Εως το τέλος της εβδομάδας θα έχει κλειδώσει το ύψος της επιδότησης που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, με την κυβέρνηση να καταθέτει στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους έως και για τρείς μήνες στους ηλεκτροπαραγωγούς. Τα έσοδα του τέλους που ανεμένεται να φτάσουν τα 40 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια των νοικοκυριών.
Αν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα επέστρεψαν σε επίπεδα φυσιολογικά για την εποχή, η κυβέρνηση δείχνει να είναι αποφασισμένη όχι μόνο να μην κάνει πίσω στην επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, αλλά θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Απαντώντας στις αντιδράσεις των ηλεκτροπαραγωγών για την επιβολή του έκτακτου τέλους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας λέγοντας ότι εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν οι παραγωγοί ενέργειας «έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη».
«Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε» είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Η κυβέρνηση με το έκτακτο τέλος θα επιδιώξει να αντλήσει έσοδα για την επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Οι πληροφορίες θέλουν το έκτακτο τέλος να έχει κλειδώσει στα 10 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα) και σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο.Η εφαρμογή του και για τους υπόλοιπους μήνες θα εξαρτηθεί, από τις τιμές που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι αλλά κυρίως από εκείνες που θα αφορούν τους επαγγελματίες, οι οποίοι και δεν θα επιδοτηθούν.
Από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις αναμένεται η μέση τιμή ρεύματος να διαμορφωθεί τον Αύγουστο για το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο στα 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν ισχύσει αυτό τότε θα χρειαστεί μία επιδότηση της τάξης των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ώστε οι χρεώσεις των δύο παρόχων, ΔΕΗ και Protergia, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους παίκτες στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, να κατέβουν στα 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Οι πάροχοι πρόκειται να ανακοινώσουν τις τιμές για τον μήνα Αύγουστο την ερχόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024.
Πάντως ήδη οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα με βάση την αγορά της επόμενης ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας η μέση τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά είναι σήμερα 30 Ιουλίου 2024 στα 104,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ συνολικά οι τιμές τις τελευταίες επτά ημέρες υποχωρούν από τα υψηλά των 219,28 ευρώ. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα στη διάρκεια του Ιουλίου σημείωσαν ακραίες διακυμάνσεις εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της αυξημένης ζήτησης ρεύματος, με τις τιμές τόσο στην ελληνική αγορά όσο και την αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων να έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα που είχαν φτάσει κατά το διάστημα της ενεργειακής κρίσης.