Θανατηφόρο περιστατικό λεπτοσπείρωσης καταγράφηκε στην Κέρκυρα. Πρόκειται για έναν 57χρονο αγρότη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οποίος κατέληξε μετά από επιπλοκές της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου.
Ο άτυχος άνδρας είναι το τρίτο στη σειρά περιστατικό λεπτοσπείρωσης από την αρχή του έτους σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι κάτοικοι των περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας έχουν συγκριτικά αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν με λεπτοσπείρωση. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το διάστημα 2004-2022 στην Ελλάδα, η συχνότητα κρουσμάτων στο νησί της Ζακύνθου ήταν αυξημένη το 2014 και 2015, αποτελώντας το 22,5% του συνόλου των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περίοδο αυτή.
Η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων εμφάνισε εποχική τάση με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται τέλος καλοκαιριού με αρχές άνοιξης (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Η πλειοψηφία (56,7%) των ασθενών συνδεόταν με αγροτική ή κτηνοτροφική ενασχόληση. Αναλυτικότερα οι ασθενείς ήταν, 47,7% αγρότες, 9,0% κτηνοτρόφοι, 1,7% εργάτες σε αποχετεύσεις, 0,5% κρεοπώλες ενώ 6,1% είχαν επαγγελματική δραστηριότητα με κίνδυνο αυξημένης έκθεσης σε δυνητικά μολυσμένο περιβάλλον. Από τα κρούσματα χωρίς ιστορικό επικίνδυνης επαγγελματικής δραστηριότητας, 12,1% είχε κατασκηνώσει στη φύση, κάνει σπορ σε στάσιμα νερά ή λίμνες ή είχε ασχοληθεί με κυνήγι.
Ήδη η νόσος έχει βρεθεί στο προσκήνιο με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και είναι μια από τις υγειονομικές προκλήσεις των περιοχών που έχουν πληγεί. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα ενώ είναι ύποπτα επτά καθώς και ένα πιθανό.
Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Για τη μετάδοσή της αρκεί η επαφή λασπόνερου ή υγρού χώματος με ανοιχτές πληγές ή αμυχές στα πόδια.
Κλινική εικόνα συμβατή με λεπτοσπείρωση χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Η νόσος, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και με ήπια συμπτωματολογία, για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα στάσιμα νερά και να υπάρχει κατάλληλος ρουχισμός και υποδήματα. Επιπλέον, δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά φρούτα και λαχανικά από περιοχές όπου έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην αφήνουν εκτεθειμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρωκτικά. Από το μολυσμένο νερό και τη λάσπη είναι σημαντικό να προστατεύονται και τα κατοικίδια, καθώς μπορούν και αυτά να μεταδώσουν τη λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο.