Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο κληρονομικό θρίλερ που εκτυλίσσεται επί εννέα μήνες για την τεράστια περιουσία που άφησε πίσω του ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Τράγκας. Η προσφυγή της Μαρίας Καρρά κατά της δέσμευσης των περιουσιακών της στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες απορρίφθηκε μετά από πρόταση του εισαγγελέα, που υιοθέτησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Πάντως, όπως εικάζεται στο περιθώριο, κάποια περιουσιακά στοιχεία της κυρίας Καρρά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, που δεν φαίνεται να συνδέονται με την κληρονομιά Τράγκα, δύναται να αποδεσμευτούν, έτσι ώστε να ελπίζει ότι θα της μείνουν τουλάχιστον τα χωράφια του παππού της στην Εδεσσα. Η τελευταία σύζυγος του εκδότη και δημοσιογράφου βρέθηκε στην πλέον δυσχερή θέση μετά τη διάταξη της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που συνέταξε ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η οποία δέσμευσε όλη την προσωπική της περιουσία.
Παρότι η ίδια εξακολουθεί να αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην απόκτηση των δεκάδων ακινήτων, των μετρητών και των ράβδων χρυσού, τα στοιχεία δείχνουν ότι γνώριζε τα πάντα. Μένοντας μόνιμα πλέον στο Μαϊάμι, σύμφωνα με τις πληροφορίες έρχεται στην Ευρώπη μόνο όταν πρόκειται να συναντήσει τον τελευταίο δικηγόρο που προσέλαβε, τον Θεόδωρο Μαντά. Τα ραντεβού τους λαμβάνουν χώρα στο Μονακό, το μικροσκοπικό πριγκιπάτο που επέλεξε ο Γιώργος Τράγκας ως μόνιμη κατοικία του τα τελευταία χρόνια της μυθιστορηματικής ζωής του. Εκεί μάλιστα συνέταξε και την ιδιόχειρη διαθήκη του. Αυτή που όταν αποκαλύφθηκε άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους τρεις κληρονόμους του.
Αιτήματα απογραφής
Την ίδια στιγμή, ο φετινός Αύγουστος και η καλοκαιρινή ραστώνη ουδόλως επηρέασαν τα τεκταινόμενα στην υπόθεση που προκάλεσε το τεράστιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με την αποκάλυψη της αμύθητης περιουσίας του εκλιπόντος. Μιας περιουσίας με δεκάδες ακίνητα-φιλέτα, 11.437.547,03 ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, ράβδους χρυσού σε θυρίδες στην Τράπεζα Edmond de Rothschild και ποιος ξέρει τι άλλο, η οποία προκάλεσε ουκ ολίγες εντάσεις ανάμεσα στους κληρονόμους Γιάννη και Φρέντυ Τράγκα και τη Μαρία Καρρά.
Η τελευταία είδε την προσφυγή που κατέθεσε κατά του βουλεύματος που δέσμευε την προσωπική της περιουσία να απορρίπτεται από το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Τόσο αυτή όμως όσο και οι δύο γιοι του Γιώργου Τράγκα στις αρχές του περασμένου Αυγούστου κατέθεσαν ξεχωριστά ο καθένας αίτημα απογραφής της περιουσίας, το οποίο θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Πριν από αυτά όμως την Τρίτη 7 Ιουνίου λίγο πριν τις 9 το πρωί ο Φρέντυ Τράγκας πέρασε την είσοδο του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου μαζί με τον δικηγόρο του Θέμη Σοφό και κατευθύνθηκε στη Γραμματεία. Λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε έχοντας αποποιηθεί την κληρονομιά του πατέρα του, Γιώργου.
Το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει σήμερα την έκθεση καταχωρήσεως δηλώσεως αποποιήσεως κληρονομιάς (διαθήκης) που υπέγραψε ο μικρότερος γιος του δημοσιογράφου-εκδότη, με την οποία παραιτείται από τα περιουσιακά στοιχεία που του αναλογούν.
Κάνοντας μια σύγκριση της κληρονομιάς που περιγράφεται στη διαθήκη, την οποία αποποιήθηκε, με αυτή που επάγεται εξ αδιαθέτου προκύπτει σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία εντός ή και εκτός της Ελληνικής επικράτειας. Αυτά δεν περιγράφονται καθόλου στη διαθήκη είτε επειδή αποκτήθηκαν μετά τη σύνταξή της στο Μονακό είτε επειδή ο εκλιπών άφησε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία καθώς και πνευματικά δικαιώματα εκτός των ορισμών της διαθήκης.
Αυτό έγινε γιατί ανήκουν σε εταιρικά σχήματα συμφερόντων του Γιώργου Τράγκα ή επειδή επιθυμούσε να μην αναφερθούν στη διαθήκη του, οπότε ο Φρέντυ έπραξε το αυτονόητο. Ως κληρονόμος εξ αδιαθέτου του αποβιώσαντος πατέρα του, αναφέρεται στην αίτηση προς το δικαστήριο, στο μέρος της κληρονομιάς που δεν περιλαμβάνεται στη διαθήκη επ’ ωφελεία απογραφής. Συνεπώς είχε κάθε δικαίωμα νομικά να καταθέσει αίτηση απογραφής και γι’ αυτή την κληρονομιά προκειμένου στη συνέχεια να την εκχωρήσει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το ενδιαφέρον, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, είναι τι συμπεριλαμβάνει καθένας στο δικό του αίτημα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Τράγκας και η Μαρία Καρρά φέρονται να έχουν αφήσει εκτός περιουσιακά στοιχεία που συμπεριέλαβε ο Φρέντυ, όπως την κατοικία στο Λας Βέγκας.
Πρώτος κατέθεσε αίτημα ο Φρέντυ, ακολούθησε ο αδερφός του Γιάννης και τελευταία η Μαρία Καρρά, ενώ και τα τρία αιτήματα θα εξεταστούν την ίδια ημέρα, τον Οκτώβριο, από τον ίδιο δικαστικό λειτουργό. Από τη στιγμή που κατατέθηκε το συγκεκριμένο αίτημα απογραφής από τους τρεις κληρονόμους «παγώνει» αυτόματα και κάθε διαδικασία φορολογικής επιβάρυνσης, μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο επί του συγκεκριμένου αιτήματος.
Πότε θα συμβεί αυτό; Δεν αναμένεται να γίνει κάτι πριν από τον Μάιο του 2023 και το ενδιαφέρον, σύμφωνα με κάποιους, εστιάζεται περισσότερο στον Φρέντυ που παρότι αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του, προέβη σε αίτημα απογραφής της. Ο μικρότερος γιος του εκδότη μετά την αποποίηση στην Ελλάδα έπραξε το αντίστοιχο τόσο στη Γαλλία όσο και στο Μονακό. Για τον ίδιο ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση ώστε να είναι σίγουρος ότι οι γαλλικές ελεγκτικές αρχές και οι αντίστοιχες του Μονακό δεν θα ασχοληθούν μαζί του από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Τη στιγμή δηλαδή που θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που πέθανε ο Γιώργος Τράγκας και άρχισε σταδιακά να αποκαλύπτεται το τεράστιο εύρος της περιουσίας του. Αν ο Φρέντυ δεν αποποιηθεί την κληρονομιά τότε χρίζεται αυτόματα κληρονόμος με όλα τα επακόλουθα, δηλαδή θα του επιφβληθούν φόροι σε Γαλλία και Μονακό.
Μάλιστα, στην περίπτωση που περιέλθει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο σε αυτόν μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας, που θα διαρκέσει χρόνια με όσα ήδη λαμβάνουν χώρα και όσα θα γίνουν, έχει αποφασίσει να μην το κρατήσει, αλλά να το δωρίσει ή να το εκχωρήσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το Δημόσιο, από την πλευρά του, μέσω των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών του προσπαθεί να ανακαλύψει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της τεράστιας κληρονομιάς του Γιώργου Τράγκα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάτι πολύ δύσκολο ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο για τις εξωχώριες εταιρείες.
