Οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ που οδήγησαν σε πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 24 ανθρώπων στην Ευρώπη νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ήταν δύο φορές πιο πιθανό να οφείλονται σε ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη.
Οι πλημμύρες σημειώθηκαν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη μετά την κακοκαιρία Μπόρις η οποία προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία και Γερμανία με τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ορισμένες περιοχές και επηρεάζοντας σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
«Η μελέτη μας βρήκε τα αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής στις εκρήξεις βροχόπτωσης που πλημμύρισαν την κεντρική Ευρώπη», δήλωσε η Τζόις Κιμουτάι, ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου και μία από τους συντελεστές της έκθεσης του World Weather Attribution. «Για άλλη μια φορά, αυτές οι πλημμύρες αναδεικνύουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη πιο έντονες βροχοπτώσεις από αυτές που προβλέπουν αυτά τα μοντέλα», δήλωσε η Φριντερίκε Οτο, συν-επικεφαλής της WWA, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη πριν από την έκδοση της έκθεσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Αυτές οι πλημμύρες δείχνουν πόσο δαπανηρή γίνεται η κλιματική αλλαγή. Ακόμη και με μέρες προετοιμασίας, τα ορμητικά νερά εξακολουθούσαν να καταστρέφουν πόλεις, να καταστρέφουν χιλιάδες σπίτια και είδαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμεύει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια», δήλωσε η Μάγια Βάλμπεργκ, τεχνική σύμβουλος στο Κέντρο για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.