Μια νέα κανονικότητα διαμορφώνει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μεταξύ γραφείου και κατοικίας, με τον βαθμό ψηφιακού μετασχηματισμού της παραγωγής και των υπηρεσιών να είναι αυτός που καθορίζει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να αυξήσουν το ποσοστό τηλεργαζόμενων στην Ελλάδα. Αλλωστε, σε ποσοστό 55%, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας εκτιμούν ότι πλέον περισσότερα από τα μισά καθήκοντα των εργαζομένων μπορούν να υλοποιηθούν από απόσταση. Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα του ψηφιακού συνεδρίου για την τηλεργασία που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SEVSOCDIAL.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστο Α. Ιωάννου, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, διαπιστώνουμε πως δεν είναι δυνατόν, όλα τα επαγγέλματα και όλες οι θέσεις εργασίας να υπαχθούν σε τηλεργασία, με τον βαθμό ψηφιακού μετασχηματισμού της παραγωγής και των υπηρεσιών να είναι αυτός που στην πράξη αυξάνει τις δυνατότητες αυτές. Η τηλεργασία, τόνισε ο κ. Ιωάννου, συνεπάγεται διαφορετική οργάνωση της εργασίας και της διοίκησης και εφαρμόζεται σε παραλλαγές, όπως η υβριδική οργάνωση της εργασίας (δηλαδή κάποιες μέρες-ώρες με φυσική παρουσία, και άλλες με τηλεργασία), η οποία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται η νέα κανονικότητα για τις επιχειρήσεις. Για να καταλήξει πως «ρυθμίσεις που δεν επιτρέπουν την ευελιξία επιχειρήσεων και εργαζόμενων και υπονομεύουν την παραγωγικότητα και ευημερία πρέπει να αποφεύγονται».
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου, το 55% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι πλέον περισσότερα από τα μισά καθήκοντα των εργαζομένων μπορούν να υλοποιηθούν από απόσταση, σχεδόν 7 στις 10 αξιολογούν θετικά τα αποτελέσματα της τηλεργασίας, ενώ θεωρούν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας προτιμάται από σχεδόν 9 στους 10 εργαζομένους. Εξάλλου, η δυνατότητα τηλεργασίας αποτελεί στοιχείο προσέλκυσης προσωπικού από 7 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από τα 2/3 θεωρούν ότι η τηλεργασία επέφερε αλλαγές στην κουλτούρα των επιχειρήσεων.