Νωρίτερα από κάθε χρονιά ανακοινώθηκαν φέτος από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.
Μερικά πρώτα συμπεράσματα: περίπου 10.000 θέσεις (ποσοστό 16%) παρέμειναν κενές. Συγκεκριμένα, για 62.248 θέσεις έχουμε 52.128 επιτυχόντες υποψηφίους από τα ημερήσια ΓΕΛ.
Οι κενές θέσεις μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες: το μειωμένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις συγκεκριμένες σχολές, η μεγάλη άνοδος των βάσεων σε αυτές ή το αυξημένο κόστος ζωής μακριά από την οικογένεια. Εντούτοις παραμένει ένα αξιοσημείωτο γεγονός.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι σχολές στις οποίες έμειναν πολλές θέσεις αδιάθετες (ποσοστό πάνω από 80%) είναι κυρίως κάποιες περιφερειακών πανεπιστημίων, π.χ. στη Σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ από τις 79 θέσεις καλύφθηκαν οι 13. Να σημειωθεί ότι στη σχολή αυτή οι βάσεις ήταν πολύ υψηλές.
Πολλές θέσεις έμειναν κενές, επίσης, σε νοσηλευτικές σχολές ιδρυμάτων της περιφέρειας (π.χ. στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τις 158 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 8) αλλά και σε σχολές «περιβαλλοντικού» προσανατολισμού (π.χ. στη Σχολή Δασολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που βρίσκεται στο Καρπενήσι από τις 107 θέσεις καλύφθηκαν οι 4).
Ενδεικτικά είναι κάποια συγκεντρωτικά νούμερα: σε 4 τμήματα σχολών δεν υπάρχει ούτε ένας επιτυχών, σε 20 τμήματα καλύπτεται μόνο μία θέση και περίπου 30 τμήματα θα έχουν λιγότερους από 10 φοιτητές.
Από την άλλη πλευρά, είναι αξιοσημείωτο ότι οι 100 θέσεις του νεοσύστατου Τμήματος Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος στο Διδυμότειχο) καλύφθηκαν όλες.
Η πλειονότητα σε σχολές επιλογής της
Από τους εισαχθέντες, 18.058 (ένα ποσοστό περίπου 34%) μπαίνουν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής και 9.572 (ποσοστό περίπου 18%) στη σχολή της δεύτερης επιλογής τους. Δηλαδή, συνολικά, περισσότεροι από τους μισούς (ένα ποσοστό 52%) εισάγονται στη σχολή της πρώτης ή της δεύτερης προτίμησής τους.
«Είστε οι συγγραφείς του μέλλοντός σας»
Με μήνυμά του προς τους υποψηφίους, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, αφού συγχαίρει εκείνους που πέτυχαν τον στόχο τους, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνους που μέσα από το Παράλληλο Μηχανογραφικό ξεκινούν την πορεία τους στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – τα γνωστά μέχρι πρόσφατα ΙΕΚ.
«Για όλους εμάς στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η επιλογή σας αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική μας για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και, ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο κίνητρο για να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε δεσμευτεί, προκειμένου να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας». Δεν παραλείπει να αναφερθεί επίσης σε εκείνους που δεν είδαν δίπλα στο όνομά τους τη σχολή ή το τμήμα που θα επιθυμούσαν.
«Το γεγονός αυτό δεν μειώνει σε τίποτα ούτε την προσπάθειά σας ούτε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το μέλλον σας όπως το έχετε φανταστεί. Οι ευκαιρίες θα είναι πολλές και είναι πάντα στο χέρι σας να τις αξιοποιήσετε», τονίζει ο υπουργός. Και ολοκληρώνει χαρακτηρίζοντας την ημέρα αυτή αφετηρία, και όχι τερματισμό, για τους υποψηφίους.
«Αφετηρία για τα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής σας, αφετηρία μιας διαδρομής που περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τα σημερινά αποτελέσματα. Το μέλλον τώρα ξεκινά να ανοίγεται μπροστά σας. Εσείς είστε οι συγγραφείς του μέλλοντός σας. Πιστέψτε στους εαυτούς σας, ανοίξτε τα φτερά σας, διεκδικήστε τα όνειρά σας», καταλήγει.