Την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής που είναι αρμόδια για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκάλεσαν πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρενέβη και διέταξε εφ’ όλης της ύλης έρευνα, ενώ συνεχίζεται και η έρευνα για τις καταγγελίες που «άνοιξαν» την υπόθεση.
Αντικείμενο των ερευνών αποτελεί η αναζήτηση στοιχείων για τυχόν διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και άλλα οικονομικά αδικήματα.
Η Αρχή η οποία θα διενεργήσει με τα αρμόδια όργανα ανοίγματα λογαριασμών, είτε της δομής είτε φυσικών προσώπων, όπως του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, αλλά και άλλων που μετείχαν στη διοίκηση, θα συντάξει σύντομα σχετικό πόρισμα.
Αν τα ευρήματα έχουν ποινικό ενδιαφέρον το πόρισμα θα αποσταλεί για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία.
Παράλληλα, την ώρα που αρχίζουν έρευνες για τα οικονομικά της δομής, οι εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και η Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή «τρέχουν» τις διαδικασίες με εξετάσεις μαρτύρων, που κρίνεται ότι μπορούν να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία για περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς κατά ανήλικων ή και άλλα για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Οι εισαγγελικές αρχές ενεργούν τις έρευνες σε καθεστώς μυστικότητας λόγω της φύσεως της υπόθεσης και των εξαιρετικά ευαίσθητων πτυχών της.
Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάστηκε πρόσωπο που έχει εργαστεί στο παρελθόν σε δομή της «Κιβωτού», ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις εργαζομένων, προκειμένου να επιβεβαιωθούν καταγγελίες παιδιών για κακοποιητικές εις βάρος τους συμπεριφορές.
Παράλληλα, η Εισαγγελία μέσω του προϊσταμένου της Αντώνιου Ελευθεριάνου οργανώνει με μυστικότητα και τήρηση όλων των κανόνων που απαιτούνται και την εξέταση παιδιών που διαβιούν στις δομές της «Κιβωτού».
Στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται πρωτίστως ο πατέρας Αντώνιος και τρεις ακόμη εργαζόμενοι στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα, σε αυτή τη φάση, είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη εις βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).
Υπενθυμίζεται ότι από χθες «Κιβωτός του Κόσμου» έχει καινούργια διοίκηση. Θέτοντας σε εφαρμογή τη διάταξη που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, η κυβέρνηση ξήλωσε το Δ.Σ. της οργάνωσης και όρισε νέο, το οποίο αποτελείται από την Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγο, πρόεδρο της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», τον Ιωάννη Σπυρίδωνα Τέντε, πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Ιωάννη Παπαδάτο, παιδίατρο, τ. διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», τον Γιώργο Πρωτόπαπα, γενικό διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS, την Ερρικα Οικονόμου, ψυχολόγο, γραμματέα «Φίλων της Θεοτόκου», τον Ανδρέα Ζομπανάκη, οικονομολόγο, πρόεδρο του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» και τον Κωνσταντίνο Γλούμη-Ατσαλάκη, δικηγόρο, διευθυντή Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως τονίστηκε στην πρώτη ανακοίνωση του νέου ΔΣ, «με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της “Κιβωτού του Κόσμου“, αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας τη μεταβατική διοίκηση του φορέα».
«Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της “Κιβωτού του Κόσμου”. Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών. Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις».