Κατώτερα των αναγκών τα μέτρα της ΔΕΘ για την πλειοψηφία των εργαζόμενων και συνταξιούχων

    Ημερομηνία:

    του Θεόδωρου Ξούλου, οικονομολόγου

    Υστέρα και από την εξειδίκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό όσον αφορά συνταξιούχους, εργαζόμενους κι ελευθέρους επαγγελματίες προκύπτει ότι φέτος το καλάθι ήταν πολύ μικρότερο. Φανερή ήταν η έλλειψη αναφοράς στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα, καθώς και για την κατάργηση ή έστω την αναπροσαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. 

    Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αύξηση το 2025 που θα κινηθεί στο 2,2%-2,5%, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο «(πληθωρισμός + ΑΕΠ) / 2». Ενώ, Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση επειδή διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά, θα ενισχυθούν πριν τα Χριστούγεννα με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ (αφορά 670.000 συνταξιούχους).

    Επίσης έκτακτο επίδομα θα λάβουν,

    767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση

    220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. 

    Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

    205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%. 

    Με τον πληθωρισμό να προσεγγίζει το 3%, η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες. Ενώ, σε απόλυτα νούμερα προκύπτουν μειώσεις.

    Επίσης, ανακοινώθηκε η αύξηση εκ νέου του κατώτατου μισθού, που όμως μετατέθηκε η ανακοίνωση του ποσού για τον Απρίλιο του 2025. Σύμφωνα πάντως με βάση την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ η Ελλάδα έχει ωρομίσθιο που από πλευράς αγοραστικής δύναμης, υπολείπεται αυτού της Βουλγαρίας. Οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης και αντιμετωπίζουν «τιμές Ελβετίας» και «μισθούς Βουλγαρίας». 

    Ενώ από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές θα είναι σταδιακές κάτι που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα ροκανίζει οποιεσδήποτε αυξήσεις. Στα θετικά είναι η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα. Πλην όμως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητροδότηση, ώστε να είναι ελκυστικό το ΕΣΥ για τους νέους ιατρούς και να μην συναντάμε φαινόμενα όπως του περασμένου καλοκαιριού. Ακόμη, καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Οι αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος λίγη αξία έχουν όταν παραμένει σε ισχύ η τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, το τεράστιο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η έλλειψη ρευστότητας. Αρκετοί επαγγελματίες υποχρεώθηκαν να διακόψουν την δραστηριότητά τους, αφού ο φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν δεν αντιστοιχεί σε ποσά τα οποία έχουν εισπράξει. Ενώ, παράλληλα αναμένεται η αύξηση σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση στις ασφαλιστικές εισφορές για επαγγελματίες και αγρότες από 1.1.2025 κατά περίπου 3% αυξάνοντας επιπλέον τα βάρη. Συνεπώς για να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες χρειάζεται μια δίκαιη και τιμαριθμοποιημένη φορολόγηση που δεν θα εγκλωβίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σώρευση χρεών. 

    Επίσης, μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, 0,5 για τους εργαζόμενους και 0,5 για τους εργοδότες. Ενώ στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση από την μείωση αυτή, αλλά και οι εργοδότες μείωση του μη μισθολογικού τους κόστος, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση για αντιστάθμιση του συγκεκριμένου ποσού διότι η μείωση αφορά τις εισφορές υπερ υγείας και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο Ε.Σ.Υ. που είναι ήδη υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο.

    Συμπερασματικά, την στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει για τέταρτο συνεχόμενο έτος οδηγώντας τις τιμές στα τρόφιμα έως 50% υψηλότερα, την ενέργεια και το ρεύμα να υπακούουν μόνο στα χρηματιστηριακά ράλι, καθώς επίσης και με μια πρωτοφανή κρίση στέγης, τα μέτρα που ανακοινώθηκα από το βήμα της ΔΕΘ είναι κατώτερα των αναγκών για την πλειοψηφία των εργαζόμενων και συνταξιούχων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες

    Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών  Εξετάσεων των...

    Συναγερμός για το μεταναστευτικό – Νέα μέτρα στα σύνορα και ενεργοποίηση της ΕΥΠ

    Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μπαίνει η Ελλάδα και άλλες χώρες του...

    Record Digging: O Νικ Κέιβ συνεχίζει να παλεύει με τη θλίψη

    Σε έναν δίσκο που αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ωδή...

    Εστίαση: Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» του καλοκαιριού

    Το «γρήγορο» φαγητό, το take away και το ...μαγείρεμα...
    Best Shop