Την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων «Η Συναδέλφωσις» του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» προκαλούν οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της Αχαΐας προς τη Ζάκυνθο, προκειμένου να καλυφθούν εφημεριακές ανάγκες.

Το Σωματείο, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μια πρακτική που εφαρμόζεται διαρκώς για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι μεταφέρει το βάρος των ελλείψεων στους ήδη υπηρετούντες γιατρούς και δημιουργεί παράλληλα προβλήματα στα νοσοκομεία από τα οποία αποχωρούν προσωρινά.
Η περίπτωση της επικουρικής παιδιάτρου
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση επικουρικής γιατρού της Παιδιατρικής Κλινικής του «Καραμανδανείου», η οποία, σύμφωνα με το Σωματείο, καλείται να μετακινηθεί στη Ζάκυνθο από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2026, προκειμένου να καλύψει ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου του νησιού.
Το Σωματείο σημειώνει ότι στο σχετικό έγγραφο γίνεται λόγος για παροχή υπηρεσιών «προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες», χωρίς, όπως υποστηρίζει, να αποσαφηνίζεται το εφημεριακό καθεστώς υπό το οποίο θα εργαστεί η γιατρός.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο συνεχόμενων ημερών εργασίας και εφημερίας, θέτοντας ζήτημα τόσο για την ασφάλεια των γιατρών όσο και για την ασφάλεια των ασθενών.
Και δεύτερη μετακίνηση
Το Σωματείο αναφέρεται και σε παιδίατρο με οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει επιλέξει να πραγματοποιεί εφημερίες στο «Καραμανδάνειο».
Όπως υποστηρίζεται, ο συγκεκριμένος γιατρός κλήθηκε επίσης να μετακινηθεί στη Ζάκυνθο, ακόμη και σε ημέρες κατά τις οποίες είχε ήδη προγραμματισμένες εφημερίες στο «Καραμανδάνειο». Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Σωματείο, η συγκεκριμένη μετακίνηση αφορούσε έξι συνεχόμενες ημέρες.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις επηρεάζουν τον προγραμματισμό των εφημεριών, των αδειών και των ημερών ανάπαυσης στις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται οι γιατροί.


