Κλιμακώνεται ο «εμπορικός πόλεμος» – Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ για δασμούς σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ τήρησε την υπόσχεσή του να επιβάλει δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, ως αντίποινα για τους μετανάστες και τα παράνομα ναρκωτικά που, όπως ισχυρίζεται, εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις χώρες αυτές, όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Guardian.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου, με τίτλο «Επιβολή Δασμών για την Αντιμετώπιση της Ροής Παράνομων Ναρκωτικών από τα Βόρεια Σύνορά μας», οι δασμοί θα εφαρμοστούν «στις ή μετά τις 12:01 π.μ. ανατολικής ώρας, στις 4 Φεβρουαρίου 2025».

    Όλοι οι δασμοί επιβάλλονται με βάση την εξουσία που του παρέχει ο Νόμος περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης (International Emergency Economic Powers Act – IEEPA). Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, εάν οι επηρεαζόμενες χώρες προβούν σε αντίποινα, οι δασμολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν.

    Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το μέτρο αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις των τριών χωρών προκειμένου να λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διακίνησης φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ.

    Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, η οποία ανήκει στον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξηγεί ότι βάσει νόμου του 1977 για τις διεθνείς έκτακτες οικονομικές εξουσίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δύναται να εισάγει ρυθμίσεις στις εμπορικές συναλλαγές σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Εν προκειμένω, αφορά «τη μεγάλη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι παράτυποι μετανάστες και τα θανατηφόρα ναρκωτικά που σκοτώνουν συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς και είναι καθήκον μου ως πρόεδρος να προασπίσω την ασφάλεια όλων», έγραψε ο Τραμπ.

    «Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν είναι απαραίτητοι ώστε να καταστούν υπόλογοι η Κίνα, το Μεξικό και ο Καναδάς για τις υποσχέσεις τους να σταματήσουν τις ροές» ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο Λευκός Οίκος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

    Ειδικότερα για το Μεξικό, ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η κυβέρνηση της χώρας συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Τα μεξικανικά καρτέλ «είναι οι κορυφαίοι διακινητές φαιντανύλης, μεθαμφεταμίνης και άλλων ναρκωτικών σε όλον τον κόσμο. Αυτά τα καρτέλ έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση του Μεξικού και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, χωρίς να παρέχει στοιχεία που να συνηγορούν σε αυτόν τον ισχυρισμό.

    Όσον αφορά τον Καναδά, ο Λευκός Οίκος διαπιστώνει ότι «υπάρχει αυξανόμενη παραγωγή φαιντανύλης» στη χώρα αυτή.

    Από την πλευρά της η Κίνα «διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κρίση φαιντανύλης που καταστρέφει τις ζωές Αμερικανών» και οι δασμοί θα ισχύουν έως ότου εξασφαλιστεί η «πλήρης συνεργασία» του Πεκίνου σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ.

    Ποιοι είναι οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ;

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν: δασμοί 25% στον Καναδά και το Μεξικό καθώς και δασμοί 10% στην Κίνα.

    Ωστόσο, το εύρος των δασμών παραμένει ασαφές. Ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις για συγκεκριμένους τομείς, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ή να περιορίσει τους δασμούς σε επιλεγμένες κατηγορίες προϊόντων.

    Την τελευταία εβδομάδα, καθώς πλησίαζε η προθεσμία, ορισμένοι σύμβουλοι του Τραμπ εμφανίζονταν αβέβαιοι σχετικά με το πότε και αν θα επιβληθούν οι δασμοί. «Δεν μπορώ να σας πω πότε», δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο Peter Navarro, ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας.

    Ακόμη και οι ίδιοι οι σύμβουλοί του δυσκολεύονται να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του, ισχυρίζεται ο Guardian, γεγονός που σημαίνει ότι οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει μέχρι την επιβολή των δασμών.

    Τι είναι οι δασμοί και γιατί ο Τραμπ θέλει να τους χρησιμοποιήσει σε συγκεκριμένες χώρες

    Οι δασμοί είναι ένας φόρος που επιβάλλεται σε ξένα αγαθά που εισάγονται σε μια χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών στον κόσμο – το 2022, η αξία των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ ανήλθε στα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    O Guardian υπενθυμίζει πως πριν να αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς στους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ: την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί την εφαρμογή δασμών 25% στο Μεξικό και τον Καναδά και δασμών 10% στην Κίνα, έως ότου οι χώρες αυτές αντιμετωπίσουν το ζήτημα της μετανάστευσης και των παράνομων ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.

    Ο Τραμπ θεωρεί τους δασμούς ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο – αλλά αυτό έχει υψηλό κόστος.

    Ο ίδιος πλαισιώνει τους δασμούς ως μια πολιτική που μπορεί να ασκήσει πίεση στους Αμερικανούς κατασκευαστές και εισαγωγείς ώστε να παράγουν προϊόντα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτίσετε το εργοστάσιό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα έχετε καθόλου δασμούς», έχει δηλώσει ο Τραμπ. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία είναι αλληλένδετη εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί αγρότες δεν θα μπορούσαν να παράγουν την ποσότητα αβοκάντο που παράγει το Μεξικό για πολλά χρόνια.

    Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγείς πιθανότατα θα μετακυλήσουν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.

    Πώς θα επηρεαστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές από τους δασμούς;

    Δασμοί ύψους 25% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών καταναλωτικών αγαθών.

    Ο Καναδάς είναι μεγάλος εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Το Μεξικό εξάγει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το Μεξικό είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ. Η Κίνα εξάγει ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές.

    Συνολικά, οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αξίας 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα το 2023.

    Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα εισαγόμενα αγαθά που αγοράζουν άμεσα οι καταναλωτές. Όταν οι δασμοί αυξάνουν την τιμή των εισαγόμενων υλικών, αυξάνουν επίσης το κόστος παραγωγής των προϊόντων στις ΗΠΑ. Οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών θα μεταφερθούν τελικά στους καταναλωτές.

    Το Tax Foundation, ένας διακομματικός οργανισμός έρευνας, εκτιμά ότι οι νέοι δασμοί θα αυξήσουν τη συνολική φορολογία στις ΗΠΑ κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Τραμπ πανηγυρίζει με την ιδέα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει περισσότερα έσοδα μέσω των δασμών, αλλά τελικά θα πληρώσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές, σχολιάζει ο Guardian.

    Ποιοι ομοσπονδιακοί νόμοι δίνουν στον Τραμπ την εξουσία να επιβάλει δασμούς;

    Οι ομοσπονδιακοί νόμοι των ΗΠΑ παρέχουν στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες να επιβάλει δασμούς χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κηρύξει εθνική οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιβάλει δασμούς, κάτι που θα ενεργοποιήσει τον Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA). Αυτός ο νόμος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διαχειρίζεται τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια μιας εθνικής έκτακτης ανάγκης.

    Επιπλέον, ο Τραμπ μπορεί να επιβάλει δασμούς σύμφωνα με την ενότητα 232 του Νόμου για την Επέκταση του Εμπορίου (Trade Expansion Act), η οποία του παρέχει την εξουσία να επιβάλει δασμούς σε συγκεκριμένες βιομηχανίες. Αυτή την δυνατότηα χρησιμοποίησε το 2018, όταν επέβαλε δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα που εισάγονταν από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πώς αντέδρασαν οι χώρες

    Το Μεξικό απάντησε  σθεναρά στους δασμούς ύψους 25% που επέβαλε στις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι απειλούν να βλάψουν τις εξαγωγές, την ανάπτυξη και το νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές.

    Η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε αμέσως «δασμολογικά και μη μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Μεξικού», το 83% των εξαγωγών του οποίου πηγαίνουν στις ΗΠΑ (αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γεωργικά προϊόντα).

