Τουλάχιστον 11 νέες αξιολογήσεις μέσα στο 2024 φέρνιυν την Ελλάδα πιο ψηλά στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας την πόρτα σε ακόμα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια προς τη χώρα μας. Η νέα χρονιά κρύβει 11 νέες αξιολογήσεις από πέντε διεθνείς οίκους για την ελληνική οικονομία. Ο επόμενος εθνικός στόχος που πλέον τίθεται είναι πριν από το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας η χώρα να έχει ανέβει, τουλάχιστον, άλλα τρία από τα πέντε σκαλιά που τη χωρίζουν από την Α κατηγορία της ελίτ των κρατών-μελών της Eυρωζώνης.
Ολα αυτά, όμως, σε μια δύσκολη χρονιά όπου η ανάπτυξη και οι αναβαθμίσεις πατάνε φρένο στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ελλάδα κοιτάζει με φόρα προς νέα και πιο υψηλά επίπεδα αναβαθμίσεων. Αλλά είναι και αναγκασμένη να το κάνει, αφού, παρά τα άλματα ανόδου που κατέγραψε το 2023, προς το παρόν έχει καταφέρει να πατήσει στο πρώτο σκαλοπάτι της επενδυτικής κατηγορίας.
Με το Α μπροστά!
Ο χορός των αξιολογήσεων ξεκινά από αυτό τον μήνα. Τα βλέμματα όμως στρέφονται στις 15 Μαρτίου, οπότε και θα δημοσιευτεί η έκθεση του οίκου Moody’s, που είναι ο μόνος που ακόμα κατατάσσει την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Τα πρώτα πραγματικά καλά νέα για τη χώρα μας αναμένονται σύντομα, όταν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στην Bloomberg Index Services. Από τη στιγμή εκείνη, 17 ομολογιακές εκδόσεις Ελληνικού Δημοσίου χρέους αξίας 73 δισ. ευρώ θα εισέλθουν σε δείκτες που προορίζονται για χρέος χώρας που διαθέτει επενδυτική βαθμίδα (investment grade), βάζοντας ξανά τα ελληνικά ομόλογα στις οθόνες και τα χαρτοφυλάκια των μεγαλύτερων επενδυτικών Ταμείων του κόσμου.
Πρωταρχική ανάγκη της Ελλάδας, φυσικά, είναι να κρατηθεί στην επενδυτική κατηγορία έπειτα από 13 χρόνια παραμονής στα «σκουπίδια» των διεθνών αγορών. Χωρίς κανείς να οραματίζεται να φτάσει κάποτε στην κορυφαία αξιολόγηση κρατών ΑΑΑ, από την οποία τη χωρίζουν εννέα σκαλοπάτια αναβάθμισης, η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι να απομακρυνθεί το ταχύτερο από τον «πάτο» της επενδυτικής κατηγορίας όπου βρίσκεται σήμερα και να ανέβει τουλάχιστον τρεις βαθμίδες που απομένουν ακόμα για να βαθμολογείται ως κατηγορία Β, ώστε αμέσως μετά να προβιβαστεί σε βαθμίδα με το Α μπροστά: Α-, Α3 ή Α-low, ανάλογα με τη βαθμολογική κλίμακα που χρησιμοποιεί κάθε οίκος.
Τότε θα απομένουν δύο τελευταία σκαλιά ακόμα, ώστε να επιστρέψει στη θέση Α+ όπου βρισκόταν το 2009, πριν αρχίσει η μεγάλη κατρακύλα. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει ολική αποκατάσταση και ανάκτηση του εδάφους που έχασε στη διεθνή κατάταξη η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της όχι μόνο ένα πολύ κακό παρελθόν, αλλά ενδεχομένως και οικονομικά ισχυρές χώρες που γονάτισαν και δείχνουν να βουλιάζουν μετά τις τελευταίες διεθνείς κρίσεις, όπως η Ιταλία.
