Όσο περνούν οι μέρες, τόσο και μειώνεται ο ρυθμός εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα της Ηλείας και όλης της Ελλάδας. Ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε στην Ηλεία περίπου 6.000 εμβολιασμούς, αυτοί πλέον έχουν πέσει τον Ιούλιο περίπου στους 2.400.
Και όπως δηλώνει ο κος Παντελής Πασχαλίνος, χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος και υπεύθυνος εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Πύργου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έρχονται να εμβολιαστούν τόσο οι νέοι, όσο και κάποιοι ηλικιωμένοι. Επίσης ο κος Πασχαλίνος στάθηκε και στη μετάλλαξη «Δ», η οποία έχει κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αν δεν παρθούν μέτρα και δεν εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες, θα έχουμε πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού τον φθινόπωρο.
«Δεν εμβολιάζονται οι νέοι»
Χαρακτηριστικά ο κος Παντελής Πασχαλίνος, τόνισε για τη μείωση των εμβολιασμών στην Ηλεία.«Φεύγει το καλοκαίρι και οι εμβολιασμοί συνεχώς μειώνονται. Αυτή τη στιγμή κάνουμε το 1/3 απ’ ότι κάναμε παλιά. Ενώ είχαμε μέχρι το τέλος της άνοιξης, γύρω στα 300 ραντεβού τη μέρα, τώρα είναι κάτω από 100. Είναι και μέρες όπου έχουμε μόνο 50 ραντεβού για εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στ’ ότι οι ηλικίες που πρέπει να εμβολιαστούν αυτή την περίοδο, δηλαδή οι νέοι, δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που πρέπει. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί, αλλά στον δικό μας τον νομό έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί πιο πολλοί. Δεν ξέρω καν, αν οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνάμε το 50% στην Ηλεία. Επίσης θα έπρεπε οι νέοι να θέλουν να εμβολιαστούν, γιατί τα ραντεβού συνεχίζουν να είναι χαμηλά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός για τα ραντεβού, αφού κάποιες μέρες μπορεί να έχουμε 100 και άλλες μπορεί να έχουμε 50. Τον Μάιο είχαμε 6.000 εμβολιασμούς, όσους είχαμε και τον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο έπεσαν περίπου στους 2.400. Τώρα ο μέσος όρος ραντεβού είναι 50 με 70 την ημέρα που είναι πολύ χαμηλός».
«Πολλά παιδιά λένε, ότι δεν αφήνουν οι γονείς τους να εμβολιαστούν»
Ο κος Πασχαλίνος ανέφερε ακόμη ότι οι νέοι αισθάνονται ότι αν αρρωστήσουν, θα αρρωστήσουν ελαφρά και γι’ αυτό δεν έρχονται να εμβολιαστούν, ενώ τόνισε ακόμη, ότι πολλοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους να κάνουν το εμβόλιο.
«Οι νέοι αισθάνονται ότι αν αρρωστήσουν, θα αρρωστήσουν ελαφρά και έτσι τους απασχολεί λιγότερο ο εμβολιασμός, ενώ βλέπω ότι και οι γονείς δεν προωθούν τα παιδιά τους στο να εμβολιαστούν. Πολλά παιδιά λένε, “ότι δεν μας αφήνουν οι γονείς μας να εμβολιαστούμε”. Αυτό είναι πολύ άσχημο. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, ενώ υπάρχει και ένας αδικαιολόγητος φόβος των γονέων, ότι μπορεί το εμβόλιο να έχει κάποιες παρενέργειες. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Επίσης νομίζουν ότι τα παιδιά τους θα νοσήσουν ελαφρά. Τα παιδιά μεν μπορεί να νοσήσουν ελαφρά, αλλά είναι πηγή μετάδοσης της νόσου».
«Η μόνη ασπίδα που έχουμε είναι το εμβόλιο»
Τέλος για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» τόνισε ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα το φθινόπωρο και ότι η μόνη ασπίδα που έχουμε είναι το εμβόλιο.
«Η μετάλλαξη ”Δ” μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Και δεν θα πρέπει να είναι ήσυχος ο κόσμος, επειδή λένε ότι μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά θα νοσήσεις πιο ελαφρά. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Η μετάλλαξη ”Δ” είναι πιθανόν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να έχει μία πολύ μεγάλη μετάδοση και να επιστρέψουμε στα επίπεδα του χειμώνα. Άρα η μόνη ασπίδα που έχουμε είναι το εμβόλιο. Και οι γονείς πρέπει να προωθήσουν τα παιδιά τους στο να εμβολιαστούν».