Κίνα: Καλεί τον κόσμο να υποστηρίξει το Αφγανιστάν και όχι να του ασκεί μεγαλύτερη πίεση

    Ημερομηνία:

    Ο κόσμος πρέπει να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει το Αφγανιστάν καθώς μεταβαίνει σε μια νέα κυβέρνηση αντί να ασκεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτό, δήλωσε ο Κινέζος Σύμβουλος και υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι την Πέμπτη σε επικοινωνία με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

    Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία 20 χρόνια αφότου αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά την εισβολή των ΗΠΑ, παραμένει ασταθής και αβέβαιη, δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

    «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να την ενθαρρύνει και να την καθοδηγήσει προς μια θετική κατεύθυνση αντί να ασκήσει περισσότερη πίεση», κάτι που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, πρόσθεσε.

    Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τους Ταλιμπάν, ωστόσο τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουάνγκ Γι, φιλοξένησε τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των ισλαμιστών, μουλά Μπαραντάρ, στο Τιαντζίν και είπε ότι οι Ταλιμπάν αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνης και ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν.

    ICECAP

    Νωρίτερα σήμερα -σύμφωνα πάντα με το Reuters- ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν στο μέλλον.

    Στην κλήση με τον Ράαμπ, ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το Αφγανιστάν ως γεωπολιτικό πεδίο μάχης, αλλά πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία του και τη θέληση του λαού του, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις πρέπει να καθορίζονται από τη συνεργασία και όχι από τη διαφωνία.

    Οι σχέσεις με τη Βρετανία επιδεινώθηκαν όταν η Κίνα πέρυσι εισήγαγε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο πρώην βρετανικό έδαφος του Χονγκ Κονγκ και είχαν επίσης τεταθεί από καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, τις οποίες το Πεκίνο αρνείται, καθώς και από τις εντάσεις για την πανδημία του κορωνοϊού.

    Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία με τη Βρετανία σχετικά με τα εμβόλια, τη θεραπεία και τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, δήλωσε ο Γουάνγκ.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Καταθέτει απολογητικό υπόμνημα

    Ένα νέο κεφάλαιο στην κόντρα τους πρόκειται να «γραφτεί»...

    «Είμαι 42 ετών και δεν έχω κάνει ποτέ έρωτα. Είναι πια πολύ αργά;»

    ΗSophia Benoit, είναι relationship και sex editor. Άρθρα της...

    Η εκδήλωση του ιστορικού Συλλόγου των Αθηναίων, που συγκίνησε την τέως βασίλισσα Αννα Μαρία

    Αρωμα από το ελληνικό «The crown» είχε η εκδήλωση για τον...

    Η συγκλονιστική ιστορία τηες 17χρονης Γιουγκοσλάβας που εκτέλεσαν οι Ναζί

    Η φωτογραφία μας δείχνει την 17χρόνη Γιουκοσλάβα αντάρτισσα Lepa...