flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Κανάν Καφταντσίογλου: η πολιτικός που υψώνει ανάστημα στον Ερντογάν

Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες η Κανάν Καφταντσίογλου να βρεθεί στη φυλακή. Η 49χρονη επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CHP στην Κωνσταντινούπολη καταδικάστηκε το 2019 σε σχεδόν 10 χρόνια φυλακή για τη διάδοση «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και για «προσβολή της Δημοκρατίας και του Προέδρου», κατηγορίες που στηρίχτηκαν σε tweets γραμμένα οκτώ χρόνια πριν.

Φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν της έχει συγχωρήσει ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διπλή νίκη του κόμματός της στις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1994, όταν ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιαδρομία ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κανένα άλλο κόμμα δεν είχε κερδίσει τις εκλογές στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας.

Πιο πρόσφατα ο Ερντογάν την κατηγόρησε ότι είναι «τρομοκράτισσα» υποστηρίζοντας ότι είναι μέλος της οργάνωσης DHKP-C που στην Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική και είναι παράνομη, κατηγορία που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα φάνταζε παράλογη, εφόσον ένα χάσμα χωρίζει το σοσιαλδημοκρατικό-κεμαλικό CHP από το ακροαριστερό DHKP-C, όμως στην Τουρκία αποτελούν τμήμα της καθημερινής κυβερνητικής ρητορικής.

Ούτε είναι βέβαιο τυχαίο ότι τις ατεκμηρίωτες αυτές καταγγελίες, ο Ερντογάν τις εξαπέλυσε επειδή η Καφταντσίογλου συμπαραστάθηκε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου που υφίστανται την αστυνομική καταστολή επειδή διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο πανεπιστήμιό τους.

Από τον ακτιβισμό στην πολιτική

Η Καφταντσίογλου διαφέρει αρκετά από την παλαιά γενιά του κόμματός της. Μεγάλωσε  στην επαρχία, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και είναι κόρη μιας νοικοκυράς και ενός δασκάλου. Σπούδασε Ιατρική στην Κωνσταντινούπολη και εξειδικεύτηκε στην ιατροδικαστική. Μπορεί να σταμάτησε να οδηγεί μοτοσικλέτα από τη στιγμή που μπήκε στην πολιτική, όμως οι υποστηριχτές της ακόμη την παρομοιάζουν με την Trinity, την ηρωίδα από τη σειρά ταινιών Matrix.

Ως φοιτήτρια θα έχει έντονη δράση και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά των συναδελφισσών να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο φορώντας μαντήλα, ενώ η διατριβή της θα έχει αντικείμενο τα βασανιστήρια. Θα έχει έπειτα μεγάλη δράση στο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πεθερός της Ουμίτ Καφταντσίογλου ήταν δημοσιογράφος στην Cumhuriyet και το 1980 θα δολοφονηθεί από υπερεθνικιστές (από το ίδιο ρεύμα από το οποίο προέρχονται οι σημερινοί σύμμαχοι του Ερντογάν).

Στο CHP θα εργαστεί πρώτα ως υπεύθυνη Τύπου, πολιτισμού και επικοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια θα αναλάβει πιο επιτελικές θέσεις μέχρις ότου βρεθεί στην ηγεσία της τοπικής οργάνωσης.

Εκεί θα επιδείξει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στο να μπορέσει να συσπειρώσει το ευρύτερο δυνατό φάσμα πολιτικών και κινημάτων – από φιλοϊσλαμιστικά μέχρι φιλοκουρδικά– που ήθελαν να αντιπολιτευτούν τον Ερντογάν. Υπό την καθοδήγηση της Καφταντίογλου, ο υποψήφιος δήμαρχος του CHP για τη δημαρχία της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, απευθύνθηκε στα στρώματα στα οποία το κόμματα του δεν απευθυνόταν παλαιότερα, επέλεξε μια συμφιλιωτική και συμπεριληπτική ρητορική και έφτασε μέχρι του σημείου να πάει σε τζαμί και να πει μια προσευχή, κίνηση σπάνια εάν αναλογιστούμε τον αυστηρά κοσμικό χαρακτήρα του CHP. Όλα αυτά είχαν απήχηση στους ψηφοφόρους της Πόλης που τον εξέλεξαν ύστερα από μια διπλή εκλογική μάχη, καθώς οι εκλογές επαναλήφθηκαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια του AKP να ανατρέψει τον σε βάρος του συσχετισμό.

Μια πολιτικός που δεν φοβάται την αντιπαράθεση

Η Καφταντσίογλου δεν φοβάται να ξεφύγει από τα στερεότυπα του κόμματός της. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, θέμα ως ένα βαθμό ταμπού στην Τουρκία, ή ότι βλέπει με διαφορετικό τρόπο την κληρονομιά του Κεμάλ, παρότι το κόμμα της κατεξοχήν διεκδικεί ότι εκπροσωπεί τη σκέψη του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. «Αρνούμαι να πω ότι είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ, όμως είμαστε οι σύντροφοί του», θα γράψει διαφοροποιούμενη από ένα κλασικό κεμαλικό σύστημα.

Η Εισαγγελία άνοιξε έρευνα σε βάρος της για τρομοκρατία μέσα σε 48 ώρες από την εκλογή της στην ηγεσία της οργάνωσης Κωνσταντινούπολης του CHP, έχει δεχτεί εκατοντάδες σεξιστικές και εθνικιστικές απειλές για τη δράση της, όμως αυτά δεν την πτοούν. Ακόμη και στο κόμμα της δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη δράση της, αντιμετωπίζοντας την ως κάποια που ήρθε να διαιρέσει το κεμαλικό ρεύμα. Όμως, την ίδια στιγμή κατορθώνει με τη δράση της να συσπειρώνει όλους εκείνους που μπορεί να ένιωθαν ότι δεν είχαν σημείο πολιτικής αναφοράς και βέβαια η στρατηγική της έχει μεγάλη απήχηση και στις γυναίκες.

Η ίδια πάντως υποστήριξε, μιλώντας στο περιοδικό TIME, ότι οι διαφορές απόψεων στο κόμμα της είναι ένδειξη πλούτου: «Σε μια χώρα που κυβερνιέται από έναν άντρα, με μία σκέψη και μία φωνή για 18 χρονιά», αυτές οι διαφορές απόψεων «είναι στην πραγματικότητα αντανάκλαση του πλούτου του κόμματός μας».

«Θα βγω πιο δυνατή»

Η Καφταντσίογλου, που έχει κάνει αγωγή ενάντια στον Ερντογάν και τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού, ζητώντας αποζημίωση ενός εκατομμυρίου τουρκικών λιρών επειδή την χαρακτήρισαν τρομοκράτισσα, δεν δείχνει να πτοείται από το ενδεχόμενο να βρεθεί στη φυλακή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εάν τελικά απορριφθεί η έφεση ενάντια στην αρχική της καταδίκη. Υποστηρίζει ότι θα αξιοποιήσει το χρόνο της κάθειρξής της για να μάθει μια ακόμη ξένη γλώσσα ή για να αποκτήσει ένα επιπλέον πανεπιστημιακό πτυχίο. «Θα βγω πιο δυνατή», επιμένει.