την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ηπειρο.

    Ο διεθνής οργανισμός ζητάει να χρησιμοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση της ανάκαμψης με το ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί, ώστε να αμβλυνθούν οι μεταξύ των περιφερειών διαφορές και ανισότητες. «Η κρίση θα μπορούσε να αφήσει σημάδια και να ξανανοίξει παλιές πληγές», επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η υγειονομική κρίση, η οποία ξέσπασε πριν από ενάμιση χρόνο επηρέασε με τρόπο ιδιαζόντως ανομοιόμορφο τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ οι διαδοχικοί εγκλεισμοί και οι απαγορεύσεις μετακινήσεων απέβησαν καταστροφικότατοι για τον κλάδο των υπηρεσιών – ως επί το πλείστον.

    Ωστόσο, ο κλάδος αυτός απασχολεί συχνά «πληθώρα ανειδίκευτων εργαζομένων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας» στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Και προσθέτει ο διεθνής οργανισμός: «Οι οικονομίες του νότου της Ε.Ε. είδαν το ΑΕΠ τους να μειώνεται πιο απότομα το 2020 λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τον τουρισμό και του αυξημένου αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτές».

    Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020. Ο ιός εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς στη Λομβαρδία, το οικονομικό κέντρο της χώρας, το οποίο για ένα διάστημα κατέστη το παγκόσμιο επίκεντρο της ασθένειας. Το παρελθόν έτος το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 8,9%. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η όξυνση των διαφορών μεταξύ κρατών και περιφερειών, ο ΟΟΣΑ ζητάει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ μέσω επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε μια οικονομία περισσότερο φιλική στο περιβάλλον. «Εάν δεν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας δράσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός, θα επιδεινώνονταν οι περιφερειακές ανισότητες και θα παρατηρούνταν ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένες περιοχές και μόνον», επισημαίνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συγκινεί η Καλομοίρα: «Αυτός ο μήνας ήταν πολύ δύσκολος για εμένα και την οικογένειά μου»

    Για την απώλεια του πεθερού της και για το πόσο δύσκολα έχει περάσει εκείνη και η οικογένειά της τις...

    Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών συμπλήρωσε ένα χρόνο σχέσης και είναι full in love!

    Η σχέση τους κρατάει εδώ και ένα χρόνο και...

    Χωρίς προαστιακό για 9 ημέρες η Πάτρα – Με λεωφορεία τα δρομολόγια

    Διακόπτονται όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας, από Πέμπτη 3...

    Σάλος με συνοδό κυρίων που εξαπατούσε πελάτες παριστάνοντας την Παπαδιά

    Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις δεκάδες καταγγελίες συμπολιτών μας...