Δύο θέσεις αναισθησιολόγων προκηρύχθηκαν πρόσφατα, εκ νέου, για το Καραμάνδειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και οι εμπλεκόμενοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους γιατρούς. Ωστόσο, τα μηνύματα που καταφθάνουν, όχι μόνο για το νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά για όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, δεν είναι ενθαρρυντικά. Ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» οδηγεί όλο και περισσότερους αναισθησιολόγους στον ιδιωτικό τομέα ή εκτός Ελλάδος.
Μάλιστα, το μέλλον της αναισθησιολογίας στο Δημόσιο φαίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, αφού οι αναισθησιολόγοι τρέπονται σε φυγή αναζητώντας υψηλότερες αποδοχές, ενώ ο αριθμός των εναπομεινάντων φθίνει επικίνδυνα, με τους επικουρικούς να εκλείπουν και ένα μεγάλο μέρος των ειδικευμένων ιατρών να οδεύει σύντομα προς συνταξιοδότηση.
Το «πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται» με τον μνημονιακό νόμο του 2012, όποτε οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 45%. Τώρα, ο αρχικός μισθός ενός αναισθησιολόγου ξεκινά από περίπου τα 1.000 ευρώ με επιπλέον 400 ευρώ από τις εφημερίες, ενώ για διευθυντική θέση, ο μισθός μπορεί να ανέρχεται περίπου στα 2.200 ευρώ μαζί με τις εφημερίες. Έκτοτε, ο αριθμός των αναισθησιολόγων βαίνει μειούμενος, ενώ η πανδημία προκάλεσε περαιτέρω τριγμούς στον κλάδο.
Μάλιστα, η αναστολή των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια Νοσοκομεία σε συνδυασμό με τον φόβο της νόσησης από κορωνοϊό, υποχρέωσαν πολλούς ασθενείς να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, αυξήθηκε η ζήτηση για αναισθησιολόγους στα ιδιωτικά και κατά συνέπεια ανέβηκαν οι αποδοχές, αποτραβώντας νέους, αλλά και ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ.
Παράλληλα, πόλος έλξης έχουν ήδη αποτελέσει τα νοσοκομεία της Ευρώπης, όπου επίσης οι αναισθησιολόγοι είναι περιζήτητοι, αλλά και της Κύπρου, όπου οι μισθοί είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι.