Κατάρ-gate – Liberation: Η Γαλλία, βασική πύλη εισόδου του λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ – Ο ρόλος της Παρί Σεν Ζερμέν

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    «Πλοκάμια» σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται πως έχει απλώσει το Κατάρ, σύμφωνα με τα «κατά ριπάς» δημοσιεύματα, μετά την αποκάλυψη του Qatargate, το οποίο συγκλονίζει εδώ και λίγες μέρες το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τον υπόλοιπο πολιτικό και οικονομικό κόσμο.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Liberation», η Ντόχα φαίνεται να έχει επιλέξει τη Γαλλία ως «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ. Μάλιστα επισημαίνει και το ρόλο των Καταριανών στην Παρί Σεν Ζερμέν, ομάδα στην οποία έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια.

    Η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνει πως ένα από τα κύρια διεθνή συμβόλαια για λόμπινγκ, συνήφθη στη συγκεκριμένη χώρα το 2017 και αφορούσε μια συγκεκριμένη ομάδα «πρακτορείων επιρροής». «Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες… Πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποκύψει στο κάλεσμα της καταριανής δωροδοκίας… λαμβάνοντας ακόμα και βαλίτσες με μετρητά», αναφέρει η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας.

    Η «Liberation» αποκαλύπτει ότι ο βασικός «ενορχηστρωτής» της πολιτικής λόμπινγκ του Κατάρ που ασκήθηκε στο Παρίσι μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου, είναι ο 63χρονος Αλεξάντρ Μενβτεντόβσκι, ένας πρώην Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Οι ενέργειες που απαιτούσε η Ντόχα για να βγει από τον «αποκλεισμό»

    Μέρος της σύμβασης που συνήφθη επισήμως στις 25 Ιουλίου του 2017, ήταν η «υπεράσπιση» της Ντόχας έναντι του αποκλεισμού που της είχε επιβληθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Έτσι, έναντι 2,34 εκατομμυρίων ευρώ, το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) απαιτούσε έναν ορισμένο αριθμό ενεργειών για να «βγει» η χώρα από την διεθνή απομόνωση. Οι ενέργειες αυτές αφορούσαν (πάντα σύμφωνα με τη Liberation)  την αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνεύλευσης μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017, την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικό τομέα, οι οποίοι διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, την στόχευση σε στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από «δεξαμενές σκέψης και μη κυβερνητικές οργανώσεις» και την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας σε Γαλλία και Ευρώπη.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Βασικό «όχημα» η Παρί Σεν Ζερμέν

    Παράλληλα, ένα από τα βασικά «οχήματα» που χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι Καταριανοί για να εγκαθιδρύσουν τη δημοφιλία και επιρροή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος έχει «γιγαντωθεί» τα τελευταία χρόνια, σκορπίζοντας χρήμα χωρίς φειδώ για να προσελκύσει μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου. Με αυτά τα δεδομένα και αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως η Qatar Sports Investments με επικεφαλής τον Νάσερ Αλ Κελαϊφί έχει αναλάβει τις τύχες της Παρί από το 2011, είναι προφανές πως η Ντόχα έχει επιλέξει εδώ και πολύ καιρό τη Γαλλία ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα βάρους επιρροής του Κατάρ, ακόμη κι αν – μέχρι τώρα – δεν έχει διαπιστωθεί από την Δικαιοσύνη η διαφθορά στους κόλπους της γαλλικής ελίτ.

    Μάλιστα, η Παρί αποτελούσε μέρος του συμβολαίου λόμπινγκ που υπεγράφη το 2017 μέσω της πλατφόρμας «Twitter troll farm», η οποία χρησιμοποιείται για να δυσφημήσει τα ΜΜΕ, τους οπαδούς, ακόμη και ορισμένους παίκτες συλλόγων.

    Έφτασε στο Παρίσι η «σκόνη» του Qatargate

    Στην «άφιξη» της… σκόνης που σήκωσε το Qatar-gate στο Παρίσι και στα ενδότερα της πολιτικής της σκηνής, αναφέρεται και το «Politico», που κάνει λόγο για την ιδιαίτερη – και ενίοτε αμφιλεγόμενη – σχέση που διατηρεί η Ντόχα με το Παρίσι – ακόμα και από την εποχή της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί – σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός.

    Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, η γαλλική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση για τους κανόνες που διέπουν το λόμπινγκ στη Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας Σοσιαλιστής βουλευτής άσκησε έντονη κριτική για τη λειτουργία του λόμπινγκ, που όπως είπε, αφήνει περιθώρια διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία.

    Οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς συμπεριλαμβανομένων της Μανόν Ομπρί και της Λεϊλά Τσαιμπί από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι τους είχε προσεγγίσει το κράτος του Κόλπου, όμως αρνήθηκαν να εμπλακούν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς να απολαύσετε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια χωρίς ενοχές

    Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και για πολλούς, συνοδεύεται από χαρά, ζεστασιά...

    Παναχαϊκή: Αποτελεί παρελθόν ο Κοζορώνης

    Και ξαφνικά τέλος ο έμπειρος μέσος από την Παναχαϊκή. Αναλυτικά...

    Γνωστός δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη στα δικαστήρια γιατί πήγε να εισέλθει με όπλο

    Ο 64χρονος δικηγόρος, ο οποίος είναι γνωστός και για...
    Best Shop