Κανείς δεν γλιτώνει από την εφορία: Όταν ο «βασιλιάς του εγκλήματος» συνελήφθη για φοροδιαφυγή

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    17 Οκτωβρίου 1931

    Ο Αλ Καπόνε καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκισης. Ένας από τους πιο διαβόητους γκάνγκστερ όλων των εποχών, ήλεγχε μία εγκληματική αυτοκρατορία που υπολογίζεται ότι έβγαζε 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο και είχε δώσει εντολή για την εκτέλεση πολλών από τους εχθρούς του. Και όμως, ο Αλ Καπόνε δεν καταδικάστηκε ποτέ για φόνο. Εάν μπήκε στη φυλακή, το χρωστά σε μία καταδίκη για φοροδιαφυγή.

    Ο Αλφόνσι Γκάμπριελ Καπόνε, γιος μεταναστών από την Ιταλία, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1899.  Στα 14 του τον έδιωξαν από το σχολείο και τότε μπήκε σε μία συμμορία, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Scarface», καθώς ένας καβγάς τον άφησε με μία χαρακιά στο μάγουλο.

    Έως το 1920, ο Καπόνε είχε μετακομίσει στο Σικάγο, όπου βοηθούσε τον Τζόνι Τόριο να «τρέχει» τις παράνομες επιχειρήσεις του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν το λαθρεμπόριο αλκοόλ, ο τζόγος και η μαστροπεία. Ο Τόριο αποσύρθηκε το 1925 έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας του, με τον Καπόνε να αναλαμβάνει τα ηνία της εγκληματικής οργάνωσης, σε ηλικία 26 ετών.

    Κανείς δεν γλιτώνει από την εφορία: Όταν ο «βασιλιάς του εγκλήματος» συνελήφθη για φοροδιαφυγή-1
    φωτ.: AP

    Η ποτοαπαγόρευση, που έκανε παράνομη στις ΗΠΑ την παρασκευή και πώληση του αλκοόλ και διήρκεσε από το 1920 έως το 1933, αποδείχθηκε εξαιρετικά επικερδής για γκάνγκστερς όπως ο Καπόνε, επιτρέποντάς τους να βγάλουν εκατομμύρια από τις παράνομες δραστηριότητές τους.

    Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η εγκληματική οργάνωση του Αλ Καπόνε έβγαζε περίπου 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να προέρχονται από την λαθραία πώληση ποτών. Ασφαλώς, η αυτοκρατορία του εγκλήματος του περιβόητου γκάνγκστερ είχε επίσης συμφέροντα στον τζόγο, την πορνεία, την πώληση προστασίας και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

    Έως το 1930, ο Καπόνε είχε φτάσει στην κορυφή της λίστας των «Most Wanted» του FBI, όμως απέφυγε να παραμείνει στη φυλακή για καιρό καθώς δωροδοκούσε αξιωματούχους του Σικάγο, τρομοκρατούσε τους μάρτυρες και διατηρούσε διάφορα κρησφύγετα.

    Κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς του εγκλήματος στο Σικάγο βγάζοντας από τη μέση τους ανταγωνιστές του έπειτα από μία σειρά από μάχες των συμμοριών, όπως η περίφημη Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου του 1929, όταν οι άνδρες του Καπόνε πυροβόλησαν επτά αντιπάλους του.

    Ανάμεσα στους μεγάλους εχθρούς του Καπόνε ήταν ο ομοσπονδιακός πράκτορας Έλιοτ Νες, ο οποίος ηγούνταν μίας ομάδας αδιάφθορων, που ήταν γνωστοί ως «The Untouchables».

    Ο Νες και οι άνδρες του στόχευαν συχνά στις δραστηριότητες λαθραίων ποτών του Καπόνε, όμως εάν τελικά ο γκάνγκστερ κατέληξε στη φυλακή το 1931, ήταν εξαιτίας μιας κατηγορίας για φοροδιαφυγή.

    Ο Καπόνε άρχισε να εκτίει την ποινή του σε φυλακή της Ατλάντα, αλλά εν μέσω κατηγοριών ότι είχε καταφέρει να χειραγωγήσει το σύστημα για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση, μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλκατράζ.

    Αποφυλακίστηκε πρόωρα το 1939 λόγω καλής συμπεριφοράς, αφότου πέρασε τον τελευταίο χρόνο του στη φυλακή στο νοσοκομείο, υποφέροντας από σύφιλη.

    Τα προβλήματα υγείας τον συντρόφευαν για το υπόλοιπο της ζωής του. Πέθανε το 1947 σε ηλικία 48 ετών στο σπίτι του, στη Φλόριντα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το ΠΑΣΟΚ καλεί στην Επιτροπή Θεσμών την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας...

    Φωκίων Ζαΐμης: Με επίκεντρο την Αχαΐα η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Σκάλκο

    Μια «πλούσια» θεματολογία περιελάμβανε η συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε....

    Γυναίκα στη Ρουμανία πέθανε στο διαμέρισμά της και άρχισαν να την τρώνε τα σκυλιά της

    Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Ρουμανία με μια γυναίκα...

    Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται 6 Ιουνίου ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την 6η Ιουνίου...
    Best Shop