Ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, δήλωσε πως η Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδώσει τον ιό με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε μέσω του λαβίδας που τοποθετείται στο στόμα του πιστού είτε μέσω της κοντινής επαφής με τον ιερέα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τούντας, μιλώντας στο iefimerida.gr, τόνισε πως «ο ένας τρόπος (της μετάδοσης) είναι με το κοινόχρηστο κουταλάκι, το επονομαζόμενο ως λαβίδα. Ο ιός βρίσκεται και εντός της στοματικής κοιλότητας ενός μολυσμένου ατόμου και για τον λόγο αυτό επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και τη γεύση. Ένα μολυσμένο άτομο τη στιγμή που μεταλαμβάνει μπορεί να μολύνει με το στόμα του τη λαβίδα/κουταλάκι, και έτσι να μεταδώσει τον ιό και σε όσα άλλα άτομα τη χρησιμοποιήσουν πριν καθαριστεί σχολαστικά. Για αυτόν το λόγο, δεν ισχύει το αντεπιχείρημα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατάποση, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκεται η στοματική κοιλότητα, που αποτελεί κοινό όργανο τόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όσο και του πεπτικού συστήματος».
Παράλληλα, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, επισήμανε πως υπάρχει και ένας δεύτερος τρόπος μετάδοσης μέσω της Θείας Κοινωνίας, αναφερόμενος στην επαφή του ατόμου που μεταλαμβάνει με τον ιερέα ο οποίος του χορηγεί τη Θεία Κοινωνία.