Η Τράπεζα Rothschild
Στις εννέα σελίδες της διάταξης που δεσμεύει την περιουσία της Μαρίας Καρρά, του Γιώργου Τράγκα και άλλων δύο ατόμων, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής πλέον της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης ξεδιπλώνει τον τρόπο που αποκτήθηκε ένα μόνο μέρος από την αμύθητη κληρονομιά του εκλιπόντος. Αποκαλύπτει, δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο το ζευγάρι απέκρυπτε από το Ελληνικό Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία τα οποία φτάνουν τουλάχιστον στο ποσό των 23.129.617,44 ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρόκειται για ακίνητα και μετρητά που ανήκουν ονομαστικά στον εκλιπόντα και την τελευταία σύζυγό του, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά από έρευνα, αφού τα υπόλοιπα φέρεται να ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες. Σύμφωνα με το έγγραφο, «ο Γιώργος Τράγκας και η Μαρία Καρρά από το 2002 έως το 2020 απέκτησαν αξιοσημείωτη περιουσία σε ακίνητα και μετρητά συνολικής αξίας τουλάχιστον 23.129.617,44 ευρώ».
Στη συνέχεια του εγγράφου επισημαίνεται: «Κατείχαν δυο θυρίδες στο πιστωτικό ίδρυμα Edmond de Rothschild του Μονακό με άγνωστο περιεχόμενο και ράβδους χρυσού τουλάχιστον αξίας 2.500.000 ευρώ. Ειδικότερα η ακίνητη περιουσία τους σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία είναι συνολικής αξίας τουλάχιστον 11.691.970,41 ευρώ καθώς σε αρκετά από τα ακίνητα έχει υπολογιστεί η αντικειμενική και όχι η πραγματική αξία τους και οι καταθέσεις τους σε κοινούς ή ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γαλλία και το Μονακό, βάσει των υπολοίπων στις 2/11/2021 ανέρχονται στο ποσό των 11.437.547,03 ευρώ».
Ο κ. Βουρλιώτης επισήμανε «ότι η πραγματική περιουσία εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερης αξίας καθώς υπάρχουν υπόνοιες για την ύπαρξη επιπλέον περιουσιακών στοιχείων σε αρκετές χώρες του εξωτερικού που δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν». Το κερασάκι στην τούρτα των αποκαλύψεων της διάταξης για τη δέσμευση της περιουσίας του ζεύγους ακολούθησε στην επόμενη παράγραφο: «Από την άλλη πλευρά, τα δηλωθέντα εισοδήματά τους για τα αντίστοιχα έτη, δηλαδή από το 2002 έως το 2020 είναι 5.950.179,33 ευρώ εμφανίζοντας τεράστια απόκλιση από τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία».
Οι αγορές και η απόκρυψη
Η διάταξη αναφέρεται και στα περιουσιακά στοιχεία του εκδότη στην Αμερική με κατοικίες από τη Νέα Υόρκη και το Λας Βέγκας μέχρι το Μαϊάμι και το Μπέβερλι Χιλς.
«Στις ΗΠΑ τα ακίνητα επίσης ανήκουν σε εταιρείες των οποίων πρόεδρος, διευθυντής ή μοναδικό μέλος είναι ο Τράγκας Γεώργιος και ένα από αυτά ανήκει σε εταιρεία που έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με πρόεδρο επίσης τον Τράγκα Γεώργιο. Εξαίρεση αποτελούν τα τρία ακίνητα στη Γαλλία, όπου στα δύο εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ο Τράγκας Γεώργιος και η Καρρά Μαρία με ποσοστό 50% έκαστος και στο τρίτο ακίνητο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ο Τράγκας Γεώργιος».
