Ολοταχώς προς τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα βαδίζει η τιμή του φυσικού αερίου προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες για το κόστος ενέργειας τόσο για επιχειρήσεις όσο και για νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα.
Πρόκειται για επίπεδα που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων δύο ετών, την ώρα που τα αποθέματα φυσικού αερίου «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» και συνεχώς υποχωρούν υπό το βάρος των χαμηλών θερμοκρασιών που ανεβάζουν την ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα, οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό κάτω του 55% γεγονότος που αντανακλά και τη δυσκολία στην αναπλήρωσή τους, τους προσεχείς μήνες μέσω νέων φορτίων LNG.
Όλο και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος η Ευρωπαΐκή Ένωση να κλείσει τη φετινή χρονιά με χαμηλά ποσοστά φυσικού αερίου έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις αναλύσεις που βλέπουν το φως να προβλέπουν τα αποθέματα στο τέλος του φετινού χειμώνα να είναι έως και 50% λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Βάζοντας με τον τρόπο αυτό πολύ ψηλά και τον πήχη της αποθήκευσης που με βάση τους κανόνες της Κομισιόν όπως αυτοί θεσπίστηκαν κατά την ενεργειακή κρίση, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας τα ποσοστά πληρότητας θα πρέπει κάθε χρόνο την 1 Νοεμβρίου να φτάνουν το 90% της δυναμικότητας.

Χωρίς αμφιβολία οι καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν την εξέλιξη της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι δύο παράγοντες οι οποίοι θα διαμορφώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Ο ένας έχει να κάνει με την λειτουργία νέων τερματικών σταθμών εξαγωγής φυσικού αερίου ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ οι οποίοι θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις ποσότητες LNG που διακινούνται στην διεθνή αγορά και ο άλλος έχει να κάνει με την ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία καθώς είναι ένας παράγοντας που αναμένεται να καθορίσει τις τιμές.
Η άνοδος της τιμής του καυσίμου στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι κατά 50% υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρισμού. Αν και οι τιμές είναι χαμηλότερες από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 παρατηρείται μία συγκυριακή αύξηση που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει το πρόβλημα της μετακύλισης των τιμών χονδρεμπορικής στην λιανική με έναν μηχανικό τρόπο με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι καταναλωτές.