Τα προγνωστικά για το 2024
Μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται για τη διεθνή οικονομία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφεύγει να θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Ωστόσο, μεγάλοι ξένοι οίκοι, όπως η JP Morgan, ξεχωρίζουν την Ελλάδα στις προγνώσεις τους για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως τη μόνη χώρα με βεβαιότητα αναβάθμισης (με 90% πιθανότητες) μέσα στο 2024!
Τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας για το 2024 ανοίγει η Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης ήταν εκείνος που εμπιστεύτηκε και οδήγησε πρώτος σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα το 2023. Οι προσδοκίες του για τη χώρα μας παραμένουν ισχυρές, όπως καταγράφηκαν και σε πρόσφατη έκθεσή της, προβλέποντας αύξηση επενδύσεων και ανάπτυξη 2,2% για φέτος και 2,3% για το 2025. Παρότι θεωρείται πρόωρο να δώσει άμεσα νέα αναβάθμιση τον Ιανουάριο, θα επανέλθει με αξιολογήσεις και άλλες δύο φορές μέσα στη χρονιά (στις 12 Ιουλίου και στις 6 Δεκεμβρίου). Με αυτά τα δεδομένα, αυξάνονται οι πιθανότητες για αναβάθμιση εντός του έτους από τη βαθμίδα BBB- όπου κατατάσσει σήμερα τη χώρα μας.
Στις 8 Μαρτίου τη σκυτάλη θα πάρει η DBRS, η οποία σε έκθεσή της στις 19 Δεκεμβρίου εκτιμούσε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και 2% το 2025. Ακόμα κι αν διατηρήσει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒΒ, ενδεχομένως να αλλάξει την προοπτική αναβάθμισης από «σταθερή» σε «θετική», δίνοντας μια πρόγευση για τις προθέσεις της στην επόμενη αξιολόγηση που θα δημοσιοποιήσει στις 6 Σεπτεμβρίου.
Μία εβδομάδα αργότερα, όμως, αναμένεται η πιο καθοριστική για την ελληνική οικονομία αξιολόγηση. Στις 15 Μαρτίου θα ανακοινώσει την κρίση του ο οίκος Moody’s, ο οποίος διατηρεί ακόμα το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική (Ba1). Τον Σεπτέμβριο έσπευσε να καλύψει το χαμένο έδαφος δίνοντας στην Ελλάδα δύο βαθμίδες μια και έξω! Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα προχωρήσει σε μία ακόμη αναβάθμιση, ώστε πλέον η Ελλάδα να κατατάσσεται σε επενδυτική βαθμίδα από το σύνολο των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, ή θα παρατείνει την αγωνία έως την επόμενη αξιολόγηση της χώρας στις 13 Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα πάντως (κατά 90%) και η Κύπρος (κατά 30%) είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. τις οποίες η JP Morgan αναμένει να αναβαθμίσει η Moody’s μέσα στο 2024.
Εναν μήνα αργότερα (19 Απριλίου) ανακοινώνει την κρίση της η S&P, η οποία αναβάθμισε στις 20 Οκτωβρίου το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ΒΒΒ- από ΒΒ+. Ο συγκεκριμένος οίκος δίνει την καλύτερη πρόβλεψη από όλους τους άλλους για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας να φτάσει στο 2,4% το 2024 και 2,7% το 2025. Η S&P έχει όμως και δεύτερο «ραντεβού» για πιθανή αναβάθμιση, στις 18 Οκτωβρίου.
Τον κύκλο των αξιολογήσεων για την Ελλάδα για φέτος κλείνει ο οίκος Fitch, που θα ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις στις 31 Μαΐου και 22 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου 2023 ο Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για επαναφορά της χώρας στον επενδυτικό χάρτη. Η δική του κρίση ήταν το καθοριστικό στοιχείο που ανέμεναν οι αγορές και επέτρεψε την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, καθώς απαιτούνταν τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις σε επενδυτική βαθμίδα από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους που ακούν και διαβάζουν το 90% των ξένων επενδυτών (S&P, Moody’s και Fitch).