«Κλεμμένοι θησαυροί από το Βρετανικό Μουσείο πωλούνταν στο eBay»

    Ημερομηνία:

    Το σκάνδαλο κλοπής θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, διερευνήθηκε με καθυστέρηση, παρότι πολύτιμα αντικείμενα είχαν τεθεί προς πώληση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών eBay, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

    Την Τετάρτη, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε πως ένας υπάλληλος απολύθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι από τη συλλογή του «έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές». Ομως βρετανικά ΜΜΕ φέρνουν σήμερα στο φως νέες πληροφορίες.

    Πληροφορίες που αναπαράγει, μεταξύ άλλων, η Telegraph, αναφέρει πως ειδικός είχε διαπιστώσει την προσφορά ιστορικών τεχνουργημάτων στην πλατφόρμα, υποδεικνύοντας τον επίδοξο πωλητή στο Μουσείο, αλλά παρά την πληροφόρηση από το 2020, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο στα έτη που μεσολάβησαν.

    Αστυνομική έρευνα στο Βρετανικό Μουσείο: Αναφορές για εξαφανισμένους θησαυρούς

    Μάλιστα η Telegraph αναφέρει πως ανάμεσα στους προς πώληση θησαυρούς υπήρχαν και ρωμαϊκά κοσμήματα. Χωρίς να έχει εισέλθει σε λεπτομέρειες, το Βρετανικό Μουσείο περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι μεταξύ των αντικειμένων που είτε εκλάπησαν, είτε υπέστησαν φθορά, είναι χρυσά κοσμήματα, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ..

    Στην πλειονότητά τους είναι «μικρά κομμάτια που φυλάσσονταν σε μια αποθήκη που ανήκε σε μια από τις συλλογές του μουσείου» και χρησιμοποιούνταν για ακαδημαϊκές και ερευνητικές εργασίες, ενώ κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα στο κοινό.

    Το μουσείο διεμήνυσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του υπαλλήλου που απολύθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει. Τοπικά μέσα ωστόσο, κατονομάζουν διακεκριμένο συντηρητή που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 30 χρόνια.

    Ο P.J.H φέρεται να δρούσε επί χρόνια, αφαιρώντας αντικείμενα με σκοπό να τα πουλήσει. Σύμφωνα δε με την Daily Telegraph, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά στο eBay ήδη από το 2016.

    Ο συντηρητής φέρεται να έκλεψε μικρά χρυσά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους. Τα εν λόγω αντικείμενα εκτιμάται ότι αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το έγκριτο The Art Newspaper.

    Η νομική εταιρεία Art Recovery International, η οποία ειδικεύεται σε θέματα επαναπατρισμού, έκανε ανάρτηση στο Twitter σχολιάζοντας πως «ίσως τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μην είναι ασφαλή, τελικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Με «The Other Half» – «Το άλλο μισό» συνεχίζεται η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου

    Έναντοκιμαντέρ μέσα από το οποίο η κάμερα προσεγγίζει την...

    Τα λόγια της τελευταίας συζύγου του αείμνηστου Παπανδρέου, που άφησε… ορφανή την Ελλάδα

    «Πονάω στη θύμησή σου, γιατί η αγάπη σου σημάδεψε...

    Διονύσης Σχοινάς: «Έχουν γραφτεί πολλά ψέματα, από το ότι είμαι Ρομά μέχρι το ότι έχω άλλο παιδί στη Γερμανία»

    Ο Διονύσης Σχοινάς με αφορμή το καινούργιο του τραγούδι παραχώρησε μια συνέντευξη...

    Σον Πεν: Δηλώνει ενθουσιασμένος που δεν έχει σχέση

    Ο Σον Πεν δήλωσε ότι είναι «ενθουσιασμένος κάθε μέρα» που είναι...