Για χιλιάδες πολίτες, η κληρονομιά δεν αποτελεί ευκαιρία, αλλά έναν πραγματικό εφιάλτη. Περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή τραπεζικά υπόλοιπα, μετατρέπονται σε παγίδες, καθώς συνοδεύονται από χρέη προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, τα οποία «κληρονομούνται» μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία.
Από χρήματα και ακίνητα… σε χρέη
Ακόμη και ανήλικοι, αλλά και ενήλικοι ανυποψίαστοι πολίτες, βρίσκονται ξαφνικά υπόλογοι έναντι του Δημοσίου, καθώς δεν γνώριζαν ή αμέλησαν να αποποιηθούν εγκαίρως την κληρονομιά. Τα χρέη του θανόντος δεν σβήνουν, αλλά μεταφέρονται στους απογόνους, ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν και φορολογικά βάρη. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότεροι να καταφεύγουν στην αποποίηση κληρονομιάς.
H κρίσιμη προθεσμία

Ο νόμος δίνει στον κληρονόμο προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία θανάτου για να δηλώσει επίσημα αποποίηση. Αν δεν υπάρξει ρητή ενέργεια, θεωρείται ότι αποδέχεται την κληρονομιά σιωπηρά. Για κατοίκους του εξωτερικού, η προθεσμία παρατείνεται σε δώδεκα μήνες. Η αποδοχή δεν μπορεί να γίνει μερικώς και δεν μπορεί να αναιρεθεί αφού δηλωθεί.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός πολίτη που, χωρίς να το γνωρίζει, «κληρονόμησε» ένα αυτοκίνητο από συγγενή του. Μη έχοντας αποποιηθεί, το ΙΧ καταχωρίστηκε στο όνομά του. Δεκαετίες αργότερα, όταν χρειάστηκε φορολογική ενημερότητα, διαπίστωσε ότι του είχαν καταλογιστεί τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα προηγούμενα έτη, αφού θεωρούνταν ιδιοκτήτης του οχήματος.
Πλήρης γνώση και άμεση αντίδραση
Η αποδοχή κληρονομιάς, έστω και από αμέλεια ή άγνοια, μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων είναι κρίσιμη, όπως και η έγκαιρη ενημέρωση από νομικό ή συμβολαιογράφο, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να αναδυθούν ακόμη και δεκαετίες μετά την επαγωγή της κληρονομιάς.