flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Κατάρ-gate: «Δωρεά» 50.000 ευρώ στον επικεφαλής των συνδικάτων – Διευρύνεται η λίστα των υπόπτων

Μια «δωρεά» ύψους 50.000 ευρώ σε μετρητά συνδέει τον Λούκα Βισεντίνι, γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με την ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις στους κόλπους της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, η ηγετική μορφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων παραδέχτηκε χθες ότι πήρε έως και 50.000 ευρώ σε μετρητά από τη ΜΚΟ «Fight Impunity» που ιδρύθηκε από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην Ιταλό Ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος.

«Δεν μου ζήτησαν, ούτε ζήτησα τίποτα ως αντάλλαγμα για τα χρήματα και δεν τέθηκε κανένας όρος για αυτή τη δωρεά», δήλωσε ο Βισεντίνι, περιγράφοντας ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα στην καμπάνια του οργανισμού που προϊσταται τον περασμένο μήνα και σε άλλα λειτουργικά έξοδα. Παρότι αρχικά προσήχθη, ο γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 11 Δεκεμβρίου. Υπό το βάρος των εξελίξεων, ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση του επικεφαλής της ITUC, η οποία «έχει λάβει μια αισθητά ήπια στάση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ παρά τις καταδικαστικές αναφορές για τις συνθήκες των μεταναστών εργαζομένων», όπως παρατηρεί το Politico.

«Ό,τι έκανα, έγινε με καλή πίστη», ανέφερε ο Λούκα Βισεντίνι. «Η συμμετοχή σε αυτήν την έρευνα ήταν ένα σοκ για εμένα και την οικογένειά μου και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να αποδείξω την αθωότητά μου».

Εκτός από την πορεία των μετρητών, οι βελγικές Αρχές διερευνούν και τις διαδρομές των προσώπων που σχετίζονται με την επίμαχη ΜΚΟ, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του Κατάρ, στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, πρόσωπο – «κλειδί» αποτελεί ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνείς θεσμούς, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ» και ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ, επί μία δεκαετία.

Κυρίως, όμως, ο Αλ Μαρί ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με φόντο την προετοιμασία του Μουντιάλ και τους χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια. Ο ίδιος κράτησε σκληρή στάση στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς ποτέ δεν δέχτηκε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.

Παρά ταύτα, για τους ξένους συνομιλητές του έδινε την εντύπωση του «ανοιχτού», προοδευτικού ανθρώπου, για τα δεδομένα της χώρας τουλάχιστον. Αυτό και μόνο τον έκανε καλό συνομιλητή για την Ευρώπη, πυκνώνοντας τις επαφές του με ισχυρά πρόσωπα των Βρυξελλών, το 2022. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τον υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στην Ντόχα με την Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρο τότε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολούθως, στις 14 Νοεμβρίου ο Αλ Μαρί μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόντες ως μέλη της επιτροπής ήταν ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην έρευνα για το Qatar-gate.

Στην ίδια λίστα εντάχθηκαν τις τελευταίες ώρες και οι γονείς του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ειδικότερα σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «il messaggero», αναφέρει ότι ο Βέλγος ανακριτής Michel Claise ζήτησε από τις ιταλικές Αρχές να επεκτείνουν τις έρευνές στους Luciano Giorgi, 65 ετών και Iole Valli, 69 ετών αντίστοιχα. Όπως αναφέρει η «La Verità», «κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της Εισαγγελίας των Βρυξελλών, μπαίνει η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο, στο όνομα του Φραντσέσκο Τζιόρτζι».

Ερευνάται, παράλληλα, η απόκτηση ενός κτηρίου στη βελγική πρωτεύουσα από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Αγορά η οποία, κατά τη γνώμη των ερευνητών, ενδέχεται να συνδέεται με κάποιες μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς του πατέρα του και της μητέρας του.

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο βρίσκονται μεταφορές που έγιναν πριν από δύο μήνες: δύο των 40.000 ευρώ που αποδίδονται σε διαφορετικούς λογαριασμούς που είναι στο όνομα των γονέων του και μία άλλη των 10.000 ευρώ. Θεωρούνται ύποπτες συναλλαγές από τον ανακριτή Michel Claise, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα στο σπίτι του Τζιόρτζι στο Abbiategrasso και να κληθούν για κατάθεση οι γονείς του και όποιοι χρησιμοποιούν το χώρο.

H απάντηση Καϊλή

Στο ενδιάμεσο, «τα έγγραφα που εμφανίζουν το κράτος του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ να δωροδοκούν την Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της σε τραπεζικούς λογαριασμούς ονομαστικούς στον Παναμά είναι προδήλως και κακότεχνα πλαστογραφημένα» δήλωσε χθες ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή. «Θα ζητήσουμε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει ποιος είναι ο πλαστογράφος και ποιες οι σκοπιμότητές του» προσέθεσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση Εσόδων που προέρχονται από Εγκληματική Δραστηριότητα να επιληφθεί άμεσα, ώστε να υπάρχουν δύο υπηρεσίες που θα πιστοποιήσουν την πλαστότητα.

Στο Βέλγιο η οικογένεια Παντσέρι

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης της κόρης του πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι στο Βέλγιο, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας της Μπρέσα, έκανε χθες δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για την έκδοση της συζύγου του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να προσφύγουν κατά της απόφασης, μολονότι η ιταλική αστυνομία έχει συλλάβει τη σύζυγο και την κόρη του Αντόνιο Παντσέρι, για τις οποίες έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η σύζυγός του Μαρία Κολεόνι και η 38χρονη κόρη του Σίλβια, δικηγόρος στο επάγγελμα, φαίνεται να μοιράζονταν το ίδιο πάθος: την πολυτέλεια. Είχαν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, είχαν οργώσει θάλασσες με πανάκριβα γιοτ και δεν δίσταζαν να δημοσιεύσουν στιγμιότυπα από τον χλιδάτο τρόπο ζωής τους στα social media.

Δεν φοβόντουσαν, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν να εγείρουν υποψίες, αποκαλύπτοντας τον πολυτελή τρόπο ζωής τους. Η Σίλβια Παντσέρι, είναι δικηγόρος τα τελευταία έντεκα χρόνια, ενώ το σπίτι και το γραφείο της είναι στην περιοχή του Μιλάνου. Υπερηφανεύεται για δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας όπως και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Εμφανιζόταν στα social media με φίλους στην άκρη μιας πισίνας στο Μαϊάμι Μπιτς εκφράζοντας το παράπονο ότι οι διακοπές της τελείωσαν, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα, βρισκόταν στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 17.000 ευρώ κατασχέθηκαν από την οικονομική αστυνομία, μετά από έφοδο στη μονοκατοικία του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος από την περασμένη Παρασκευή κρατείται στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σε έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε άλλο διαμέρισμα του Παντζέρι, στο Μιλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές. Όπως είναι γνωστό, στην κατοικία του στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 500.000 ευρώ.