    Το Μεξικό καταγράφει μεγάλο πλεόνασμα στο εμπόριό του με τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τον Τραμπ να δηλώσει ότι η χώρα του «επιδοτεί το Μεξικό».

    Η Σέινμπαουμ δεν έδωσε διευκρινίσεις για αυτά τα «δασμολογικά μέτρα», ούτε χρονοδιάγραμμα για την επιβολή τους, αντίθετα με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο συνομίλησε χθες.

    Η Μεξικανή πρόεδρος πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό της τη σύσταση «ομάδας εργασίας με τις καλύτερες ομάδες μας στους τομείς της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας», προκειμένου να ασχοληθεί με το ζήτημα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της μετανάστευσης.

    Ο Καναδάς «θα επιβάλει δασμούς 25% στα αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 155 δισ. καναδικών δολαρίων (102 δισεκ. ευρώ)», είπε ο Τριντό. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των ετήσιων αμερικανικών εισαγωγών στον Καναδά.

    Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη και θα αφορούν «προϊόντα τρέχουσας κατανάλωσης, όπως η μπίρα, το κρασί και το αμερικανό μπέρμπον, φρούτα και χυμοί», διευκρίνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, αλλά και «τα λαχανικά, τα αρώματα, τα ρούχα και τα υποδήματα, (…) οι οικιακές συσκευές, τα έπιπλα και ο αθλητικός εξοπλισμός, υλικά όπως τα ξύλα και το πλαστικό…».

    «Αν ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να εγκαινιάσει μια νέα χρυσή εποχή για τις ΗΠΑ, ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεργαστεί με τον Καναδά και όχι να μας τιμωρεί», υπογράμμισε ο Τριντό.

    Ο Καναδός πρωθυπουργός υπενθύμισε τη μακρά ιστορία των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ: «Από τις ακτές της Νορμανδίας ως τα βουνά της κορεατικής χερσονήσου, από τους αγρούς της Φλάνδρας ως τους δρόμους της Κανταχάρ πολεμήσαμε και πεθάναμε μαζί στις πιο σκοτεινές στιγμές σας», τόνισε. «Χτίσαμε την πιο επιτυχημένη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

    Ο Τριντό προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για τους Καναδούς, όμως επεσήμανε ότι οι νέοι δασμοί θα επηρεάσουν και τους Αμερικανούς.

    «Οι δασμοί εναντίον του Καναδά θα θέσουν σε κίνδυνο τις δουλειές σας, πιθανόν προκαλώντας το κλείσιμο αμερικανικών εργοστασίων συναρμολόγησης και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων», είπε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς.

    «Θα αυξήσουν τα κόστη», προειδοποίησε ο Τριντό, εξηγώντας ότι οι Αμερικανοί θα δουν αυξημένες τιμές στα «τρόφιμα (…) και στη βενζίνη».

    Παράλληλα ο Καναδάς εξετάζει να υιοθετήσει και άλλα μέτρα πέραν των δασμών, που θα αφορούν τα κρίσιμης σημασίας μέταλλα, την παροχή ενέργειας και άλλες συνεργασίες με τις ΗΠΑ, εξήγησε ο ίδιος. Τέλος, ο Τριντό κάλεσε τους συμπολίτες του να αγοράζουν καναδικά προϊόντα και να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, αντί τις ΗΠΑ. «Δεν το ζητήσαμε αυτό, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε», τόνισε.

    Η Κίνα δεσμεύθηκε να απαντήσει στους νέους αμερικανικούς δασμούς, τους οποίους ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν έχουν νικητή».

    Σημειώνεται ότι το σινοαμερικανικό εμπόριο ανήλθε στα περίπου 500 δισεκ. ευρώ τους 11 πρώτους μήνες του 2024, με τις ΗΠΑ όμως να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, με έλλειμμα περίπου 260 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουάσινγκτον.

