«Κόκκινα» δάνεια: Εντός Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τους αγρότες – Τι περιλαμβάνει

    Ημερομηνία:

    Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί μια νέα ρύθμιση που αναμένεται να δώσει οικονομική ανάσα σε περισσότερους από 21.000 αγρότες και 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, διευθετώντας τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια. Το σχετικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση, αφορά συνολικά απαιτήσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ, καθώς και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι η ρύθμιση παρέχει πραγματική στήριξη στους αγρότες, προβλέποντας εξειδικευμένη διαχείριση των δανείων μέσω ειδικών εκκαθαριστών. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα διαγραφής μέρους του κεφαλαίου, βιώσιμους διακανονισμούς και προστασία από καταχρηστικές πρακτικές, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας των αγροτών, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τους παραγωγούς όσο και την οικονομία της χώρας. Η αδυναμία αποπληρωμής των χρεών είχε ως συνέπεια τον περιορισμό των επενδύσεων και της αγροτικής παραγωγής, μειώνοντας τις εξαγωγές και διευρύνοντας το εμπορικό έλλειμμα του αγροδιατροφικού τομέα.

    Φλίγκος
    Η νέα ρύθμιση δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, μείωσης επιτοκίων, διαγραφής τόκων, ακόμα και μερικής ή ολικής διαγραφής του δανείου. Παράλληλα, προβλέπεται η αναχρηματοδότηση των οφειλών, εξασφαλίζοντας στους αγρότες μια δεύτερη ευκαιρία να αναπτύξουν ξανά τη δραστηριότητά τους.
    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα ανατεθεί σε ειδικούς εκκαθαριστές, οι οποίοι θα υποβάλλουν επιχειρησιακά σχέδια προς την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στη διαδικασία. Μέσω συμβιβαστικών λύσεων, οι αγρότες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα μπορούν να προχωρήσουν σε συμφωνίες με τις τράπεζες, αποφεύγοντας τους πλειστηριασμούς.

    Βασικός στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία της παραγωγικής δυναμικής των αγροτών, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις αγροτικές περιοχές και η αποτροπή πλειστηριασμών. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, επιτρέποντας στους αγρότες να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα με βιώσιμους όρους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αγορά σπιτιού: Άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους Έλληνες

    Σε ένα πολυδαίδαλο και κοινωνικά δυσβάσταχτο πρόβλημα έχει εξελιχθεί...

    Ελλάδα – Τουρκία: Ελληνική απόβαση στη Ρίγα, αναχωρούν τσάρτερ γεμάτα φιλάθλους για τον ιστορικό ημιτελικό

    Η Εθνική μπάσκετ ανδρών δίνει απόψε (21.00) στη Ρίγα της Λετονίας έναν ιστορικό...

    Ταϊλάνδη: Λιοντάρια κατασπάραξαν φύλακα ζωολογικού κήπου

    Φύλακας ζωολογικού κήπου σκοτώθηκε από λιοντάρια στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσαν ...

    Κορινθία: Εντοπίστηκαν πάνω από 2.000 δενδρύλλια κάνναβης

    Φυτεία 2.002 δενδρυλλίων κάνναβης εντοπίσθηκε στην Κορινθία. Για την...