Στην πόλη Σάντα Χουάνα της νότιας Χιλής, που επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές φέτος, οι ντόπιοι έχουν μια ειδική ομάδα εργασίας που βοηθά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών: Ενα κοπάδι κατσίκες.
Τα παμφάγα ζωντανά έχουν ήδη σώσει το δάσος του Τσακάι μια φορά, προστατεύοντάς το από τις δασικές πυρκαγιές του Φεβρουαρίου, που πυροδοτήθηκαν από καύσωνες και μια πρωτοφανή ξηρασία και άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 4.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατακάηκαν στη νότια και κεντρική Χιλή.
«Το πάρκο περικυκλώθηκε από φλόγες, αλλά κατέληξε να είναι το μόνο πράσινο σημείο που είχε απομείνει», είπε η Ροσίο Κρούσες, συνιδρύτρια του πάρκου και του «Buena Cabra», του προγράμματος που χρησιμοποιεί πυροσβεστικές κατσίκες για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Η τεχνική, που χρησιμοποιείται επίσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία, βασίζεται στη χρήση κατσικιών για τον έλεγχο των ξηρών βοσκοτόπων και άλλης βλάστησης που τροφοδοτεί τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι.
Τα περιττώματα κατσίκας βοηθούν επίσης στον εμπλουτισμό του εδάφους και στην πρόληψη της περαιτέρω διάβρωσης.
«Η φωτιά έφτασε στο δάσος μας, αλλά μόνο η πρώτη σειρά δέντρων επηρεάστηκε πραγματικά, λιγότερο από το 10% του πάρκου», είπε η κ. Κρούσες, προσθέτοντας ότι ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές αλλά δεν προχώρησαν λόγω της ελάχιστης βλάστησης.
Η κα Κρούσες ξεκίνησε το έργο της μετά τις θανατηφόρες πυρκαγιές το 2017. Το κοπάδι της έχει αυξηθεί από 16 κατσίκες σε 150 και ελπίζει να εμπνεύσει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
«Στη Χιλή αποτυγχάνουμε στην πρόληψη των πυρκαγιών», δήλωσε ο Φρανσίσκο ντι Νάπολι, δασοκόμος μηχανικός από το Πανεπιστήμιο της Κονσεπσιόν στη Χιλή, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την τεχνική, γνωστή ως «στρατηγική βοσκή».
«Αυτά τα ζώα μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ», είπε ο κ. Ντι Νάπολι, προσθέτοντας ότι και άλλοι οργανισμοί θα πρέπει «να αξιολογήσουν πού μπορεί να εφαρμοστεί, να βρουν πού υπάρχει καύσιμος ύλη και να βάλουν τις κατσίκες να την καταναλώσουν».