Κίνδυνος για την επάρκεια νερού στην Ευρώπη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Καμπανάκι για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στην Ευρωπαϊκή Ενωση χτυπά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε έκθεσή της, την οποία παρουσίασαν οι «Financial Times».

    Η έκθεση αναφέρει ότι η λειψυδρία επηρεάζει κάθε χρόνο το ένα πέμπτο των εδαφών της ΕΕ και σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της, ενώ τα δύο τρίτα των υδάτινων σωμάτων της ΕΕ βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

    Οι λίμνες και τα ποτάμια της ΕΕ πλέον δεν βρίσκονται σε καλή οικολογική κατάσταση, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, με χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Πολωνία να είναι ανάμεσα σε όσες έχουν πληγεί περισσότερο. Ως κύρια αιτία των υψηλών επιπέδων ρύπανσης του νερού αναφέρεται ο υδράργυρος που παράγεται από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά για πυρκαγιές και τα φυτοφάρμακα για γεωργική χρήση, τα οποία εισέρχονται στα αποθέματα νερού.

    Υπουργοί Περιβάλλοντος από 21 χώρες της ΕΕ έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο, στο αποκορύφωμα των ανησυχιών εν μέσω καλοκαιριού για την επάρκεια νερού, ζητώντας συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας του αγαθού αυτού, αναφέρει το δημοσίευμα.Αυτό ακολούθησε αυξημένες εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση στο νερό, ιδίως σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σημειώνεται. Ως παράδειγμα χρησιμοποιούνται περιοχές της Ισπανίας όπου οι κάτοικοι αντιμετώπισαν περιορισμούς προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού για τους τουρίστες και τους αγρότες. Καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιδεινώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μεσόγειο, τμήματα της Ισπανίας καθώς και ελληνικά και ιταλικά νησιά επέβαλαν όρια στη χρήση νερού.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει από το 1999 περισσότερες από 500 διαδικασίες κατά κρατών-μελών για παραβίαση των κανόνων για το νερό, αναφέρουν οι «FT». Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος έδειξε ότι η γεωργία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού στην ΕΕ, αντλώντας το 59% της προσφοράς σε σύγκριση με το 13% από νοικοκυριά και άλλες υπηρεσίες. Η ψύξη των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της άντλησης νερού, ανέφερε επίσης η Υπηρεσία, αλλά τελικά δεν κατανάλωσε τόσο πολύ νερό όσο η γεωργία, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιστρέφει στο περιβάλλον, όπως σημειώνεται.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η Μάλτα και η Κύπρος είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πίεση στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το νερό. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος πρόσθεσε επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, παρά την ήδη υψηλή χρήση νερού, η κατανάλωση για άρδευση συνέχισε να αυξάνεται κατά 8% από το 2010.

    Καμπανάκι

    Πλέον, οι αρμόδιοι φορείς χτυπούν καμπανάκι ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη αλλαγής των γεωργικών πρακτικών για τη μείωση της ρύπανσης και την προσαρμογή της γεωργίας στη μείωση της χρήσης του νερού. Επιπλέον, η όλη κατάσταση είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ξηρασιών και πλημμυρών, όπως σημειώνεται.

    Οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές σε ολόκληρη την ΕΕ το 2022 οδήγησαν σε ζημιές αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

    Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά του εκτιμά ότι οι άμεσες ζημιές από τις πλημμύρες είναι πιθανό να εξαπλασιαστούν έως το 2100.

    Ο κλαδικός οργανισμός Water Europe έχει επίσης ανακοινώσει ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 255 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις υποδομές νερού της Ευρώπης τα επόμενα έξι χρόνια, προκειμένου οι χώρες της ΕΕ να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της ΕΕ για την καθαριότητα και την επάρκεια νερού, καταλήγει το δημοσίευμα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop