Κινδυνεύει η Αχαΐα να γίνει «Βούτες»;

    Ημερομηνία:

    Εντυπωσιασμό και ανησυχία προκάλεσαν σε όλη τη χώρα οι ρωγμές χωρίς αιτιολογία σεισμού στον οικισμό Βούτες της Κρήτης, ενώ το μικροσκόπιο των επιστημόνων εξετάζει το γεωλογικό φαινόμενο, όχι μόνον στον εν λόγω οικισμό αλλά και στις Κούλες και στο γνωστό Μαγαρικάρι.

    Το ένα μετά το άλλο τα συγκεκριμένα χωριά «ανοίγουν», τα σπίτια παίρνουν κλίση και το φαινόμενο αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις, καθότι οι Βούτες απέχουν από το Μαγαρικάρι 26 χλμ., ενώ στον οικισμό Κούλε, το έδαφος δεν έχει σταματήσει να κουνιέται παρότι το γεγονός δεν οφείλεται σε σεισμικές δονήσεις.

    Τα συγκεκριμένα κατολισθητικά φαινόμενα αφορούν μόνον τους συγκεκριμένους οικισμούς, ή πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, ακόμα και την περιοχή μας;

    ICECAP

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του φαινομένου στην «Γνώμη», καθώς και το τι συμβαίνει στην Αχαΐα, από τον Καθηγητή Γεωδυναμικής του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννη Κουκουβέλα.

    «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΦΕΣΕΙΣ»

    «Τα φαινόμενα αυτά που συμβαίνουν σε τρεις περιοχές της Κρήτης πρέπει να τονιστεί ότι βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, που όμως και οι τρεις έχουν ιστορικό που ξεπερνά τα 50 χρόνια, με εναλλασσόμενες περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Πρέπει να τονιστεί ότι τα φαινόμενα που φαίνεται να «κόβουν» την Κρήτη στα δυο είναι μεμονωμένα μικρής έκτασης, που όμως όσοι έχουν την ατυχία τα σπίτια τους και εν γένει κάθε κατασκευή (δρόμοι , δίκτυα κ.ά.) να βρίσκονται εντός αυτής της ζώνης, να υφίστανται βλάβες. Συγκεκριμένα, οι Βούτες είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και δεξιά και αριστερά υπάρχουν κοιλάδες. Επομένως, σαφώς η θέση αυτή είναι επιδεκτική σε κάποιες κατολισθήσεις, κυρίαρχα όταν έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και βεβαίως όταν δεν υπάρχει στράγγιση, δηλαδή δίκτυα όμβριων υδάτων. Κυρίως πρέπει να επισημανθεί ότι σε αυτά τα χωριά τα σπίτια είναι παλιά, τα οποία ενισχύονται και ανακατασκευάζονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το φορτίο και να δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Προφανώς χρειάζεται η λήψη των επιβεβλημένων για το φαινόμενο μέτρων».

    «Πολλαπλά φαινόμενα και στην Αχαΐα»

    Όσον αφορά αν το γεωλογικό πρόβλημα υπάρχει διάχυτο σε όλη την χώρα και ειδικότερα αν και σε ποιες περιοχές της Αχαΐας εδράζεται, ο Καθηγητής Κουκουβέλας απαντά: «Φαινόμενα κατολισθήσεων σαφώς υπάρχουν σε όλη τη χώρα και το μέγεθός τους εξαρτάται από το είδος του εδάφους, το ποσοστό βροχοπτώσεων, και όσον αφορά τις κατοικημένες περιοχές, πού αυτές έχουν κτισθεί. Επομένως, αν τα κτίσματα είναι αναγερμένα σε επικλινές έδαφος με ποιότητα εδάφους που δεν ευνοεί την απορρόφηση των νερών και χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, τότε θα υποστούν κατολισθήσεις που θα χρειαστεί ακόμα και η μετακίνηση ολόκληρων οικισμών, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Κερνίτσα, όπου οι ιδιοκτησίες με τη συνδρομή του κράτους μεταφέρθηκαν στην παράκτια περιοχή της Ακράτας. Στην περιοχή μας έχουμε ιστορικό φαινόμενων επαναλαμβανόμενων κατολισθήσεων σε ορεινές περιοχές με πολλές μεταφορές χωριών παράκτια (π.χ. στην Άκολη, ένα χωριό που είχε κατολισθήσεις). Οι έντονες βροχοπτώσεις, όπως είπαμε, συμβάλλουν σε φαινόμενα κατολισθήσεων. Ιδιαίτερα πέρυσι, που ήταν πολύ έντονα τα φαινόμενα, είχαμε συχνή διακοπή της κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική και μερικές φορές και στην καινούργια Εθνική. Βεβαίως, φαινόμενα ερπυσμού με καθιζήσεις αντίστοιχες με της Κρήτης σε οικισμούς στην Αχαΐα δεν έχουν αναφερθεί σε χρόνο παρόντα, όμως στους δρόμους και ειδικά μετά το Διακοφτό, στον δρόμο που ανεβαίνουμε για Καλάβρυτα παρατηρείται το φαινόμενο με καθιζήσεις που χρειάζονται έργα αποστράγγισης και επανατοποθέτησης ασφάλτου στο οδόστρωμα. Όλοι οι ορεινοί δρόμοι έχουν προβλήματα στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ έντονες οι κλίσεις, απότομα τα πρανή, η σύσταση του εδάφους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατολισθήσεις. Αυτό παρατηρείται στην περιοχή της Αιγιαλείας στα βουνά του Κλωκού, όπου μετακινήθηκαν 29 χωριά στη δεκαετία του ’60. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στους πρόποδες του Παναχαϊκού με τον δρόμο από τα Αργυρά-Σελλά, που έχει πολλά προβλήματα κατολισθήσεων».

    Κινδυνεύει η Αχαΐα να γίνει «Βούτες»;

    «Παράλληλο φαινόμενο στην Ι. Μονή Λυκουρίσσης Αγρινίου»

    Ερωτηθείς αν έχουν ενταθεί οι ρηγματώσεις στην Ιερά Μονή Λυκουρίσσης στα Σκουτερά Αγρινίου, στην οποία ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει επί χρόνια έρευνα, απαντά: «Έχουμε εγκαταστήσει ένα δίκτυο παρακολούθησης του φαινομένου. Είναι γεγονός πως η περιοχή του Αγρινίου έχει ασταθή εδαφική σύσταση (αργιλικά πετρώματα) και πράγματι στην συγκεκριμένη Ιερά Μονή εμφανίστηκαν ρωγμές και φαίνεται ότι αυτό επιδεινώνεται. Το φαινόμενο παρατηρείται και απομένει στο να επιλεγεί ποια θα είναι η τελική τεχνική λύση που θα δοθεί ώστε να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά. Πρέπει να επισημανθεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι δημιουργήθηκε λόγω των αργιλικών πετρωμάτων, τα οποία, όταν διαβρέχονται στην περίοδο των βροχοπτώσεων, διογκώνονται και την περίοδο του καλοκαιριού συρρικνώνονται. Αυτή είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έως τώρα έρευνας, η αιτία δημιουργίας του φαινομένου».

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Καταθέτει απολογητικό υπόμνημα

    Ένα νέο κεφάλαιο στην κόντρα τους πρόκειται να «γραφτεί»...

    «Είμαι 42 ετών και δεν έχω κάνει ποτέ έρωτα. Είναι πια πολύ αργά;»

    ΗSophia Benoit, είναι relationship και sex editor. Άρθρα της...

    Η εκδήλωση του ιστορικού Συλλόγου των Αθηναίων, που συγκίνησε την τέως βασίλισσα Αννα Μαρία

    Αρωμα από το ελληνικό «The crown» είχε η εκδήλωση για τον...

    Η συγκλονιστική ιστορία τηες 17χρονης Γιουγκοσλάβας που εκτέλεσαν οι Ναζί

    Η φωτογραφία μας δείχνει την 17χρόνη Γιουκοσλάβα αντάρτισσα Lepa...