«Κόκκινα» δάνεια: «Ελντοράντο» για τα funds παραμένει η Ελλάδα – Τα κρίσιμα projects 9 δισ. ευρώ και η «μάχη» για τη διαχείριση

    Ημερομηνία:

    «Ελντοράντο» για τα funds παραμένει η ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων, με τη… μάχη να επικεντρώνεται σε τρία projects, ύψους περίπου εννέα δισ. ευρώ, που – συνθηκών επιτρεπόντων – εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

    Ο λόγος για τον Φορέα Ακινήτων, ο οποίος θα αναλάβει να αγοράσει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών, στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Νόμου, το project «Αριάδνη» της PQH, ο διαγωνισμός για το οποίο κηρύχτηκε άγονος πέρυσι και αναμένεται να βγει εκ νέου στην αγορά – έστω και με διαφοροποιημένη περίμετρο – και τα χαρτοφυλάκια που βγάζει προς πώληση η Attica Bank.

    Όπως τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, αν και οι εγχώριες τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το «κόκκινο» απόθεμά τους, προχωρώντας όλο το προηγούμενο διάστημα σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις δανείων, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να προσεγγίζει πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εντούτοις παραμένουν σε εκκρεμότητα τρία κρίσιμα projects, η δυναμική των οποίων είναι ικανή να ανατρέψει τις ισορροπίες, ειδικά μεταξύ των servicers.

    Σύμφωνα με τον ιταλικό Όμιλο doValue που το αμέσως προηγούμενο διάστημα δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το 2022, τα πιθανά συμβόλαια σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη εκτιμώνται σε περίπου 52 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων περίπου 18 δισ. ευρώ που σχετίζονται με συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά), με το αντίστοιχο ποσό για την Ελλάδα να υπολογίζεται σε εννέα δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:

    Project Αριάδνη, αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν επτά μήνες αφότου ο επίμαχος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος από τον εκκαθαριστή, με το διοικητικό του συμβούλιο να κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις δύο υποβληθείσες προσφορές (από το consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, με διαχειρίστριες τις doValue και Cepal και την άρτι αποχωρήσασα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank Ellington), πηγές με γνώση σημειώνουν στο newmoney πως γίνεται προσπάθεια ώστε το χαρτοφυλάκιο να διατεθεί εκ νέου προς πώληση το αργότερο μέσα στο τρέχον έτους.

    Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη ενημέρωση πηγές της PQH είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάτμησης της «Αριάδνης», κάτι που είχαν ζητήσει εξ αρχής και οι επενδυτές, δεδομένου ότι ο όγκος είναι τεράστιος. Τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε  7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

    Φορέας, δύο δισ. ευρώ: Πέντε funds (Bain, Cristofferson, Fortress, KAICAN και LCM Capital) διαγκωνίζονται για την απόκτηση του Φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να είναι λειτουργικός έως τα τέλη του 2023 – αρχές του 2024. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν ήδη λάβει από τα αρμόδια στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) τις σχετικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα, επανερχόμενοι με τις παρατηρήσεις τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός αναμένεται να καλύψει περί τους 136.000 ευάλωτους δανειολήπτες, με «κόκκινες» οφειλές που ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που θα δεσμευτεί να δαπανήσει σε αγορές πρώτων κατοικιών είναι έως και δύο δισ. ευρώ (σ.σ. το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, μόλις γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ευάλωτων που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης).

    Η ίδια συμμετοχή του αναδόχου στα επενδυμένα κεφάλαια του Φορέα, η οποία μπορεί να εισφερθεί ως μετοχικό ή δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, θα ανέρχεται στο ποσοστό τουλάχιστον 20% σε κάθε χρονική στιγμή επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Φορέα θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε εννέα εκατ. ευρώ. Πέραν της ίδιας συμμετοχής, ο Φορέας θα δύναται να χρηματοδοτεί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότητά του με δανειακά κεφάλαια από αποδεκτές πηγές χρηματοδότησης που θα καθοριστούν στη συνέχεια. Μετά τον ανταγωνιστικό διάλογο θα ακολουθήσει η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου εν συνεχεία, να επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η σύμβαση παραχώρησης υπογράφεται εντός διμήνου, με τη συμφωνία, τέλος, να «περνά» από τη Βουλή.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο, ωστόσο, ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκλογές, είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και εντός του Μαΐου 2023 να έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί εντός διμήνου, με τη συμφωνία να «περνά» από τη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

    «Κόκκινα» χαρτοφυλάκια της Attica Bank, δύο δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια που βγάζει προς πώληση η Attica Bank φέρεται να επιδεικνύουν οι επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων, όπως οι Bain και Fortress, έδωσαν το… παρών στο data room που άνοιξε η διοίκηση της τράπεζας για αυτό τον σκοπό. Η αρχή γίνεται με το Astir I, ύψους 320 εκατ. ευρώ, συνολικά, ωστόσο, η Αττικής έχει να διαχειριστεί ένα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 66%.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να αποφασίσει το μέλλον των εξής χαρτοφυλακίων: Astir II με στεγαστικά δάνεια, το οποίο φαίνεται πως θα παραμείνει στην τράπεζα προς διαχείριση με στόχο ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων, Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington και τέλος, Metexelixis, αξίας 670 εκατ. ευρώ.

    Νέα «κόκκινα» δάνεια

    «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περάσει από μία εντυπωσιακή διαδικασία απομόχλευσης τα τελευταία χρόνια, πωλώντας και τιτλοποιώντας μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ύψους 585 δισ. ευρώ και επιτυγχάνοντας ιστορικό χαμηλό δείκτη NPE. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, ΕΒΑ) για τον Σεπτέμβριο του 2023 καταδεικνύουν έναν σταθμισμένο μέσο όρο NPE για τις τράπεζες σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο στην περιοχή του 2,8%. Τούτου λεχθέντος, το επίπεδο των δανείων του Σταδίου 2 στη Νότια Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά από την προ κορωνοιό εποχή και επί του παρόντος βρίσκεται περίπου στο 9,4%, με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο να παρουσιάζουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αυτών των δανείων (13,1%, 12,2% και 14,1% αντίστοιχα)».

    Αυτό σημειώνει η doValue, εκτιμώντας πως οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με παράγοντες πίεσης (πληθωρισμός και επιτόκια), δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή NPEs.

    Από τις αρχές του 2022, πάντως, ο ιταλικός Όμιλος έχει αναλάβει νέα συμβόλαια, ύψους περίπου 7,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τρία δισ. ευρώ στην Ιταλία, 3,9 δισ. ευρώ στην ελληνική περιφέρεια (Ελλάδα και Κύπρο) και 540 εκατ. ευρώ στην Ιβηρική χερσόνησο. «Οι νέες εντολές, μαζί με τις εμπροσθοβαρείς εισροές 3,8 δισ. ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύουν gross book value 11,2 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Λαμβάνοντας υπόψη τα 450 εκατ. ευρώ του Project Virgo και τα 630 εκατ. ευρώ του Project Souq στην Ελλάδα (δευτερεύουσες συναλλαγές των χαρτοφυλακίων Frontier I και Cairo αντίστοιχα, όπου η doValue διατηρεί την εντολή εξυπηρέτησης) η συνολική αξία των δανείων υπό διαχείριση που εξασφάλισε το 2022 ανέρχεται σε 12,3 δισ. ευρώ. Τέτοια αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα, λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή για το 2023 του έργου Αριάδνη, ύψους 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2022 υπήρχαν 4,5 δισ. ευρώ νέων εντολών που είχαν ήδη εξασφαλιστεί και δεν είχαν ακόμη ενσωματωθεί».

    Για το 2023 στοχεύει στην ανάληψη της διαχείρισης τουλάχιστον των μισών projects που εκκρεμούν στη χώρα μας (επτά από τα συνολικά εννέα δισ. ευρώ).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Τιμές Χριστουγεννιάτικων Δέντρων

    Η Πάτρα μπαίνει σιγά-σιγά στον εορταστικό της ρυθμό, καθώς...

    Προϋπολογισμός 2025: Οδηγός με 16 ερωτήσεις – απαντήσεις

    Με 16 ερωτήσεις - απαντήσεις το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας...

    Ήπειρος: Παραπόταμος καλύφθηκε με…σαπουνάδα (ΦΩΤΟ)

    Παραπόταμος του ποταμού Τύρια, στην Ήπειρο, βρέθηκε ξαφνικά καλυμμένος από αφρούς. Η...

    Πολυμελής σπείρα έμπαινε σε σπίτια (ΦΩΤΟ)

    Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ, κατόπιν σχετικής διάταξης της εισαγγελίας...
    Best Shop