«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνει άλλο περιθώριο από την προσοχή και παρακολούθηση» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Καρολίνα Ακινόσογλου.
«Το μόνο θετικό είναι ότι την αύξηση των κρουσμάτων δεν ακολουθεί και η αύξηση των νοσηλειών. Εχουμε νοσηλείες αλλά όχι σε βαθμό πίεσης του συστήματος. Τα συμπτώματα είναι ηπιότερα αλλά δεν παύουν να ταλαιπωρούν τους νοσούντες» παρατηρεί η κ. Ακινόσογλου.
Στο ερώτημά μας τι πρέπει να περιμένουμε, μας απάντησε: «Είναι δύσκολο να κάνουμε την οποιαδήποτε εκτίμηση. Μπορεί να έρθουν νέες μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε τη βαρύτητά τους. Περιθώρια πρόβλεψης δεν υπάρχουν.
Κάποια πράγματα εξαρτώνται και από τη δική μας συμπεριφορά».
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η αναπληρώτρια καθηγήτρια αναφέρει ως παράδειγμα την ανάγκη εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση για τα άτομα άνω των 60 ετών, τους υπερήλικες και τους ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι προστατεύει.
Από κει και πέρα, αν είσαι μεταξύ 30 και 60 ετών είναι μία γκρίζα ζώνη που πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις».
Στο ερώτημά μας σε τι εξυπηρετεί η ενισχυτική δόση από τη στιγμή που τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις, η κ. Ακινόσογλου επισημαίνει: «Για τη σοβαρή νόσηση τα εμβόλια είναι και παραμένουν ένα ισχυρό όπλο. Εναντι της μόλυνσης χρήζει περαιτέρω συζήτησης και φυσικά υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού νέων εμβολίων τα οποία να στοχεύουν στην κάλυψη όλων των μεταλλάξεων».
Καταλήγοντας, η κ. Ακινόσογλου τονίζει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. «Η μάσκα είναι απαραίτητη στους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε διότι υπάρχει υπερμετάδοση της νόσου».