«Φουντώνουν» μέρα με τη μέρα οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα σταλεί η έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προσέλθουν στον διάλογο.
Ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ (μικτά) προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες (1η τριετία 65 ευρώ, 2η τριετία 130 ευρώ, 3η τριετία 195 ευρώ).
Η αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού -πέρυσι είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας- θα επηρεάσει εκτός των ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και τις απολαβές των ωφελούμενων σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς και μια σειρά από επιδόματα το ύψος των οποίων συναρτάται από τον κατώτατο μισθό.
Ειδικότερα, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία η τριμελής Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας) θα αποστείλουν έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ).
Με τη σειρά τους οι ερευνητικοί φορείς συντάσσουν την σχετική έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.
Κατώτατος μισθός: Τα επόμενα βήματα
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να υποβληθούν από τους επιστημονικούς φορείς οι εκθέσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Ακολούθως η Επιτροπή Διαβούλευσης σχηματίζει φάκελο με τις εκθέσεις και τον προωθεί στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε.) προκειμένου να πάρουν θέση μέσω υπομνημάτων που θα καταθέσουν.
Στα μέσα Μαΐου η Επιτροπή Διαβούλευσης θα πρέπει να στείλει όλα τα υπομνήματα προς τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Στο τέλος Μαΐου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.
Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.