Ακολούθως, η διάταξη ανέφερε ότι από τα επιπλέον στοιχεία που περιήλθαν στην Αρχή κατά τη διάρκεια των ερευνών σε Ελλάδα και εξωτερικό σχετικά με την απόκτηση της περιουσίας του ζευγαριού που συμμετείχε σε εταιρείες εντός και εκτός συνόρων έγινε η αντιπαραβολή τους με τα δηλωθέντα στοιχεία των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του 2016.
«Παρατηρείται ότι αμφότεροι δεν είχαν δηλώσει τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, ακίνητα και συμμετοχές τους σε εταιρείες στο εξωτερικό οι οποίες έχουν σημαντικά ακίνητα». Μετά την αντιπαραβολή οι προηγούμενες δηλώσεις τους από το 2007 έως το 2011 καθίστανται σύμφωνα με τη διάταξη ανακριβείς, αφού τα ακίνητα, οι λογαριασμοί και οι εταιρείες που συμμετέχουν το εξωτερικό αφορούν διάφορα έτη.
Αυτό που φαντάζει απίστευτο είναι ότι το ζεύγος, παρότι υποχρεώθηκε πριν από δέκα χρόνια σε «επανυποβολή των ανακριβών δηλώσεων των ετών 2009 και 2010 με τα ορθά περιουσιακά στοιχεία τους και την υποβολή δηλώσεων των ετών 2007, 2008 και 2011 με όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ο Τράγκας Γεώργιος και η Μαρία Καρρά υπέβαλαν για δεύτερη φορά ανακριβείς Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των αντίστοιχων ετών».
Ανεξόφλητα δάνεια
Εκτός από τη συγκεκριμένη δράση των εταιρειών, η διάταξη αποκαλύπτει ότι μία από αυτές χρησιμοποιήθηκε για τη χορήγηση δανείου ύψους 2.000.000 ευρώ το 2008 προκειμένου να καλυφθούν εταιρικές ανάγκες, το οποίο εκταμιεύτηκε με τραπεζική επιταγή στο όνομα του Γιώργου Τράγκα.
Το ποσό πιστώθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε τότε στην BNP Paribas και εξοφλήθηκε μερικώς δέκα χρόνια μετά από τον ίδιο μετά από πλήθος τροποποιητικών συμβάσεων καταβάλλοντας 413.518,93 ευρώ, ενώ η τράπεζα παραιτήθηκε από την αξίωση ποσού που ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο ευρώ, το οποίο υπολειπόταν για την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Φτάνοντας προς το τελικό συμπέρασμα της διάταξης, ο κ. Βουρλιώτης υπογραμμίζει ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι προαναφερόμενοι τέλεσαν πλέον των βασικών αδικημάτων και το αδίκημα της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές ενέργειες κατ’ επάγγελμα».
Ακολουθεί η λίστα με τα δέκα ακίνητα που κατασχέθηκαν τα οποία είναι δύο κατοικίες στην περιοχή της Αράχοβας, η βίλα στη Μύκονο, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, δύο μεζονέτες στην Κηφισιά και η βίλα στην Κέρκυρα, τα οποία έχουν ονομαστικούς ιδιοκτήτες τον Γιώργο Τράγκα, τη χήρα του και μια εταιρεία με ιδιοκτήτη τον άνθρωπο που έγινε ο άτυπος βασιλιάς του real estate.
Στη διάταξη συμπεριλήφθηκαν ως δεσμευμένα και περιουσιακά στοιχεία της Μαρίας Καρρά στην Εδεσσα, τα οποία μάλλον θα της επιστραφούν όταν τελειώσει αυτό το κληρονομικό θρίλερ, αφού δεν σχετίζονται με την περιουσία που απέκτησε μαζί με τον Γιώργο Τράγκα.
Δείτε ορισμένα από τα ακίνητα της κληρονομιάς Τράγκα
ΝΙΚΑΙΑ: Η αστραφτερή βίλα στην Côte d’Azur
ΗΠΑ: To «American dream» σε τρία ακίνητα
ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ακίνητο-κόσμημα με θέα στον Ιερό Βράχο