Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει νέα στρατηγικά μέσα, ως απάντηση στην αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα λάβει περαιτέρω στρατιωτικά μέτρα. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής έκθεσης που διοργανώθηκε ενόψει της 80ής επετείου ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Σε άμεση αναλογία με την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην περιοχή έχουν επίσης αυξηθεί. Κατά συνέπεια, έχουμε διαθέσει ειδικά μέσα σε κρίσιμους στόχους ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Κιμ, αναφερόμενος σε νέες τεχνολογίες και συστήματα όπλων που ενισχύουν τη βορειοκορεατική αποτρεπτική ικανότητα.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υπογράμμισε ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να απαντήσει «αναλογικά και αποφασιστικά» στις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σεούλ. «Πιστεύω ότι οι εχθροί μας πρέπει να ανησυχούν για την πορεία που λαμβάνει το περιβάλλον ασφαλείας τους», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα του προχωρά σε νέα επίπεδα στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο Κιμ ανέφερε ακόμη ότι η Βόρεια Κορέα «αναμφίβολα θα προχωρήσει σε πρόσθετα στρατιωτικά μέτρα», προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανή αμερικανική κλιμάκωση στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα νέα οπλικά συστήματα.

Την ίδια στιγμή, η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία, έχοντας εκφράσει στήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στρατιώτες και πυροβολικό στη Μόσχα, συμβάλλοντας άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο Κιμ έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις με την Κίνα, σε μια προσπάθεια γεωπολιτικής σύγκλισης απέναντι στη Δύση. Πρόσφατα, ταξίδεψε στο Πεκίνο για να παραστεί σε στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου εμφανίστηκε στο πλευρό του Σι Τζινπίνγκ και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η κοινή παρουσία των τριών ηγετών ερμηνεύεται από αναλυτές ως σαφές μήνυμα συμμαχίας απέναντι στην αμερικανική επιρροή στην Ασία και στον Ειρηνικό, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέο ψυχροπολεμικό μπλοκ.