    «Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και αντιτίθεται σθεναρά» στην αύξηση των δασμών, τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του, στην οποία έκανε λόγο για «αντίστοιχα μέτρα με στόχο την αποφασιστική προστασία» των κινεζικών «δικαιωμάτων και συμφερόντων».

    «Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο ή σε έναν πόλεμο δασμών», διαβεβαίωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Το Πεκίνο παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που χαρακτήρισε «μονομερή επιβολή δασμών κατά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ».

    Οι δασμοί αυτοί «δεν είναι μόνο ανώφελοι για την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ, αλλά υπονομεύουν και την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

    «Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα κοιτάξουν και θα ασχοληθούν με αντικειμενικότητα και λογική με τα προβλήματά τους, όπως η φαιντανύλη, αντί να απειλούν τελικά άλλες χώρες με δασμούς», πρόσθεσε.

    Το Πεκίνο εξάλλου κάλεσε «τις ΗΠΑ να διορθώσουν τις λανθασμένες πρακτικές τους (…) να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις, να ενισχύσουν τη συνεργασία και να διευθετήσουν τις διαφορές τους στη βάση της ισότητας, του οφέλους και του αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε το υπουργείο Εμπορίου.

    Η ισχυρότερη αντίδραση της Κίνας αφορούσε τη φαιντανύλη, ένα ζήτημα για το οποίο ασκούσε πιέσεις στο Πεκίνο και η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εξαγωγής προς τις ΗΠΑ κινεζικής κατασκευής χημικών ουσιών που απαιτούνται για την παρασκευή του ναρκωτικού.

    «Η φαιντανύλη είναι πρόβλημα της Αμερικής», υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η κινεζική πλευρά έχει συνεργαστεί εκτεταμένα με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και έχει πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα».

    «Για τον Τραμπ, οι δασμοί δεν είναι μέσο αλλά σκοπός»

    Οι δασμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογούνται από το 1789, όταν ο Αλεξάντερ Χάμιλτον τους είδε ως μια λύση σε δύο κρίσεις που αντιμετώπιζε η νεογέννητη δημοκρατία: την απόλυτη ανάγκη να αυξηθούν τα έσοδα και την επιθυμία να βιομηχανοποιηθεί μια χώρα που φαινόταν επικίνδυνα εξαρτημένη από την Αγγλία. Ωστόσο, στη σύγχρονη  εποχή, οι δασμοί έχουν σχεδόν πάντα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαπραγμάτευσης — οικονομική πίεση στην υπηρεσία της διπλωματίας, ένα μέσο για να αναγκάσουν άλλες χώρες να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό που κάνει την κίνηση του Προέδρου Τραμπ το Σάββατο κατά του Μεξικού, του Καναδά και της Κίνας διαφορετική είναι ότι φαίνεται να μην ενδιαφέρεται να κυνηγήσει συμφωνίες, αναφέρουν οι New York Times.

    Για τώρα, τουλάχιστον, οι δασμοί, κατά την άποψή του, είναι το κύριο σημείο για την ενίσχυση των οικονομικών της χώρας, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει την εδαφική επέκταση και τη στρατηγική υπεροχή έναντι μιας ολοένα και πιο επιθετικής Κίνας. Αυτό είπε και στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του, μόλις 12 ημέρες νωρίτερα. «Αντί να φορολογούμε τους πολίτες μας για να κάνουμε πιο πλούσιες άλλες χώρες», είπε, «θα επιβάλλουμε δασμούς και θα φορολογούμε ξένες χώρες για να κάνουμε πιο πλούσιους τους πολίτες μας».

