Μόνο που ο βαθμός της κλιμάκωσης που επιχειρεί απέναντι στο φυσικό ηγέτη του χώρου ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να αποτέλεσε αντικείμενο αμφιταλάντευσής του τις προηγούμενες ώρες, καθώς «σταμάτα να υπονομεύεις» ήταν οι αρχικές λέξεις που είχε επιλέξει ο κ. Κασσελάκης, για να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, φράση που αντικαταστάθηκε στην πορεία από την έκφραση «στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των δύο αναρτήσεων.
Και αυτό, γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέβασε στις 12.33 μια πρώτη ανάρτηση, στην οποία κατηγορούσε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ως υπονομευτή, για να την αποσύρει πέντε λεπτά αργότερα, προετοιμάζοντας την τελική -και δεύτερη- εκδοχή της.
Σε αυτήν, δηλαδή τη δεύτερη, που αναρτήθηκε στις 1.22 τα ξημερώματα, ο κ. Κασσελάκης απαντά μεν σε υψηλούς τόνους, αλλά αποσύρει τις νύξεις περί υπονόμευσης, επενδύοντας αυτή τη φορά περισσότερο στο θυμικό του ακροατηρίου του, όταν επισημαίνει πως «από την ημέρα που ανέλαβα μέχρι σήμερα, αφέθηκα να δώσω τη μάχη χωρίς να δέχομαι καθημερινά εσωκομματικά βέλη μόνο για δύο μήνες (και αυτούς με εξαιρέσεις)».
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η καταγγελία περί υπονόμευσης που απευθύνει αρχικά προς τον κ. Τσίπρα συνιστά την μόνη αλλαγή μεταξύ των δύο κειμένων, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αγωνία της Κουμουνδούρου να μην «ανατινάξει» από απόψε κιόλας την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία μόνο βέβαιη δε φαντάζει πλέον.
Η νέα ανάρτηση Κασσελάκη
Συμμερίζομαι τις πληγές του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω τις ίδιες ακριβώς.
Από την ημέρα που ανέλαβα μέχρι σήμερα, αφέθηκα να δώσω τη μάχη χωρίς να δέχομαι καθημερινά εσωκομματικά βέλη μόνο για δύο μήνες (και αυτούς με εξαιρέσεις).
Δύο διασπάσεις, προσπάθεια απονομιμοποίησης στο Συνέδριο, τώρα ξανά τα ίδια με υπογραφές για να συγκληθούν όργανα, οι συνεδριάσεις των οποίων είχαν ήδη ανακοινωθεί.
Φαγωμάρα, θόρυβος, εσωστρέφεια, που είναι απωθητική και στους ψηφοφόρους μας και στην κοινωνία.
Τα στελέχη του κόμματος με θητεία χρόνων γνωρίζουν πολύ καλά τι οικονομικά παρέλαβα.
Πώς το καθημερινό φύλλο της Αυγής θα έκλεινε το 2022 με τη διπλάσια χρηματοδότηση, αλλά μπορεί να μείνει τώρα ανοιχτό με τη μισή;
Ποιος εργαλειοποιεί την αγωνία εργαζόμενων ανθρώπων αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματική εικόνα;
Συνέβαλα δίνοντας το ανώτατο ποσό που μου επιτρέπει ο νόμος (20.000 ευρώ). Συγκεντρώθηκαν από εισφορές φίλων και στελεχών άλλες 7.000 ευρώ.
Κι όμως, αντί να πάνε στα χέρια εργαζομένων της Αυγής, πήγαν σήμερα στο Κράτος προκειμένου να μη χάσουμε τη ρύθμιση των χρεών που έχουμε για την Αυγή και το Κόκκινο. Αυτό και μόνο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και χρειάζεται έναν ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή.
Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.
Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης:
Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή.
Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.
-Με εξυγίανση που είναι επιβεβλημένη τώρα, γιατί το καράβι πέφτει οικονομικά στα βράχια.
-Με καταστατικό συνέδριο.
-Με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χωρίς επετηρίδες και μέλη δύο ταχυτήτων.
-Με ανανέωση στελεχών αντίστοιχη αυτής του ευρωψηφοδελτίου.
-Με δύναμη, εξουσία και εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματος.
-Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δε θα συρθεί πίσω από άλλους, αλλά θα ηγηθεί της προσπάθειας για μία μεγάλη Κεντροαριστερά ξεκινώντας από το κοινωνικό πεδίο.
Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα – άλλωστε δεν πρόλαβα και να καθήσω. Έτρεχα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνοντας τον αγώνα.
Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο.
Αλέξη, πάμε;
Οι διαρροές και οι ρυθμίσεις
Επιπλέον, στην τελική ανάρτησή του, ο κ. Κασσελάκης παραδέχεται πως η αιτία του έκτακτου εράνου που ζητήθηκε χθες Παρασκευή από τους βουλευτές δεν ήταν η οικονομική ενίσχυση της «Αυγής», όπως μετέδωσε το protothema.gr, αλλά η καταβολή χρημάτων υπέρ ρύθμισης προς το δημόσιο, παρά τα δημοσιεύματα που ήθελαν βουλευτές και στελέχη των «87» να έχουν εγκαταλείψει οικονομικά την ιστορική εφημερίδα. «Συγκεντρώθηκαν από εισφορές φίλων και στελεχών άλλες 7.000 ευρώ. Κι όμως, αντί να πάνε στα χέρια εργαζομένων της Αυγής, πήγαν σήμερα στο Κράτος προκειμένου να μη χάσουμε τη ρύθμιση των χρεών που έχουμε για την Αυγή και το Κόκκινο. Αυτό και μόνο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης» αναφέρει ο κ. Κασσελάκης, μολονότι το επείγον των οφειλών δεν περιγραφόταν στο e-mail της οικονομικής υπηρεσίας του κόμματος, το οποίο εστάλη προχθές στα μέλη της ΚΟ και της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης ανταπαντά στην αποστροφή του κ. Τσίπρα, λέγοντας «ποιος εργαλειοποιεί την αγωνία εργαζόμενων ανθρώπων αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματική εικόνα» και ρίχνει γέφυρες φιλίας προς την πλευρά του προκατόχου του, λέγοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα πως «έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», με προαπαιτούμενα, ωστόσο, μια σειρά ταυτοτικών αλλαγών στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι απουσιάζει ταυτόχρονα η όποια αυτοκριτική για την ανάρτηση – μανιφέστο της περασμένης Δευτέρας, με την οποία ο κ. Κασσελάκης άφηνε βαρείς υπαινιγμούς περί «μαύρων ταμείων», στο τέλος της ανάρτησής του ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ενωτικός, καταλήγοντας ότι «προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο». «Αλέξη, πάμε;», κλείνει μάλιστα, θέλοντας να δανειστεί το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των κ. Δούκα και Χριστοδουλάκη, με το βλέμμα στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ.