Στον όμιλο ΑΒΑΞ φαίνεται ότι θα καταλήξει το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος για να υλοποιήσει την μεγάλη χορηγία του στο χώρο της υγείας, η οποία ξεκίνησε πριν την πανδημία αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω του υψηλού τιμήματος που κατέθεσαν οι υποψήφιες τεχνικές εταιρείες που είχαν προσκληθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια διαπραγμάτευση με την ΑΒΑΞ, η οποία είχε αίσια έκβαση καθώς απομένουν οι τελικές υπογραφές που εκτός απροόπτου θα γίνουν σήμερα. Πρόκειται για την κατασκευή τριών νοσοκομείων που θα ανεγερθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ.
Τα τρία νέα νοσοκομεία στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, τα οποία έχουν μελετηθεί από το στενό συνεργάτη του ιδρύματος, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο του Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan.
Με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας για όλους, η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία υποστηρίζεται πλήρως από το Ίδρυμα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Πρωτοβουλία βασίζεται σε μία διευρυμένη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και σε διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο
Το νέο νοσοκομείο έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Θα περιβάλλεται από μία πυκνή δασώδη περιοχή με 1.200 δέντρα και θεραπευτικούς κήπους που θα είναι προσβάσιμη στο προσωπικό, στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, και θα συμβάλλει στη θεραπευτική διαδικασία αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού. Από τους χώρους θεραπείας έως τις χειρουργικές αίθουσες, οι ασθενείς και το προσωπικό θα απολαμβάνουν τη θέα στο δάσος και το φυσικό φως του ήλιου.
Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ αναπτύσσεται ώστε να εξασφαλίσει την Πλατινένια πιστοποίηση LEED και να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, γεγονός που μπορεί εν δυνάμει να το καταστήσει ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία στην κατηγορία του. Η φωτοβολταϊκή οροφή θα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νοσοκομείου σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα γεωθερμικά συστήματά του θα υποστηρίξουν το 100% των θερμαντικών αναγκών του. Επιπλέον, οι νέες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών, τη βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση του νοσοκομείου, καθώς και τη συνεργασία με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας για τη συνεχιζόμενη παροχή φροντίδας σε ασθενείς.
Το νέο νοσοκομείο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει ένα ασφαλές και αισιόδοξο θεραπευτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά και οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου δικτύου κλινικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί χώροι έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γονέων και των φροντιστών τους, με στόχο να μπορούν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, όπως ενδεικτικά τα δωμάτια νοσηλείας, όπου οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό κρεβάτι για να διανυκτερεύσουν με το παιδί τους. Επιπλέον, το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει χώρους παιχνιδιού και στοιχεία περιβαλλοντικού σχεδιασμού φιλικά προς τα παιδιά, και θα διαθέτει ένα ειδικό σύστημα εύρεσης διαδρομής (wayfinding system) που θα βοηθά τα παιδιά, το προσωπικό και τους επισκέπτες να κινούνται με ευκολία μέσα στον χώρο.
Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα δάσος που θα αφομοιώσει την υπάρχουσα βλάστηση με την ανάπτυξη παιδικών θεραπευτικών κήπων και διαδραστικών παιδικών χαρών και με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Όλα τα στοιχεία έχουν σχεδιαστεί ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται, σε μία σειρά από παρεμβάσεις στο τοπίο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα για το προσωπικό, τα παιδιά και τους φροντιστές, ενισχύοντας, παράλληλα, τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν διαφανείς και διαπερατές συνδέσεις με τις βεράντες και το υπαίθριο πάρκο, ώστε το προσωπικό και οι ασθενείς να απολαμβάνουν το φυσικό φως, την καταπραϋντική θέα προς το δάσος στην πλαγιά του λόφου και τη μακρινή θέα προς τη θάλασσα.
Νοσοκομείο Σπάρτης
Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα αντικαταστήσει στο ίδιο οικόπεδο το υφιστάμενο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, που λειτουργεί από το 1953. Το νέο νοσοκομείο θα παρέχει υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια περίθαλψη για τους ενήλικες, νέους και παιδιά της Σπάρτης, της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Θα περιλαμβάνει ιατρικές και χειρουργικές ειδικότητες, όπως αυτές της καρδιολογίας και της ουρολογίας, γυναικολογικές και παιδιατρικές μονάδες, καθώς και μονάδες εντατικής θεραπείας. Το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει, επίσης, μία συστεγαζόμενη μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων, με αυτοτελείς εγκαταστάσεις και εξωτερικούς χώρους, θέτοντας την αξιοπρέπεια των ασθενών στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της λειτουργίας του. Το νοσοκομείο δεν θα παρέχει μόνο υπηρεσίες υγείας αλλά θα υποστηρίζει παράλληλα το ευρύτερο δίκτυο μονάδων υγειονομικής περίθαλψης στην Πελοπόννησο και θα διασφαλίζει τη συνεκτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη τη χερσόνησο.
Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ θα στηρίζεται σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα αποτελέσει πρότυπο και θα ενθαρρύνει τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για σύνθετα κτιριακά και μη έργα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και της προκλήσεις του EU Taxonomy.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του U.S. Green Building Council, με τη διαμεσολάβηση της Dcarbon, της εταιρείας που παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες βιωσιμότητας για την ανάπτυξη των τριών έργων, για τη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου που θα τεκμηριώνει την ετοιμότητα ολοκληρωμένων κτιριακών έργων ότι μπορούν να εισέλθουν στη φάση λειτουργίας με προοπτική επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.