Πώς ζουν οι ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ρίου: «Ούτε σαπούνι δεν έχουμε» μας λέει τρόφιμος της Κλινικής. Οι καταστάσεις που περιγράφει είναι συγκλονιστικές. Οι γιατροί τους δίνουν σαπούνι μόνο για 2 ώρες επί δύο φορές τη μέρα (φοβούνται ότι αν έχουν σαπούνι στο θάλαμό τους μπορεί να το φάνε). Μόνο που τελευταία το Νοσοκομείο… ξέμεινε από σαπούνι και μάλιστα χρειάστηκε να γίνει δωρεά από γνωστό πατρινό επιχειρηματία! «Την ίδια ώρα τα ράντζα γεμίζουν τις κλινικές» δηλώνει ο τρόφιμος στην «Πολιτεία» επισημαίνοντας πώς τουλάχιστον 12 ράντζα υπήρχαν στον διάδρομο μέχρι πριν λίγες ημέρες. Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας έχουν μειωθεί. «Υπάρχουν όμως και εικόνες φρίκης. Όπως ένας άνδρας ούτε 40 κιλά που είναι δεμένος όλη τη μέρα. Για να μην κάνει κακό στον εαυτό του. Αλλά και όταν γίνονται φασαρίες τους δένουν. ΑΝ για παράδειγμα τσακωθούν δύο ασθενείς δεν κάνουν έρευνα για να δουν ποιος φταίει. Αμέσως… τους δένουν και τους δύο. Με ιμάντες. Δεν μπορούν να κινηθούν και άγνωστο παραμένει πόσο κρατά η τιμωρία τους» καταλήγει.
Είναι γνωστό πάντως και επισημάνθηκε και πρόσφατα ότι οι ψυχιατρικές δομές στην Πάτρα (και όχι μόνο) λειτουργούν στα όριά τους! Χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές και το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό! Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής και επικεφαλής της επιτροπής ης Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Φίλιππος Γουρζής, υπάρχει μελέτη που καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία νέων δομών που θα ανταποκρίνεται στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Όπως επεσήμανε και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου η χαρτογράφηση της υστέρησης δομών και λειτουργιών ψυχικής υγείας από την επιτροπή ψυχικής υγείας του ΙΣΠ στον νομό Αχαΐας, αναδεικνύει με τον πιο αντικειμενικό τρόπο τις τραγικές ελλείψεις και το δράμα που βιώνουν οι ίδιοι οι πάσχοντες και οι οικογένειες τους από το μεγάλο κενό δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη αύξηση των ακούσιων νοσηλειών, κατά παράβαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πασχόντων.