Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χορωδιακή πανδαισία της «Ορθόδοξης Πολυφωνίας 2025» στον Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Πειραιώς, το Σάββατο του Λαζάρου, στις 12 Απριλίου 2025 και ώρα 7.00 μ.μ., μία χορωδιακή συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Διοργανώτρια είναι η χορωδία του Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Πειραιώς, που μαζί με τις κάθε φορά καλεσμένες χορωδίες πραγματοποιούν μία μόνιμη μία αξέχαστη μουσική συναυλία, με ύμνους των Παθών του Κυρίου. Στον κατάμεστο ιερό ναό παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών, πολιτικών και πολιτειακών αρχών της πόλεως του Πειραιά και πολλοί φιλόμουσοι πιστοί. Στο ξεκίνημα, η χορωδία του ναού, παρουσίασε πρώτη με θαυμάσιο τρόπο το πρόγραμμα της, υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Πρόδρομου Δασυγένη, με τον ύμνο «Σώμα Χριστού», μέλος Ιωάννου Σακελλαρίδη να ξεχωρίζει. Ακολούθησε η μικτή χορωδία του Δήμου Αγ. Παρασκευής, υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του μαέστρου Χρήστου Κουτσονίκα, η οποία επίσης απέδωσε εξαίσια τα επιλεγμένα μουσικά της κομμάτια και ιδιαίτερα το «τροπάριο της Κασσιανής», με το οποίο έκλεισε το πρόγραμμα της, μέλος Θεμιστοκλέους Πολυκράτη. Επίσης μοναδικές εκτελέσεις παρουσίασε η τρίτη χορωδία «Ambitus», της Λεοντίου Σχολή Ν. Σμύρνης, υπό την διεύθυνση της μαέστρου της Κατερίνας Βασιλικού, που έκλεισε το πρόγραμμα και την συμμετοχή των Ευρωπαϊκών χορωδιών, με τον γνωστό ύμνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», επίσης μέλος Θεμιστοκλέους Πολυκράτη.

Την μουσική εσπερίδα ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία, η χορωδία της Αποστολικής πόλεως των Πατρών, «Θεόδωρος Φωκαεύς», η οποία έψαλε υπέροχα, αποδίδοντας με κατανυκτικό και επικό τρόπο συνάμα, τους δικούς της ύμνους, υπό την χοραρχία του Μουσικολογιώτατου Καθηγητή Βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Εξαίρετοι κατανυκτικοί ύμνοι, Δοξαστικά της Κυριακής των Βαΐων και της Μ. Δευτέρας, γνωστά Αντίφωνα της Μ. Πέμπτης, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνει το γνωστό τροπάριο «Δύο και πονηρά εποίησεν» μέλος Κωνσταντίνου Πρίγγου. Στους δύο πρώτους ύμνους που παρουσίασε η χορωδία, την διεύθυνσή της ανέλαβε με επιτυχία, ο αναπληρωτής χοράρχης της και Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης Κ. Αχαΐας Γεώργιος Λαμπρόπουλος. Την παρουσίαση των ύμνων της χορωδίας του Φωκαέως, πραγματοποίησε ο πρόεδρός της κ. Γεώργιος Βέργος, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του τόνισε την σημασία και την αξία της μουσικής συνεύρεσης των χορωδιών, αναφέροντας πως « η Ορθόδοξη Πολυφωνία δείχνει πως η μουσική Υμνολογία είναι ενιαία και αυτές οι εκδηλώσεις έχουν ένα και μόνο νόημα, την ομόνοια την και την συνεργασία Ευρωπαϊκών και Βυζαντινών χορωδιών, με κοινό σκοπό την διάδοση της Εκκλησιαστική Υμνολογίας μας. Δεν υπάρχει άλλωστε καλή και κακή μουσική στην απόδοση των ύμνων των ημερών της Μ. Εβδομάδος, καθώς ο μουσικοποιητικός πλούτος τους είναι αστείρευτος και μοναδικός». Αναμνηστικές πλακέτες έδωσε ο προϊστάμενος του ναού και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ σε όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες, ενώ και τα τέσσερα μουσικά σχήματα της εσπερίδας μαζί(πάνω από 120 χορωδοί στον σολέα του ναού), στο τέλος της εκδήλωσης έψαλλαν μοναδικά και από κοινού τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής, δημιουργώντας μεγάλη συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη σε όλο το ακροατήριο, που χειροκρότησε θερμότατα και παρατεταμένα. Ολοκληρώνοντας την μουσική εσπερίδα ο μαέστρος της χορωδίας του ναού κ. Πρόδρομος Δασυγένης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και εξήρε την ξεχωριστή μουσική παρουσία του «Φωκαέως», καθώς και την προσπάθεια και την μεγάλη θυσία των χορωδών του, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Ιεροψάλτες σε ναούς των Πατρών και περιχώρων, οι οποίοι κατόρθωσαν, μια τέτοια δύσκολη μέρα, να έρθουν από την Πάτρα για να συμμετέχουν στην εκδήλωση, πλαισιώνοντας πανέμορφα αυτή την χορωδιακή σύναξη. Δώρα αντάλλαξαν οι χορωδίες μετά το πέρας τη συναυλίας και ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Βέργος Γεώργιος, Γαρδίκης Νεκτάριος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέκκας Κωνσταντίνος, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μαρούδας Νικόλαος, Μασσαράς Δημήτριος, Ντεμίρης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τριπολίδης Βασίλειος, Τσόκρης Γεώργιος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.