    Συνέχισε περιγράφοντας το σχέδιό του να δημιουργήσει μια «Εξωτερική Υπηρεσία Εσόδων». Πριν από λίγες μέρες είπε δημόσια ότι οι φόροι εισοδήματος ίσως εξαφανιστούν, καθώς οι δασμοί θα γίνουν το κύριο μέσο στήριξης για τον ετήσιο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ο οποίος ανέρχεται σε 6,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι οικονομολόγοι είναι σε μεγάλο βαθμό δύσπιστοι απέναντι στην πίστη του Τραμπ στους δασμούς ως εργαλείο που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την αύξηση των εσόδων ή ως προς την αποτελεσματικότητά τους αναφορικά με την ενίσχυση των εγχώριων βιομηχανιών, οι οποίες φαίνεται να έχουν μαραζώσει στη σκιά του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Πράγματι, η προσέγγιση του Τραμπ θυμίζει την «χαμιλτονιανή φαντασία», με το περιτύλιγμα μιας επιθετικής εικόνας ενός κόσμου σύμφωνα με την οποία η Αμερική ελέγχει τη Γροιλανδία, παίρνει πίσω τη Διώρυγα του Παναμά και ζητά από τον υπόλοιπο κόσμο να πληρώνει για την πρόσβαση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

    Ο Τραμπ εκφράζει σχεδόν καθημερινά την πίστη του στους δασμούς. Έχει επαινέσει τον Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, τον 25ο πρόεδρο που λάτρευε τους δασμούς και που, επιπλέον, κατέκτησε τις Φιλιππίνες, τη Γκουάμ και το Πουέρτο Ρίκο σε μια επίδειξη ιμπεριαλισμού. Ο Τραμπ περιέγραψε την Εποχή του Χρυσού (Gilded Age), από τη δεκαετία του 1870 έως το 1910 περίπου, ως τη χρυσή εποχή της αμερικανικής βιομηχανικής ισχύος, «την πιο πλούσια περίοδο που είχε ποτέ η χώρα μας».

    Όταν ο Τραμπ μιλάει για εκείνη την εποχή, επικεντρώνεται στην τεράστια παραγωγή χάλυβα, υποσχόμενος ότι οι δασμοί θα την επαναφέρουν. Στην περιγραφή του για αυτή τη χρυσή εποχή, παραλείπει τις χειρότερες στιγμές της εποχής, όπως την απεργία στο Homestead το 1892, όταν ο Άντριου Κάρνεγκι και ο συνεργάτης του Χένρι Κλέι Φρικ οργάνωσαν βάναυσες επιθέσεις εναντίον των απεργών. Ούτε μιλά για τις φυλετικές διακρίσεις της εποχής, ή για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που, με τα χρόνια, οδήγησε σε κανονισμούς που έχει υποσχεθεί να καταργήσει.

    Αλλά υιοθετώντας δασμούς, ολοκληρώνει επίσης μια πορεία. Κανένας πρόεδρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν πιο αποφασισμένος να καταστρέψει τα απομεινάρια της παγκοσμιοποίησης για έναν ωμό οικονομικό εθνικισμό. Η κίνησή του το Σάββατο εξουδετέρωσε ακόμη και τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε κατά την πρώτη θητεία του: τη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), που αντικατέστησε τη Βόρεια Αμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), αναφέρουν οι ΝΥ Times.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σεισμοί στη Σαντορίνη: Αδειάζουν τις πισίνες – Εξετάζουν σενάριο για 6R οι επιστήμονες, τι θα γίνει με τις κατασκευές

    Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη και τη γύρω...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Συγκλονίζουν οι εικόνες! Πώς έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο 20χρονος

    Ένα ακόμη τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 1η Φεβρουαρίου...

    Σεισμοί – Σαντορίνη: ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ κατέφτασαν στο νησί και είναι σε επιφυλακή (βίντεο)

    Κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος με μέλη, μεταξύ άλλων, της ΕΜΑΚ και της...

    Η Πολιτική Αναδίπλωση και η Ευθύνη της Εξουσίας – Το παρελθόν ως βάρος και το παρόν ως δοκιμασία

    Παναγιωτόπουλος Γιώργος Καθηγητής, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών  Η πρόσφατη συνέντευξη...
    Best Shop