Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ – Έδωσε εντολή για νέο πακέτο δασμών σε παγκόσμιο επίπεδο

    Ημερομηνία:

    Την πρόθεσή του για ένα ακόμα δασμολογικό «κύμα» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε ένα μνημόνιο, με το οποίο επιβάλλει ουσιαστικά στους συμβούλους του να υπολογίσουν νέα επίπεδα δασμών για άλλες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Όπως αναφέρουν οι New York Times, o πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή στους συμβούλους του να καταλήξουν σε νέα επίπεδα δασμών, που θα λαμβάνουν υπόψη ένα φάσμα εμπορικών φραγμών και άλλων οικονομικών προσεγγίσεων που υιοθετούν οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής.

    Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τους δασμούς που επιβάλλουν οι άλλες χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τους φόρους στα ξένα προϊόντα, τις επιδοτήσεις που χορηγούν στις βιομηχανίες τους, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους και άλλες συμπεριφορές που ο πρόεδρος θεωρεί άδικες.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο, για να εξισορροπηθούν οι «άδικες» σχέσεις της Αμερικής και να σταματήσουν οι άλλες χώρες να εκμεταλλεύονται τους Αμερικανούς στο εμπόριο. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απώτερος στόχος του είναι να αναγκάσει τις εταιρείες να επαναφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μάλιστα, ο Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει το νέο δασμολογικό κύμα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Truth Social.

    Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ - Έδωσε εντολή για νέο πακέτο δασμών σε παγκόσμιο επίπεδο

    «Εάν παράγετε τα προϊόντα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχουν δασμοί» είπε ακόμη κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Οβάλ Γραφείο.

    Μάλιστα, ο Χάουαρντ Λούτνικ, ο υποψήφιος του προέδρου για τη θέση του υπουργού Εμπορίου, και ο Τζέιμισον Γκριρ, ο εκλεκτός του για τη θέση του εμπορικού αντιπροσώπου, θα καταλήξουν «γρήγορα» στους υπολογισμούς των νέων δασμολογικών μέτρων, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για αναμόρφωση των δασμών των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο εμπόριο και είναι πιθανόν να  «ανοίξει τον δρόμο» για έντονες διαπραγματεύσεις με  κυβερνήσεις, των οποίων η οικονομία εξαρτάται από τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει εμπορικούς πολέμους σε πολλαπλά μέτωπα, εάν άλλες χώρες επιλέξουν να αυξήσουν τους δικούς τους δασμούς σε αντίποινα απέναντι στον Τραμπ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σορός χωρίς κεφάλι και χέρια βρέθηκε σε παραλία

    Τις πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα 30/06/2025, ενημερώθηκε η Λιμενική...

    ΒΙΝΤΕΟ από τον άγριο ξυλοδαρμό τουριστών σε κλαμπ στη Ζάκυνθο

    Ενα σοβαρό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού μεταξυ Βρετανών τουριστών σε...

    Μητέρα Μουρτζούκου: «Είναι ύποπτη από τα Χριστούγεννα και κανείς δεν την “ακουμπάει”»

    Επανήλθη η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου που βρίσκεται στο...

    Στο νοσοκομείο Ρίου διασωληνωμένος τραυματίας σε τροχαίο με «γουρούνα» στη Ζάκυνθο

    Με αεροδιακομιδή μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ...