Σημαντικά περιουσιακά στοιχεία πέρασαν στη μη κερδοσκοπική εταιρεία του Δαρδανελιώτη μέσω της δημόσιας διαθήκης του Λεωνίδα Λαγουδάκη, αδερφού του εκλιπόντος ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, τα οποία, βάσει των συμβολαίων αγοραπωλησίας, φαίνονται να εκποιήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Ο Δαρδανελιώτης ήταν καλεσμένος την περασμένη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη στο STAR, με σκοπό να απαντήσει σχετικά με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις του. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι το ύψος της κληρονομιάς που έλαβε μέσω της διαθήκης του ετεροθαλή αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου, Λεωνίδα Λαγουδάκη, ήταν 1,25 εκατ. ευρώ, χρήματα που προέκυψαν, όπως είπε, από την πώληση του διατηρητέου πύργου στην Καστέλα (625.000 ευρώ η τιμή πώλησης που αναγράφεται στο συμβόλαιο), αλλά και από τις τραπεζικές καταθέσεις του Λαγουδάκη, ύψους 675.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, δήλωσε ο Δαρδανελιώτης, χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθούν «ιδιωτικά χρέη» του Λαγουδάκη, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το ύψος και τη φύση αυτών των χρεών. Τον ισχυρισμό αυτόν αντικρούει στενός φίλος του Λαγουδάκη, ο οποίος δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι «ο Λεωνίδας δεν είχε χρέη, δεν χρώσταγε ούτε ένα ευρώ». Ο Δαρδανελιώτης παραδέχτηκε ακόμη ότι στην κατοχή του περιήλθαν κι άλλα περιουσιακά στοιχεία του αδερφού του Νίκου Σεργιανόπουλου. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ένα απ’ αυτά είναι και το ρετιρέ διαμέρισμα του Λαγουδάκη στον Κεραμεικό, από το μπαλκόνι του οποίου ο επιστήθιος φίλος του μας είπε ότι «μπορούσες να απλώσεις το χέρι σου και να αγγίξεις την Ακρόπολη».
Πρόκειται για το διαμέρισμα όπου έμενε η μητέρα του θανόντα, Ελένη Λαγουδάκη. Το εν λόγω ακίνητο είχε αγοραστεί από τη θεία του Πόπη Λαγουδάκη και είχε παραχωρηθεί στην αδελφή της Ελένη. Στην ίδια πολυκατοικία υπήρχε ένα ακόμη διαμέρισμα που είχε αγοράσει η θεία του Λεωνίδα Λαγουδάκη, το οποίο κληρονόμησε ο ίδιος και στη συνέχεια το πούλησε.
Τιμή ευκαιρίας
Το διαμέρισμα του 5ου ορόφου επί της οδού Κεραμεικού στο Μεταξουργείο, 96,82 τ.μ., περιήλθε στην ΑΜΚΕ Αλυσίδα Ελπίδας του Δαρδανελιώτη από την κληρονομιά του αποβιώσαντος Λεωνίδα Λαγουδάκη, ο οποίος με διαθήκη που συνετάχθη από τη συμβολαιογράφο Αθηνών Ε.Σ. κατέστησε ως μοναδική κληρονόμο της περιουσίας του τη μη κερδοσκοπική εταιρεία του Μιχάλη Δαρδανελιώτη.
Η διαθήκη δημοσιεύτηκε στις 7/5/2018 και έντεκα μήνες αργότερα η εταιρεία του Δαρδανελιώτη μεταβίβασε το διαμέρισμα αυτό στην Α.Κ. αντί μόλις 25.000 ευρώ, στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του.
Σύμφωνα με την εκτιμήτρια ακινήτων της Epsilon Team Εβίτα Ελευθερουδάκη, οι τιμές στον Κεραμεικό για έναν μέσο όροφο, 2ο ή 3ο, χωρίς θέα Ακρόπολη κυμαίνονται από 1.800 ευρώ σε μια πολύ παλιά πολυκατοικία έως και 3.500 ευρώ σε μια πολυκατοικία κατασκευής μετά το 2010. Ωστόσο η θέα Ακρόπολη και ο όροφος εκτινάσσουν την τιμή ακόμα και για τα πολύ παλιά ακίνητα. Η κυρία Ελευθερουδάκη εκτιμά ότι ανεξαρτήτως της κατάστασης του διαμερίσματος η τιμή του δεν μπορεί να έπεσε ποτέ κάτω από 2.000 ευρώ /τ.μ., ενώ σήμερα μπορεί να πουληθεί άνετα με ελάχιστη τιμή 2.500/τ.μ., δεδομένης της τεράστιας ζήτησης. Αρα τα 96,82 τ.μ. μπορούν να πουληθούν 242.000 ευρώ.
Ο αγοραστής
Είναι απορίας άξιο γιατί μια νεοσύστατη εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την υποστήριξη ατόμων με καρκίνο «σκότωσε» το διαμέρισμα πουλώντας το σε μια τόσο χαμηλή τιμή. Αραγε, δεν είχε την ανάγκη από οικονομικούς πόρους ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο έργο της;
Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι η Α.Κ., που φαίνεται στο συμβόλαιο ως η αγοράστρια του ακινήτου, μόλις μία εβδομάδα μετά την αγορά του διαμερίσματος το μεταβίβασε με δωρεά εν ζωή στον θείο της, ο οποίος τυγχάνει ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην περιοχή του Μεταξουργείου.
Μία άλλη φίλη του Λεωνίδα Λαγουδάκη που επικοινώνησε με το «ΘΕΜΑ» ανέφερε ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν το στέκι του αδερφού του Νίκου Σεργιανόπουλου για πολλά χρόνια: «Εκείνες τις εποχές, ειδικότερα μεταξύ 2007-2009, αν θυμάμαι καλά, ο Λεωνίδας ερχόταν αργά στο συγκεκριμένο εστιατόριο, γύρω στις 11 το βράδυ, και παράγγελνε πάντα μια μακαρονάδα με σάλτσα. Στο ίδιο τραπέζι, μεταξύ άλλων, καθόταν μαζί με έναν άνδρα ονόματι Δημήτρη, ηλεκτρολόγο στα θέατρα, με τον οποίο έκαναν μαζί ταξίδια στη Βραζιλία.
Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πώς το ρετιρέ αυτό στη Κεραμεικού κατέληξε μέσω μιας ΑΜΚΕ στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, που ήταν φίλος του και έτρωγε σχεδόν κάθε βράδυ στο μαγαζί του». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω εστιάτορας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το διαμέρισμα του Λαγουδάκη, μετά τον θάνατό του και έτσι βρέθηκε μπροστά του η ΑΜΚΕ του Δαρδανελιώτη.
Η έφεση
Για την υπόθεση της πλαστής διαθήκης που δημοσίευσε η Αλυσίδα Ελπίδας, ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» υποστήριξε ότι πλησίασε τους νόμιμους κληρονόμους της 92χρονης Ρ.Τ. και ουδέποτε αμφισβήτησε την ιδιόγραφη διαθήκη της. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε άκυρη τη δημόσια διαθήκη, αμφισβητώντας το πόρισμα της δικαστικής γραφολόγου-αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στο Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών, που είχε διοριστεί από το δικαστήριο.
Ωστόσο, με παρέμβασή της στην εκπομπή, η δικηγόρος των νόμιμων κληρονόμων της διαθέτιδος Ιουλία Τσατσομαρίδη απάντησε ότι ψευδώς ανέφερε ο Δαρδανελιώτης πως «ουδέποτε αμφισβήτησε τη νόμιμα κηρυχθείσα ιδιόγραφη διαθήκη της 92χρονης, καθώς είχε ασκήσει τόσο ένδικα μέσα (ανακοπή) τα οποία απέρριψε το Ειρηνοδικείο Αθηνών όσο και έγγραφη αμφισβήτηση για τη γνησιότητά της μέσω ιδιωτικής γραφολογικής έκθεσης του τεχνικού συμβούλου της Αλυσίδας Ελπίδας Θ.Κ.».
Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της δικαστικής γραφολόγου, η κυρία Τσατσομαρίδη σημείωσε ότι αυτό δεν βασίστηκε μόνο σε ένα φωτοαντίγραφο της υπογραφής της θανούσας, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο Δαρδανελιώτης, αλλά σε πληθώρα πρωτότυπων δειγμάτων της υπογραφής της. Επιπλέον, σχετικά με τη δήλωση του Δαρδανελιώτη, ότι η εταιρεία του Αλυσίδα Ελπίδας έχει προβεί σε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η δικηγόρος των νόμιμων κληρονόμων ανέφερε ότι πρόκειται για εκπρόθεσμη έφεση που μοναδικό σκοπό έχει να καθυστερήσει την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
Μάλιστα, από πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η συζήτηση της έφεσης έγινε την περασμένη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, παρά την προσπάθεια του πληρεξούσιου δικηγόρου της εταιρείας του Δαρδανελιώτη να ζητήσει αναβολή της εκδίκασης για δικούς του λόγους.