Καπνιστό χοιρινό σε σάλτσα καραμέλας και γαρύφαλλου: σιγομαγειρεύεται σε cola

    Ημερομηνία:

    Μόνο όσοι δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ, απορούν με την ιδέα. Μην διστάζετε, μην αγχώνεστε, αυτό το βρετανικό κλασικό πιάτο για τα Χριστούγεννα, λειτουργεί πραγματικά.

    Όποιος το φτιάχνει, σίγουρα το ξαναφτιάχνει, γιατί κερδίζει, λόγω γεύσης και ιδιαίτερης εμφάνισης, τη θέση του στα γιορτινά μας μενού, κάθε χρόνο.

    Αν λοιπόν έχετε καταλήξει στο είδος του κρέατος που θα σερβίρετε φέτος τις γιορτές και αυτό είναι το χοιρινό, τότε σας προτρέπω να δοκιμάσετε αυτό το κομμάτι μπούτι, που αν το πάρετε έτοιμο, θα χρειαστεί μόνο το καραμέλωμα στην κατσαρόλα και το γλασάρισμα στον φούρνο.

    Το αποτέλεσμα είναι αλμυρό και ταυτόχρονα, γλυκό, με αρώματα από τα γαρύφαλλα, ενώ η γεύση του «παντρεύεται» πολύ καλά με καυτερές και καπνιστές σάλτσες ή μουστάρδες.

    Θα σας πρότεινα να το σερβίρετε με κρεμώδεις πατάτες φούρνου και μία πράσινη σαλάτα, με μήλο και καρύδια.

    Καπνιστό καραμελωμένο χοιρινό

    Υλικά:

    • 2 κιλά χοιρινό μπούτι – καπνιστό ή ψητό, ήπιας ωρίμανσης
    • 1 κρεμμύδι (ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση)
    • 2 λίτρα κόκα κόλα (κανονική με ζάχαρη)

    Για το γλάσο

    • 1 χούφτα γαρύφαλλα ολόκληρα(μοσχοκάρφια)
    • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μελάσα
    • 2 κουταλάκια του γλυκού αγγλική μουστάρδα σε σκόνη
    • 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη demerara

    Καπνιστό χοιρινό σε σάλτσα καραμέλας και γαρύφαλλου: σιγομαγειρεύεται σε cola

    Εκτέλεση:

    Βάζουμε το χοιρινό, σε βαθιά κατσαρόλα, με την πέτσα προς τα κάτω, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μετά περιχύνουμε με την κόκα κόλα.
    Αφήνουμε να πάρει βράση, μειώνουμε σε μέτρια ένταση, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες (υπολογίστε κιλό και ώρα και προσαρμόστε τον χρόνο βρασμού).

    Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.

    Όταν τελειώσει το βράσιμο του ζαμπόν στην κόκα κόλα και κρυώσει το κρέας, για να μπορούμε να το διαχειριστούμε, αφαιρούμε το δέρμα, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα λίπους.

    Πάνω στο λίπος με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε αρκετά μεγάλα ρομβοειδή σχήματα διαμαντιού και καρφώνουμε στο κέντρο κάθε διαμαντιού, ένα γαρύφαλλο.

    Στη συνέχεια απλώνουμε προσεκτικά τη μελάσα, στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε τη σκόνη μουστάρδα και τη μαύρη ζάχαρη, χωρίς να αποκολληθούν τα μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα).

    Μαγειρεύουμε σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το γλάσο και να αφρίσει.

    Το αφήνουμε να σταθεί 10′ και το σερβίρουμε κομμένο σε λεπτές φέτες, μαζί με πατάτες και λαχανικά.
    Η καυτερή μουστάρδα του ταιριάζει πολύ.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το FLAMIS.GR συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

    Για σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου προκήρυξαν απεργία οι ενώσεις...

    ΠΑΤΡΑ: Επιασαν τρία άτομα για τα τηλεφωνήματα με τα “μαϊμού τροχαία”

    Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες στην...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9-4-2025

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΝ   ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ   ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ  ΧΗΡΑ  ΧΡΗΣΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ  ΓΕΝΟΣ ...

    Τραγωδία – Νεκρή βρέθηκε 19χρονη φοιτήτρια

    Βαρύτατο πένθος έχει προκαλέσει στην οικογένεια μιας 19χρονη φοιτήτριας...