Σε τροποποίηση πατάτας ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη προχώρησε μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ.
Οι τροποποιημένες πατάτες επέδειξαν 30% αύξηση της μάζας των κονδύλων όταν εκτέθηκαν σε συνθήκες καύσωνα. Αυτή η προσαρμογή θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας για τις κοινότητες που εξαρτώνται από την καλλιέργεια της πατάτας και οι οποίες συχνά είναι εκείνες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές πεδίου σε μια τοποθεσία στην πολιτεία του Ιλινόι και παρατήρησε ότι ένα προσαρμοσμένο φυτό απέδωσε έως και 30% περισσότερες πατάτες υπό θερμική καταπόνηση. Για να το καταφέρει αυτό, η ομάδα πρόσθεσε δύο γονίδια προκειμένου να τροποποιήσει μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοαναπνοή και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας. Η φωτοαναπνοή είναι μια φωτοσυνθετική διαδικασία που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών σόγιας, ρυζιού και λαχανικών έως και 40%.
«Οι βασικές καλλιέργειες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και η δουλειά μας έχει πλέον επιβεβαιώσει ότι οι στρατηγικές για την αύξηση της θερμοανοχής θα μεταφραστούν από καλλιέργειες μοντέλου σε καλλιέργειες τροφίμων» δήλωσε στην εφημερίδα Independent η Δρ. Αμάντα Κάβανα, από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στη Βρετανία.
«Για πολλές οικογένειες, οι ψητές πατάτες είναι το καλύτερο μέρος ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου και αυτή η έρευνα θα προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές» συνέχισε.
Ο Ντον Ορτ, καθηγητής φυτικής βιολογίας και επιστημών καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και αναπληρωτής διευθυντής του έργου RIPE, επισήμανε ότι «ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι η απόδειξη ότι η γενετική μηχανική της φωτοσύνθεσης που παρήγαγε αυτή την αύξηση στην απόδοση, δεν είχε καμία επίδραση στη διατροφική ποιότητα της πατάτας».
Οι ερευνητές εκτιμούν πως παρόμοια ενθαρρυντικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν και σε άλλες καλλιέργειες ριζικών κονδύλων, όπως η μανιόκα, ένα βασικό τρόφιμο στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.