Η ένταση με την Αθήνα στο Αιγαίο λύθηκε με μια μέρα έντονης διπλωματίας, σχολιάζει η Χουριέτ σε άρθρο με τίτλο «Η διπλωματία απέτρεψε την κρίση στο Αιγαίο».
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, «ενώ συνεχίζονταν οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τις αλαζονικές δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών Άμυνας και Υγείας Νίκου Δένδια και ΆδωνηΓιωργιάδη, η προσπάθεια της Ελλάδας να παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα προκάλεσε ένταση».
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «η ένταση ξεκίνησε όταν η ελληνική πλευρά κήρυξε τη NAVTEX και έστειλε το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Levoli στην περιοχή για τη διεξαγωγή μελετών για τη διέλευση υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων στο μέλλον. Η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX. Η Τουρκία αντέδρασε επειδή ο τόπος που ανακήρυξε η Ελλάδα ως περιοχή έρευνας παρέμεινε εν μέρει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της με τη Λιβύη το 2020 (τουρκολυβικό μνημόνιο)».
Συμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «η Τουρκία απάντησε στέλνοντας πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου έγινε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα επιχείρησε να απαντήσει στέλνοντας δύο πολεμικά πλοία και ένα πλοίο της ακτοφυλακής στην ίδια περιοχή. Η ένταση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, επιλύθηκε το βράδυ της Τρίτης χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, ως αποτέλεσμα της έντονης διπλωματικής κίνησης στη γραμμή Άγκυρα-Αθήνας».
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, η Χουριέτ γράφει ότι «στο υψηλότερο επίπεδο, ενεργοποιήθηκαν τα ΄κόκκινα τηλέφωνα’ (γραμμές απευθείας επικοινωνίας). Το απόγευμα της Τρίτης έφτασε στην Αθήνα η είδηση ότι “η κατάσταση ηρεμεί”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: “Το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε το έργο του, το οποίο ξεκίνησε στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, στις 04:00 σήμερα το πρωί (Τετάρτη). Φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί δίαυλοι επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο”».
Όπως γράφει η Χουριέτ: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ‘Μπορούμε να έρθουμε στην Άγκυρα ξαφνικά ένα βράδυ με F-35’. Μιλώντας στον Τύπο στη Βουλή πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο υπουργός Γκιουλέρ είπε: “60 εκατομμύρια τουρίστες έρχονται ετησίως, ο Έλληνας υπουργός είναι ευπρόσδεκτος να έρθει για ένα τουριστικό ταξίδι”».