Κολομβία: Η κοκαΐνη θα ξεπεράσει το πετρέλαιο ως η Νο1 εξαγωγή μέσα στο 2023

    Ημερομηνία:

    Η κοκαΐνη πρόκειται να γίνει το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Κολομβίας, ξεπερνώντας το πετρέλαιο, καθώς η παραγωγή του ναρκωτικού συνεχίζει να επεκτείνεται δεδομένου ότι η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο ακολουθεί μια πιο ήπια πολιτική όσον αφορά τα ναρκωτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

    Οι εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν πτώση 30% το α’ εξάμηνο του 2023 και το μερίδιο του εμπορίου κοκαΐνης αυξάνεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι η τελευταία θα μπορούσε να καταστεί το Νο. 1 εξαγώγιμο προϊόν της Κολομβίας μόλις φέτος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg, Φελίπε Χερνάντεθ.

    «Υπολογίζουμε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές κοκαΐνης εκτινάχθηκαν στα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 – όχι πολύ πίσω από τις εξαγωγές πετρελαίου των 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι», αναφέρει ο Hernandez σε σημείωμά του. «Η κυβέρνηση καταστρέφει εργαστήρια όπου τα φύλλα κόκας μετατρέπονται σε κοκαΐνη, ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει την επέκταση της παραγωγής».

    Φλίγκος

    Η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία αυξήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ 1.738 τόνων πέρυσι, ενώ η έκταση της γης που φυτεύτηκε με κόκα, την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ναρκωτικού, αυξήθηκε κατά 13% στα 570.000 στρέμματα το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

    GLEARNET

    Ο Χερνάντεθ σημειώνει ότι η αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης είχε βραχυπρόθεσμη επίδραση στη δραστηριότητα, την εγχώρια ζήτηση και το εξωτερικό ισοζύγιο, ενώ δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την απόδοση του πέσο της Κολομβίας.

    Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός ηγέτης της Κολομβίας, άλλαξε την προσέγγιση της χώρας προς το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, επιδιώκοντας να χτυπήσει βαρόνους ναρκωτικών που επωφελούνται περισσότερο από την πώληση ναρκωτικών στο εξωτερικό παρά να στοχεύσει παραγωγούς φύλλων κόκας, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής. Ο Πέτρο επιδιώκει συνομιλίες με τις κύριες ομάδες διακίνησης ναρκωτικών της χώρας, με την ελπίδα να τερματιστεί η εμφύλια σύγκρουση έξι δεκαετιών μέσω ειρηνευτικών συμφωνιών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αχαϊα – δείτε φωτό και βίντεο: Εκανε πρόταση γάμου στην βασίλισσά του πάνω σε άμαξα

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%8a%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%cf%80%cf%81%cf%8c/

    Πάτρα: Γιατί καθυστερεί η ανάπλαση της Πλατεία Όλγας – Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς

    Καθυστερήσεις παρουσιάζει η ανάπλαση της πλατείας Όλγας, που σύμφωνα...

    YΠΟΘΕΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 6ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ: Βγήκαν αθώοι οι γονείς! Τι είχε γίνει στο παιδί

    Αδιανόητες εικόνες και μία ιστορία που προκαλεί απορίες και...

    Νέα κόντρα μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train για τον Προαστιακό της Πάτρας

    Με φόντο την υποκατάσταση των σιδηροδρομικών δρομολογίων από λεωφορεία...