Καύσιμα: Το σχέδιο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου

    Ημερομηνία:

    Επέκταση της εφαρμογής του συστήματος εισροών – εκροών σε περισσότερα σημεία, πέραντων πρατηρίων λιανικής που ισχύει σήμερα, αλλά και αυστηρότερες ποινές – σφράγιση πρατηρίων και εγκαταστάσεων έως δύο έτη – και πρόστιμα έως 150.000 ευρώ, φέρνει η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων στην αγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το σχέδιο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας και Ανάπτυξης, με στόχο να έχει υπογραφεί μέσα στον μήνα ώστε ως το τέλος του χρόνου να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και να τεθεί σε ισχύ.

    Είναι ενδεικτικό της ανάγκης αυτών των παρεμβάσεων ότι από τις αρχές του 2024 πραγματοποιήθηκαν 13.000 έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με χημικές και τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ το ΣΔΟΕ εντόπισε και επέβαλε πρόστιμα για περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, με πρόσθετα πρόστιμα 7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους.

    Επιπλέον, σε ευρείας κλίμακας έρευνες που ξεκίνησαν το 2021 και ολοκληρώθηκαν το 2023, αποκαλύφθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων από εταιρείες εμπορίας και πρατήρια λιανικής, οδηγώντας στην επιβολή φόρων και τελών ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ. Καύσιμα: Το σχέδιο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου

    Παράλληλα, το 2023 από τους ελέγχους του Τμήματος Μετρολογίας και Μετρητικών Συστημάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, που επικεντρώνονται στην ακρίβεια των αντλιών καυσίμων, εντοπίστηκαν παραβάσεις που οδήγησαν σε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.374.071 ευρώ.

    Οι φορείς της αγοράς έχουν εδώ και καιρό χτυπήσει καμπανάκι, καθώς οι πρακτικές αυτές νοθεύουν τον ανταγωνισμό και είναι εις βάρος των συνεπών επιχειρηματιών, των καταναλωτών, αλλά και των εσόδων του Δημοσίου.

    Νέο σύστημα. Οι αλλαγές που εισάγει το νέο πλαίσιο και αφορούν τη λειτουργία των συστημάτων εισροών – εκροών εκτιμάται ότι θα βάλουν φρένο σε παραβατικές συμπεριφορές.

    Στο πλαίσιο επικαιροποίησης των προδιαγραφών των συστημάτων εισροών – εκροών και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παρακολούθησης των καυσίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, τις σχετικές υποδομές και το λογισμικό στις εγκαταστάσεις των πρατηρίων, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής και σε άλλους υπόχρεους που έχουν εγκαταστάσεις πρατηρίων.

    Ετσι, θα επεκταθεί η υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων εισροών – εκροών, εκτός από τις εγκαταστάσεις κατόχων άδειας λειτουργίας Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας δημόσιας χρήσης και τις εγκαταστάσεις πρατηρίων κατόχων άδειας λιανικής εμπορίας, και στις εγκαταστάσεις Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ιδιωτικής χρήσης, όπως για την εξυπηρέτηση οχημάτων και μηχανημάτων έργου, εντός κέντρων αποθήκευσης και διανομής, εντός λιμενικής ζώνης και τουριστικών λιμένων (μαρίνες), εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) ή εντός σταθμών φορτοεκφόρτωσης φορτηγών αυτοκινήτων κ.α.

    Ενιαίος τρόπος παρακολούθησης.

    Το νέο πλαίσιο που εισάγει η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει επίσης την εισαγωγή ενός νέου κριτηρίου, με το οποίο όλα πλέον τα πρατήρια, ανεξαρτήτως της ημερήσιας κίνησης καυσίμων που παρουσιάζουν, θα αξιολογούνται για τη φυσιολογική λειτουργία τους με ενιαίο τρόπο, βάσει των ημερήσιων ή άλλων αποκλίσεων που θα παρουσιάζουν, ώστε να εντοπίζονται οι αδικαιολόγητες αποκλίσεις στη λειτουργία τους.

    Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα μπορεί να παρακολουθεί και να αξιολογεί συνεχώς τη λειτουργία των πρατηρίων και να εντοπίζει, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όσα πρατήρια δεν παρουσιάζουν φυσιολογική συμπεριφορά, ώστε να πραγματοποιούνται πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι.

    Αυστηροποιούνται οι ποινές.

    Αναφορικά με τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους εντοπίζονται να παραβατούν, αυστηροποιούνται οι σχετικές διατάξεις.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παράταση του προβλεπόμενου χρόνου διάρκειας σφράγισης εγκαταστάσεων σε δύο έτη για παραβάσεις διακίνησης νοθευμένων καυσίμων, λαθρεμπορίας, βίαιης παρεμπόδισης ελέγχου, αλλά και παραβάσεις σχετικές με τα συστήματα παρακολούθησης εισροών – εκροών.

    Επίσης, στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, αλλά και σε καθέναν από όσους εντοπίζονται να συμμετέχουν στις παράνομες ενέργειες ή προσέφεραν συνδρομή στην τέλεση των παραβάσεων, εκτός από την ήδη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών, θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Eπέμβαση για να σωθεί η γαζία στην πλατεία Όλγας

    Η γαζία στην πλατεία Όλγας χθες είχε πάρει κλίση και Πατρινοί ζητούσαν...

    ΠΑΤΡΑ: Η απάντηση Πελετίδη στο “σπιράλ”

    Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του «Σπιράλ» δεν έθεσαν...

    ΑΧΑΪΑ: Τους έστειλε 20 τόνους λάδι αλλά χρήματα δεν πήρε

    Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος...
    Best Shop